poniedziałek, 8 czerwca 2020

Zielona sałata z ogórkami, rzodkiewką i kukurydzą

Prosta i pyszna sałatka. Idealna jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska. Można ją podać ze świeżym pieczywem. Uwielbiam ta sałatkę w sezonie gdy warzywa są wyjątkowo chrupiące, pachnące i świeże. Polecam, zróbcie, zajmie Wam to dosłownie 15 minut.








Potrzebujemy:
pół główki zielonej sałaty
2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
pęczek rzodkiewek
2 ogórki konserwowe
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów

Wykonanie pysznej sałatki:

1. Ogórki zielone myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w większą kostkę. Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na małe części. Olej mieszamy z przyprawą. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

2. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.

3. Sałatkę odstawiamy na kilka minut, żeby składniki przegryzły się. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Porcja dla 4 osób.


2 komentarze:

  1. Przez takie sałatki czuć lato. Idealna na tę porę roku :)

    OdpowiedzUsuń