niedziela, 17 października 2021

Kruche ciasto z jabłkiem, śliwkami i cynamonem

Moja propozycja na szybki podwieczorek to kruche ciasto z owocami i pachnącym cynamonem. Takie ciasto uda się każdemu. Jabłka i śliwki to owoce jesieni, a przygotowane z cynamonem tworzą obłędne smakowe połączenie. Idealnie kruche ciasto, owoce i cynamon...nie ma nic lepszego. Upieczcie. Słodkich inspiracji Wam życzę.





Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

20 dag masła lub margaryny

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 jajko


Na nadzienie:

2 duże jabłka

około 50 dag śliwek

2 łyżki cukru

cynamon mielony według uznania


Dodatkowo:

mąka pszenna do oprószenia stolnicy

1 łyżka bułki tartej

 


Wykonanie pysznego ciasta z owocami:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i chłodzimy w lodówce.

2. Nadzienie: Owoce myjemy i osuszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach, następnie odciskamy z nadmiaru soku. Ze śliwek usuwamy pestki i przekrawamy na pół.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Na ciasto wykładamy równomiernie starte jabłka, a na jabłka śliwki, posypujemy cukrem i mielonym cynamonem. Pozostałe ciasto wałkujemy i przykrywamy nim owoce. Nakłuwamy z wierzchu widelcem.

4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczone ciasto studzimy.

5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

Cynamon według uznania.

8 komentarzy: