piątek, 16 lipca 2021

Kanapki piknikowe na domowych bagietkach

Pyszne i pięknie podane kanapki piknikowe na domowych bagietkach. Jak nie macie możliwości piec  to można kupić, ale takie domowe najlepsze. Z warzywami i dwoma rodzajami sera. Idealne na piknik, urodziny, imprezę, na wycieczki czy do pracy na drugie śniadanie. Pięknie zapakowane będą cieszyły oko, bo ładnie podane jedzenie zawsze smakuje lepiej.

 


 

Potrzebujemy:


Na bagietki:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 szklanka ciepłego mleka

3 szklanki mąki tortowej

5 dag masła lub margaryny

1 mała łyżeczka soli

 mąka pszenna do posypania stolnicy

1 jajko

mak sypki ( 2-3 łyżki ) 

 

Dodatkowo:

2 opakowania serka kanapkowego

pęczek rzodkiewek

kilka pomidorów

główka salaty zielonej

30 dag sera żółtego w kawałku

 

 

Wykonanie pysznych kanapek na domowych bagietkach:


1. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i łyżką mąki w ciepłym mleku. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż rozczyn podwoi swoją objętość, tak na około 15-20 minut. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Gdyby ciasto były zbyt zbite dolewamy ciepłego mleka, a zbyt luźne to dosypujemy mąki. Ilość mleka zależy o wilgotności mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.

2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy podłużne bagietki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie bagietki nacinamy lekko ostrym nożem, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy według uznania sypkim makiem.

3. Tak wykonane bagietki pieczemy od razu w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut. Następnie upieczone studzimy, najlepiej studzić na metalowej kratce. 

4. W między czasie gdy bagietki się pieką przygotowujemy warzywa. Myjemy i osuszamy. Pomidory i rzodkiewki kroimy w plasterki, z liści sałaty usuwamy zgrubienia. Ser żółty kroimy w plasterki.

5. Przestudzone bagietki przekrawamy wzdłuż, a następnie na mniejsze porcje, smarujemy serkiem kanapkowy, i nakładamy dowolną ilość warzyw i sera żółtego. Kanapki zawijamy papierem śniadaniowym i związujemy sznurkiem.

6. Tak wykonane są gotowe do podania.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z przepisu wychodzi 8 sztuk bagietek. 

W zależności jak pokroimy bagietki, ale powinno wyjść co najmniej 16 kanapek.

4 komentarze: