czwartek, 12 grudnia 2019

Cynamonowy drożdżowy chlebek z orzechami

Chlebek drożdżowy to nietypowy wypiek na świąteczny stół. Wzbogacony dużą ilością aromatycznego cynamonu i orzechów włoskich. Udał mi się ten chlebek. I to bardzo. Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze i chrupiące orzechy. Chlebek upiekłam z użyciem orzechów włoskich, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Słodkich wypieków Wam życzę :)











 

Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka

Na ciasto:
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
2 kopiaste łyżki masła
3 szklanki mąki tortowej
2 kopiaste łyżeczki mielonego cynamonu
10 dag orzechów włoskich HELIO
ewentualnie ciepłe mleko, tak z pół szklanki

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznego chlebka:


1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę rozcieramy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy, ma być ciepłe. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Orzechy siekamy. Do miski wsypujemy cynamon, dodajemy utarte jajka, orzechy, rozczyn i masło.


 3. Ciasto: Następnie zagniatamy ciasto dolewając ewentualnie ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut.


4. Do pieczenia: Następnie wyrośnięte ciasto formujemy w podłużny chlebek i przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Odstawimy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrósł.


 5. Pieczenie: Chlebek pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia.


 6. Studzenie: Upieczony chlebek studzimy i kroimy na kromki.


7. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.


Moje rady:
Keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Szklanka o pojemności 250 ml.
Chlebek można pokroić na około 12 porcji.


A tutaj produkt, którego użyłam do upieczenia tego pysznego chlebka:




 

1 komentarz:

  1. Muszę wypróbować ten przepis i sięgnąć po produkty Helio, bo prezentują się ciekawie ^^

    OdpowiedzUsuń