środa, 22 maja 2024

Ciasteczka z bratkami i kremem Milky Way

Pyszne i urocze ciasteczka z bratkami i kremem z mleka w proszku. Wyglądają pięknie i doskonale smakują. Na różne okazje, urodziny, przyjęcie w ogrodzie czy podwieczorek. Uwielbiam wypiekać takie słodkości. Upieczcie takie ciasteczka i koniecznie dajcie znać czy smakowały. Słodkich inspiracji.

 


 




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

1 szklanka mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

1/4 szklanki cukru pudru

1 żółtko

 

Na krem:

 30 g mleka 3,2 %

30 g cukru

40 g mleka w proszku

100 g masła 82 % 


Dodatkowo:

mąka do podsypania stolicy

bratki ( świeże kwiaty, najlepiej te drobne )

 

 

 

Wykonanie pysznych ciasteczek z bratkami:

 

1. Ciasteczka: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, na cieście układamy umyte i osuszone bratki, wałkujemy je tak żeby lekko wcisnęły się w ciasto. Następnie wykrawamy okrągłe ciasteczka. Połowę ciastek robimy z kwiatami, a połowę bez, następnie układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy około 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Uważamy podczas pieczenia, żeby za mocno się nie spiekły. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasteczka dokładnie studzimy.

2. Krem: Mleko z cukrem przekładamy do garnka i podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Studzimy. Mleko w proszku przesiewamy. Masło ucieramy na puszystą masę, najlepiej użyć bardzo miękkiego masła, ubije nam się wtedy do białości. Do zimnego mleka z cukrem wsypujemy mleko w proszku i energicznie mieszamy, masa szybko tężeje. Następnie do utartego masła dodajemy stopniowo masę z mleka w proszku i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

3. Składanie ciasteczek: Na ciasteczka bez kwiatów wyciskamy krem, a następnie przykładamy ciasteczkiem z kwiatkiem. Tak wykonane ciasteczka podajemy. Smacznego życzę.

 



 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Najlepiej użyć drobnych bratków.

Uważamy żeby za mocno nie przypiec ciasteczek. 





1 komentarz:

  1. Schrupałabym takie ciasteczka i nie zostawiła ani okruszka ;)

    OdpowiedzUsuń