czwartek, 28 maja 2020

Muffinki z czekoladą i jagodami kamczackimi na kremówce

Pyszne muffinki na śmietance kremówce z kawałkami czekolady i jagodami kamczackimi. Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Polecam.







Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag gorzkiej czekolady
50 ml oleju
pół szklanki kaszy manny
200 ml śmietanki kremówki 30 %
półtorej szklanki mąki tortowej
1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych )


Wykonanie pysznych muffinek :


1. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą masę, następnie wlewamy olej i śmietankę i chwilę miksujemy. Wsypujemy kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie ( świeże płuczemy i dokładnie osuszamy, a mrożonych nie musimy rozmrażać ) i dokładnie mieszamy łyżką.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia i suchego patyczka.

4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Mrożonych jagód nie musimy rozmrażać.
Świeże owoce myjemy i dokładnie osuszamy.

2 komentarze:

  1. Takie muffinki nie zawiodą. Pyszne i proste. Uwielbiam robić takie muffinki. Piękne zdjęcia

    OdpowiedzUsuń