niedziela, 20 września 2020

Kruche ciasto ze śliwkami, cynamonem i kruszonką

Pyszne sezonowe ciasto. Idealne na jesienny podwieczorek. Można podać z kubkiem mleka lub gorącej herbaty. Ciasto idealne, maślane, pachnące owocami i cynamonem. Płatki migdałowe i kruszonka to doskonałe połączenie. To ciasto jest idealne.








Potrzebujemy:

Na kruszonkę:
5 dag masła 82 %
5 dag cukru
10 dag mąki tortowej

Na ciasto:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła 82 %
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
około 50 dag śliwek węgierek
cynamon mielony według uznania
1 łyżka kaszy manny
2 łyżki płatków migdałowych
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznego ciasta z kruszonką:

1. Kruszonka: Zimne masło, cukier i mąkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną grudki. Kruszonkę wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.


2. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.


3. Do pieczenia: Śliwki myjemy, osuszamy, usuwamy pestki i przekrawamy na pół. Następnie układamy je na cieście skórką do dołu, oprószamy cynamonem według uznania i posypujemy kruszonką.


4. Do pieczenia: Na koniec ciasto posypujemy płatkami migdałowymi.


5. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone ciasto studzimy.


6. Podanie: Ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na 20 porcji.
Foremka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.

4 komentarze: