niedziela, 13 czerwca 2021

Sernik na herbatnikach z ajerkoniakiem

Sernik to najlepsze ciasto na świecie, zawsze się udaje i za każdym razem wychodzi pyszny. Tym razem upiekłam sernik na herbatnikach z alkoholową nutką. Wyszedł aksamitny i rozpływający się w ustach. Idealny na podwieczorek i na różne imprezy. Polecam.






Potrzebujemy:

 

Na masę serową:

5 jajek

pół szklanki cukru 

15 dag masła lub margaryny

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 

1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy z wiadereczka ) 

1 puszka masy krówkową o smaku advokata ( 460 g )

około pół szklanki ajerkoniaku ( advokata )


Dodatkowo:

14 dag herbatników


Wykonanie pysznego sernika:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie dodajemy budyń w proszku, masę krówkową i ser, dokładnie ucieramy, wlewamy ajerkoniak i ponownie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy je z masą serową.

2. Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dno układamy herbatniki, następnie równomiernie masę serową.

3. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony studzimy. Zawsze sernik studzę w piekarniku, zimny przekładam do lodówki na kilka godzin do schłodzenia, wtedy również idealnie się kroi.

4. Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

U mnie ser z wiadereczka, inny trzeba zmielić co najmniej dwa-trzy razy.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

5 komentarzy: