piątek, 3 sierpnia 2018

Bułki pszenno-kukurydziane.

Wiem, że najprościej jest iść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć taką rumianą bułkę. Uwielbiam domowe pieczywo i piec i jeść. Zachęcam Was do pieczenia. Taka bułeczka z masłem jest najlepsza, ale można podać z tym czym ma się ochotę. Polecam Wam przepis na bułki pszenno-kukurydziane, jak dla mnie to najlepsze bułki jakie do tej pory upiekłam. Wyszły bardzo puszyste i maślane. Upieczcie je koniecznie na śniadanie lub kolację, a ja smacznego Wam życzę :)








Składniki:

Ciasto:
2 i pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
5 dag świeżych drożdży
około 250 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie bułek pszenno-kukurydzianych:

1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy mąkę tortową, mąkę kukurydzianą i sól.


2. Następnie zagniatamy ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolewamy pozostałe ciepłe mleko. Ciasto wyrabiamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.


3. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.


4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.


 5. Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Układając bułki na blasze zachowujemy odstępy ponieważ bułki urosną i się zrosną. ( Moje rosły jak szalone ).


6. Tak wykonane bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45-50 minut. Upieczone studzimy.


7. Gotowe bułki podajemy z dowolnymi dodatkami, a ja smacznego Wam życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.


Dzisiaj przedstawię Wam jak można wykorzystać deskę do krojenia z ruchomą krawędzią na podanie pysznego śniadania, aby to zrobić wystarczy ustawić deskę na funkcję FORT ( jest to jedna funkcja z 4 ustawień deski ),wówczas nie jest ona płaska, tylko pierścień znajduje się powyżej krążka. Jest to bardzo praktyczne, ponieważ krojąc pieczywo okruszki pozostają na desce, dodam, że może ona pełnić również funkcję tacy. Można ułożyć na niej całe śniadanie dla siebie lub ukochanej osoby. Na desce zmieścił się spory talerzyk, kilka bułek i mleko, i jeszcze pozostało miejsca. Duży plus dla deski za jej średnicę.


 Zobaczcie jak wygodnie można przygotować śniadanie. Opieramy bułki o pierścień deski, wtedy wygodnie mam się je kroi, a bułki nie przesuwają się. Przetestowałam i polecam takie krojenie pieczywa.


Deska z ruchomą krawędzią ma aż 4 z ustawienia. Tutaj prezentuję Wam ustawienie FORT, gdzie pierścień znajduje się powyżej powierzchni krążka.


Jeżeli podoba się Wam deska do krojenia z ruchomą krawędzią to zapraszam do odwiedzenia strony: FORTBOARD


10 komentarzy: