niedziela, 11 lipca 2021

Sernik gotowany na kruchym cieście z kajmakiem i bitą śmietaną

Kruche ciasto przełożone sernikiem gotowanym, który bardzo uwielbiamy. Do tego pyszny i słodki kajmak i lekka jak pianka śmietanka. Ciasto jest pyszne i bardzo słodkie. Bardzo podzielne. Najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień gdy kruche ciasto trochę zmięknie, ale zapewniam, że tyle nie wytrzyma. Po jednym kawałku sięga się od razu po drugi. Zróbcie koniecznie takie ciasto.




Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru pudru

1 cukier waniliowy

20 dag masła lub margaryny

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Na masę serową:

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

4 jajka

1 szklanka cukru

1 cukier waniliowy

3 budynie waniliowe ( bez cukru u na pół litra mleka każdy ) 

pół szklanki mleka

20 dag masła lub margaryny

 

Na śmietankę:

1 śmietana typu ,,Śnieżka''

200 ml zimnego mleka

2 łyżki żelatyny spożywczej 

4 łyżki gorącej wody

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

puszka kajmaku ( 40 dag ) 

 

Wykonanie pysznego sernika:

 

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie równe części, każdą wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, nakłuwamy widelcem. Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut do zrumienienia. Upieczone blaty studzimy.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy ser i ponownie ucieramy. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy, od zagotowania gotujemy 10 minut cały czas mieszając. Ja mieszam rózgą. Budynie rozpuszczamy w mleku i wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy do zgęstnienia masy serowej. 

3. Składanie: Połowę masy serowej wykładamy na jeden blat ciasta, przykładamy drugim blatem i wykładamy drugą połowę masy serowej. Dokładnie studzimy, Na zimne ciasto rozsmarowujemy masę kajmakową.

4. Bita śmietana: Śmietanę ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, letnią, płynną wlewamy do ubitej śmietanki, miksujemy i wykładamy na masę kajmakową.

5. Gotowe: Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Po tym czasie kroimy i podajemy. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy kruche ciasto zmięknie.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę 30 %.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.



8 komentarzy: