środa, 29 czerwca 2016

Młode ziemniaczki pieczone w ziołach.

Takie ziemniaczki są bardzo, bardzo pyszne. Pachnące ziołami i rumiane. U mnie obowiązkowo z dużą ilością świeżego koperku. Polecam na lekki obiad. Do ziemniaczków użyłam ziół Ojca Mateuszaziół prowansalskich  i przyprawy śródziemnomorskiej od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:
1 kg młodych ziemniaczków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 łyżeczki  mieszanki ziół Ojca Mateusza
2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej
2 - 3 łyżki oleju
koperek świeży według uznania
sól do gotowania

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy. Przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie dokładnie odcedzamy.

2. Następnie ziemniaczki przekładamy do formy żaroodpornej, dodajemy olej, zioła i przyprawy, dokładnie mieszamy, tak, aby zioła obtoczyły dokładnie ziemniaczki.

3. Ziemniaczki pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Podajemy posypane posiekanym drobno koperkiem.

5. Smacznego.




wtorek, 28 czerwca 2016

Ryż na mleku z truskawkami.

Taki ryż możemy przygotować bardzo szybko na pyszny podwieczorek. Ryż polany truskawkowym gorącym musem z nutką cynamonu to coś pysznego. Dodam też że, sprawdzi się również na lekki letni obiad. Do jego przygotowania użyłam wspaniałego i aromatycznego mielonego cynamonu cejlońskiego , a udekorowałam cynamonem w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
2 woreczki ryżu ( łącznie 20 dag )
1 szklanka mleka
szczypta soli
woda do gotowania

Sos truskawkowy:
50 dag świeżych truskawek
cukier trzcinowy do smaku
1 łyżeczka mielonego cynamonu

Wykonanie:

1. Wodę zagotowujemy z mlekiem i szczyptą soli, wkładamy ryż w woreczkach i gotujemy do miękkości ryżu. Następnie ugotowany ryż dokładnie odsączamy z wody i wyjmujemy z woreczków.

2. Truskawki myjemy i bardzo dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki, miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do garnka.

3. Mus z truskawek zagotowujemy dodając cynamon i cukier do smaku.

4. Na talerze nakładamy porcje ryżu i polewamy truskawkowym gorącym musem.

5. Podajemy i smacznego.


niedziela, 26 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z cytrynową pianką.

To ciasto jest po prostu pyszne. Mięciutkie kakaowe blaty z wyczuwalną nutką cynamonu przełożone lekką jogurtowo - cytrynową pianką. Jak ktoś lubi bardziej słodkie to można piankę dosłodzić, ja nie dodawałam cukru, dzięki temu ciasto nie jest za słodkie. Dodam, że dżemu porzeczkowego użyłam własnej roboty, bo taki jest najlepszy. Do przygotowania ciasta użyłam wspaniałego i aromatycznego mielonego cynamonu cejlońskiego od SKWORCU . To ciasto polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
40 dag jogurtu naturalnego
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru
2 kopiaste łyżki kakao
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka sody oczyszczonej
12,5 dag masła lub margaryny

Pianka:
40 dag jogurtu naturalnego
1 galaretka o smaku cytrynowym
ewentualnie cukier puder do smaku

Wykonanie:
1. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy.

2. Do miski dajemy jogurt naturalny, dżem z czarnej porzeczki, cukier i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy cynamon, sodę i kakao, oraz stopniowo mąkę, wlewamy przestudzone masło lub margarynę i miksujemy na gładkie ciasto.

3. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.

4. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.

5. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć miksujemy ją dokładnie z jogurtem naturalnym, jak ktoś chce można dodać cukru pudru do smaku.

6. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim, następnie wstawiamy do lodówki do stężenia masy.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

sobota, 25 czerwca 2016

Młoda kapusta duszona z ciecierzycą.

Ta kapusta jest bardzo smaczna i syta. Polecam na bezmięsny obiad, wystarczą do niej tylko młode ziemniaczki z koperkiem. Pełna aromatu i wspaniałych przypraw. To danie przyprawiłam przyprawą do bigosu i młodej kapustyczubrycą białą od RAFEX . Zapraszam:)





Składniki:
1 mała główka młodej kapusty
3 średnie cebule
2 średnie pietruszki
1 puszka ciecierzycy ( 25 dag )
olej do smażenia
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
1 łyżeczka czubrycy białej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży według uznania

Wykonanie:

1. Cebule i pietruszki obieramy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy: cebulę w kostkę, a pietruszki w słupki lub talarki.

2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy przygotowane warzywa i przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając lekko rumieniąc.

3. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości.

4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy odsączoną z zalewy ciecierzycę, drobno pokrojony koperek i przyprawy, następnie dusimy jeszcze kilka minut przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Smacznego.



czwartek, 23 czerwca 2016

Banany smażone w karmelu.

Lubicie banany? Jeżeli tak to, polecam właśnie taki przepis na pyszne banany smażone w karmelu. Bardzo słodkie, ale i bardzo, bardzo pyszne. Dodam, że przygotowuje się je bardzo szybko, dosłownie w 5 minut.  Oczywiście można zrobić większą porcję. Polecam na deser. Zapraszam:)





Składniki:
3 banany
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka cukru

Wykonanie:

1. Banany obieramy. Na patelni roztapiamy masło lub margarynę, następnie wsypujemy cukier.Gdy cukier się roztopi i zacznie rumienić dodajemy obrane banany.

2. Następnie banany smażymy przez kilka chwil lekko je rumieniąc z każdej strony. Gotowe nakładamy na talerzyki i podajemy gorące polane karmelem.

3. Smacznego.

niedziela, 19 czerwca 2016

Torcik makowo - truskawkowy.

Jest to niezwykle pyszny i lekki torcik. Taki w sam raz na lato. Do masy i musu nie dodawałam cukru, dzięki temu nie jest za słodki, jest taki w sam raz, ale jak ktoś lubi bardziej słodkie to można dodać cukru. Polecam do popołudniowej kawy. Zapraszam:)





Składniki:

Biszkopt makowy:
3 jajka
pół szklanki cukru ( 125 ml )
szczypta soli
1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag mąki tortowej

Masa:
25 dag serka mascarpone
330 ml śmietany kremówki 30 %
około 30 dag świeżych truskawek
2 kopiaste łyżki żelatyny
około 75 ml gorącej wody

Mus:
około 50 dag świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

3. Masa: truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus. Odmierzamy 200 ml musu. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone i mus, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy.

4. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy folią aluminiową ( dno i boki ), następnie na dno kładziemy jeden krążek, wykładamy równomiernie masę odkładając kilka łyżek. Przykrywamy drugim krążkiem i smarujemy odłożoną masą. Torcik wkładamy do lodówki.

5. Mus: Truskawki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i miksujemy blenderem na gładki mus, odmierzamy 400 ml musu i przekładamy do garnka. Następnie zagotowujemy i wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż się rozpuści, ale już nie gotujemy. Mus odstawiamy do lekkiego stężenia.

6. Gdy mus będzie już tężejący to przekładamy go równomiernie na torcik. Tak wykonany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy.

8. Smacznego.

sobota, 18 czerwca 2016

Młoda kapusta duszona z pieczarkami.

Taka kapusta jest bardzo pyszna i niezwykle aromatyczna. Może być samodzielnym daniem lub dodatkiem do drugiego dania. Możemy podać ją również z młodymi ziemniaczkami. Przyprawiałam ją przyprawą do bigosu i młodej kapusty oraz przyprawą naturalną od RAFEX . Zapraszam:)





Składniki:
1 mała główka młodej kapusty lub pół dużej
40 dag pieczarek
1 duża cebula
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
2 łyżeczki przyprawy naturalnej
koperek świeży według uznania

Wykonanie:
1. Pieczarki i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy, pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w większą kostkę.

2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki i cebulę, następnie często mieszając chwilę przesmażamy lekko rumieniąc.

3. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kroimy drobno, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody. Kapustę wrzucamy do przesmażonych warzyw, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, następnie dusimy do miękkości i odparowania wody.

4. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koperek drobno pokrojony, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Całość chwilę dusimy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Smacznego.



piątek, 17 czerwca 2016

Koktajl z melonem, truskawkami i młodym jęczmieniem.

Pyszny i bardzo syty koktajl, do tego pożywny i bardzo zdrowy. Młody jęczmień jest w nim troszkę wyczuwalny. Taki koktajl można podać od razu po przygotowaniu lub schłodzony z lodówki. Do przyrządzenia tego koktajlu użyłam sproszkowanego młodego jęczmienia od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
 30 dag świeżych truskawek
1 mały melon ( mój miał 90 dag )
40 dag jogurtu naturalnego
miód prawdziwy według uznania
2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia

Wykonanie:

1. Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.

2. Melon myjemy i osuszamy. Następnie przekrawamy na pół usuwamy pestki, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

3. Do kubka blendera przekładamy jogurt naturalny, przygotowane owoce i miksujemy przez kilka minut. Następnie dodajemy miód prawdziwy według uznania i młody jęczmień. Miksujemy do połączenia się składników.

4.  Gotowy koktajl rozlewamy do szklanek i podajemy. Można schłodzić w lodówce lub podawać od razu po przygotowaniu.

5. Smacznego.

środa, 15 czerwca 2016

Czosnkowo - ziołowe bagietki.

Te bagietki ,, chodziły '' już za mną od kilku dni. Wyszły mi tak pyszne i tak aromatyczne, że nie można się od nich oderwać. Smakują zarówno ciepłe po upieczeniu, jak i zimne po wystudzeniu. Podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach i nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Do przyprawieniu użyłam wspaniałej mieszanki suszonych ziół czubrycy zielonej od RAFEX . Zapraszam:)





Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
1 mała łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej
1 jajko
3 łyżki oleju

Farsz:
4 duże ząbki czosnku
4 łyżki miękkiego masła lub margaryny ( ja użyłam Ramy )
2 łyżeczki czubrycy zielonej

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki pszennej. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył ''. Po tym czasie do mąki dodajemy rozczyn, olej, sól, wbijamy jajko i stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.


2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach ( ja ścierałam ), następnie mieszamy go dokładnie z masłem i czubrycą.


3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części, następnie na posypanej mąką stolnicy każdą część formujemy w podłużną bagietkę i zastawiamy na 15 minut, żeby podrosły. Po tym czasie ostrym nożem bagietki nacinamy prawie do samego końca, ale staramy się ich nie przeciąć, w miejsca rozcięcie wsmarowujemy farsz.


4. Tak przygotowane bagietki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.


5. Od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 45 minut.

6. Smacznego.





poniedziałek, 13 czerwca 2016

Muffinki bakaliowe z truskawkami i nutką cynamonu.

Bardzo pyszne, mięciutkie i pachnące. Pełne bakalii, owoców i aromatycznego cynamonu. Idealne na podwieczorek. Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek. Do upieczenia tych muffinek użyłam wspaniałego i aromatycznego cynamonu cejlońskiego mielonego  , a do dekoracji użyłam cynamonu w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)

 



Składniki:
 3 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
4 płaskie łyżki cukru pudru
szczypta soli
półtorej szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rodzynek
2 łyżki wiórek kokosowych
4 kostki białej czekolady
2 kostki mlecznej czekolady
15 truskawek
2 płaskie małe łyżeczki cynamonu mielonego
2 płaskie łyżki śmietany 12%
50 ml mleka

Wykonanie:
1.Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki, następnie przekrawamy na pół. Czekolady kroimy na małą kosteczkę.

2. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy bakalie, dodajemy truskawki i wlewamy mleko, całość mieszamy dokładnie łyżką.

3. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek, dodatkowo używamy papierowych papilotek.

4. Następnie muffinki pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone.

5. Upieczone studzimy i podajemy. Przed podaniem możemy je oprószyć cukrem pudrem.

6. Smacznego.