środa, 6 listopada 2019

Świąteczne pieczone jabłka z powidłem

Pieczone jabłka z powidłem na świąteczny stół? Czemu nie? U mnie na pewno się pojawią. Będzie to miła odmiana od ciast, ciasteczek i pierniczków. Pojawią się na podwieczorek. Pierwsza próba już zrobiona. Wyszły niezwykle pyszne. Napiszę Wam, że to nadzienie jest obłędne. Dodanie kakao i cynamonu do powidła to doskonały pomysł. A jeszcze jak się zapiecze w jabłkach...obłęd. Takie jabłka najlepiej smakują gorące, zaraz po upieczeniu. A zapach, który roznosi się po domu sprawia, że nie możemy się doczekać kiedy będą gotowe. Zróbcie koniecznie takie jabłka. Będziecie zachwyceni. Słodkich inspiracji Wam życzę :)


Pieczone jabłka podałam na pięknym talerzu AMBITION .









Święta z dbałością


Potrzebujemy:
4 jabłka
pół słoiczka powidła śliwkowego
2 łyżki rodzynek
1 łyżka kakao
1 łyżeczka mielonego cynamonu


Wykonanie pysznych jabłek:


1. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek.


 2. Powidło, kakao, cynamon i rodzynki przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.


3. Nadzieniem z powidła napełniamy wydrążone jabłka.


4. Jabłka układamy w formie do zapiekania i pieczemy w temperaturze 170 stopni do miękkości przez około 20 minut.


Wyciągamy z piekarnika z pomocą rękawicy od:  http://ambition.pl.


 5. Upieczone jabłka podajemy na gorąco. Smacznego.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Czas pieczenia zależy od wielkości miękkości jabłek.
Zamiast powidła można użyć dżemu z czarnej porzeczki.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Święta z dbałością.


Święta z dbałością

8 komentarzy:

  1. Czasami piekę jabłuszka z miodem i bakaliami, Twoje są bardzo apetyczne, kusisz:) Pozdrawiam i życzę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam moją wersję pieczonych jabłek :)

      Usuń
  2. Izunia szalejesz kochana,same pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany całe wieki nie robiłam i nie jadłam pieczonych jabłek, zrobiłas mi smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam upiec :) My uwielbiam i jesienią często goszczą na naszym stole :)

      Usuń