czwartek, 2 sierpnia 2018

Wiśniowa konfitura z czekoladą.

Robiłam już kiedyś powidła z czekoladą i wyszły pyszne, postanowiłam zrobić w podobny sposób konfiturę z wiśni, sprawdziłam w internecie, a tam pełno przepisów na czeko-wiśnię, zrobiłam więc swoją wersję i wyszło pysznie, ale mało. Dwa słoiczki, które zrobiłam zostały zjedzone od razu. Za kilka dni zrobiłam wersję z gorzką czekoladą, ale krócej gotowałam i dżem był trochę rzadki, ale również smaczny. Pierwsza wersja konfitury bardziej nam smakowała, ale to nie znaczy, że była zła. Jeśli jeszcze gdzieś dorwiecie wiśnie to polecam zrobić. Taką konfiturę można wyjadać wprost ze słoiczka. Można podać z chrupiącą bułeczką i kubkiem mleka, można smarować nią naleśniki. Zachęcam, zróbcie koniecznie :)






Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni ( waga po wydrylowaniu i odsączeniu z nadmiaru soku )
1 szklanka cukru
1 mleczna czekolada
4 kopiaste łyżki ciemnego kakao



Wykonanie wiśniowej konfitury z czekoladą:

1. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy i odsączamy z nadmiaru soku. Odważamy 1 kg. Musimy kupić więcej wiśni niż 1 kg, ponieważ odpadną nam pestki i sok.

2. Wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu często mieszając, pod koniec gotowania mieszałam prawie cały czas. Gdy wiśnie będą gęste i bez soku ( u mnie trwało to około półtorej godziny ) dodajemy stopniowo po kostce czekolady ( radzę wybrać dobrą gatunkowo czekoladę ) i cały czas mieszamy, na koniec wsypujemy kakao, mieszamy aż dokładnie połączy się z wiśniami.

3. Gorący dżem przekładamy do wcześniej umytych, wyparzonych i suchych słoiczków. Dokładnie zakręcamy.

4. Gotowe i wystudzone słoiczki przenosimy do spiżarni lub zjadamy od razu. Smacznego życzę.


Moje rady:
Można dodać więcej cukru jeśli wiśnie okażą się zbyt kwaśne.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi dwa takie słoiczki jak na zdjęciu.
Polecam wybrać dobrą gatunkowo czekoladę i kakao.

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubie takie konfitury :) Pysznie smakują z placuszkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo takie domowe konfitury są najlepsze :)Muszę spróbować z placuszkami :)

      Usuń
    2. Uwielbiam i zrobiłam będzie świetnym dodatkiem do moich lodow

      Usuń
  2. Mmm..jaka ta konfitura musi być pyszna ^_^

    OdpowiedzUsuń