czwartek, 11 sierpnia 2022

Truskawki w galaretce z bitą śmietaną

Prosty i pyszny deser, który można przygotować ze świeżych jak i z mrożonych owoców. Polecam na małą zachciewajkę. Owoce w galaretce to taki smak z dzieciństwa. Raz na jakiś czas bardzo lubię.

 


 

 

Potrzebujemy:

40 dag truskawek ( mrożonych lub świeżych )

1 galaretka o smaku truskawkowym 

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

kakao do oprószenia

 


Wykonanie pysznego deseru:


1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, jeżeli mamy mrożone to ich nie rozmrażamy, przekładamy do garnka podlewamy niewielką ilością goracej wody i gotujemy chwilę, mrożone puszczą sok, więc dajemy mniej wody, do świeżych tak około pół szklanki, następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, z galaretką już nie gotujemy. Gotowe truskawki przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do stężenia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. 

3. Śmietankę wykładamy na stężone truskawki, oprószamy kakao i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można użyć świeżych i mrożonych owoców.

Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją z 150 ml zimnego mleka.

4 komentarze: