poniedziałek, 3 sierpnia 2020

Kruche babeczki z bitą śmietaną i dżemem wiśniowym

Na taką pyszną i idealnie kruchą babeczkę skusi się chyba każdy. Prosto, pysznie i kolorowo. Uwielbiam takie babeczki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek i dla gości :) Pysznie smakują z aromatyczną kawą :) Polecam :)




Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
1 żółtko
15 dag masła lub margaryny

Na śmietankę:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka

Dodatkowo:
1 słoiczek domowego dżemu wiśniowego
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych babeczek:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki i nakłuwamy widelcem. Układamy na blaszkach i pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 15 minut. Upieczone wyjmujemy z foremek i studzimy. Z części ciasta wykrawamy małe ciasteczka  również pieczemy w temperaturze 180 stopni, ale krócej, tak około 10 minut, upieczone studzimy.

2. Śmietanka: Śnieżkę ubijamy na puszystość z zimnym mlekiem. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

3. Dekorowanie: Śmietanę wyciskamy do kruchych babeczek, nakładamy po porcji dżemu, dekorujemy kruchymi ciasteczkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.

4. Podanie: Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Nie liczyłam ile wyszło mi babeczek, ale dwie spore blaszki plus ciasteczka. Myślę, że 30 sztuk było.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić schłodzoną kremówkę z cukrem pudrem.

4 komentarze: