niedziela, 30 maja 2021

Ucierane ciasteczka cytrynki

Pyszne ciasteczka na podwieczorek. Obłędnie pachnące, takie cytrynowe. Prosta receptura, więc udadzą się każdemu. Wychodzi dwie spore blaszki, więc są bardzo podzielne. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie.

 



 

Potrzebujemy:

 

Na ciasto:

2 szklanki mąki tortowej

10 dag masła lub margaryny

10 dag cukru

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sok wyciśnięty z jednej średniej cytryny

skórka otarta z jednej średniej cytryny

 

Dodatkowo:

cukier puder do oprószenia ciasteczek

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

Wykonanie pysznych ciasteczek cytrynek:

 

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, wbijamy jajko, dodajemy sok i skórkę z cytryny i ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.

2. Ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i zagniatamy ciasto.

3. Odrywamy małe kawałki ciasta, toczymy wałeczki i formujemy ciasteczka w kształcie litery ,,s''.

4. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15-20 minut.

5. Upieczone studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi 2 spore blaszki ciastek.

4 komentarze: