piątek, 27 grudnia 2019

Drożdżowe bułki z kapustą i kminkiem

Takie bułki można podać na świąteczny stół z czerwonym barszczykiem. Są bardzo sycące i pyszne. Pachną kminkiem i przyprawami. Bardzo polecam, zróbcie. Można podać je na gorąco zaraz po upieczeniu lub zimne gdy wystygną. Smacznego życzę :)





Potrzebujemy:

Na nadzienie:
pół główki średniej kapusty białej
2 średnie cebule
masło do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
kminek mielony według uznania
przyprawa do dań z kapusty według uznania

Na bułki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka

Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 dag masła lub margaryny
1 łyżeczka soli
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 jajko
kminek cały według uznania


Wykonanie pysznych bułek z kapustą: 


1. Nadzienie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, płuczemy, osuszamy i drobno kroimy. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy będzie miękka dokładanie odcedzamy. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, następnie smażymy do miękkości i zrumienienia na maśle. Następnie wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty. Następnie kapustę z cebulą przesmażamy przez kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą, pieprzem, kminkiem i przyprawą do kapusty. W razie potrzeby można dodać masła do przesmażania. Studzimy.


 2. Ciasto: Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto, ewentualnie dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.


 3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, nakładamy sporą porcję kapusty i zlepiamy formując bułeczki.


4. Do pieczenia: Bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem.


5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.


6. Podanie: Upieczone podajemy. Ciepłe lub zimne. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.








2 komentarze: