piątek, 9 września 2016

Ciasto brownie z malinami.

Jest to moja wersja czekoladowego ciasta brownie. To ciasto jest niezwykle wilgotne i słodkie, moje maliny były lekko kwaśne, więc smakowo wszystko do siebie idealnie pasuje. Polecam przepis i zapewniam, że na jednym kawałku się nie skończy. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
125 ml oleju
1 szklanka cukru
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
5 łyżek kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka

Dodatkowo:
25 dag malin

Do dekoracji:
10 dag mlecznej czekolady
5 dag białej czekolady
10 dag malin

Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i dokładnie ucieramy, wlewamy olej i ucieramy kilka minut. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: jajka, kakao, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy umyte i osuszone maliny i delikatnie mieszamy.

2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 - 45 minut sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto studzimy i kroimy w kwadraty.

3. Czekoladę mleczną łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie płynną dekorujemy pokrojone kawałki ciasta. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

4. Białą czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i dekorujemy ciasto, dekorujemy również malinami. Ciasto jest gotowe do podania.

5. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Maliny powinny być świeże.

4 komentarze: