sobota, 23 kwietnia 2016

Naleśniki z musem z rabarbaru i syropem z mniszka.

Polecam pyszne naleśniki na deser. Lekko kwaśne nadzienie z rabarbaru sprawia, że naleśniki nie są za słodkie, są takie w sam raz. Zapraszam:)





Składniki:

 Ciasto:
1 szklanka mleka
2 jajka
1 pełna szklanka mąki tortowej
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
cukier do smaku

Mus:
40 dag rabarbaru
syrop z mniszka lekarskiego do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia
syrop z mniszka lekarskiego do polania

Wykonanie:
1. Składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek o odpowiedniej konsystencji ciasto. Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju. Usmażone osączamy dokładnie na papierowym ręczniki z nadmiaru tłuszczu i studzimy.

2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody, dusimy do rozgotowania rabarbaru i odparowania całego płynu. Na koniec mus słodzimy syropem do smaku i studzimy.

3. Naleśniki smarujemy musem i zawijamy w ruloniki.

4. Podajemy udekorowane syropem z mniszka.

6. Smacznego.

Rady:
Patelnia do smażenia o średnicy około 18- 20 cm. Z przepisu powinno nam wyjść 6 naleśników.

4 komentarze:

  1. Ale za mną chodzi rabarbar :) na działce jeszcze mały a w sklepie nie mogę trafić :( pyszne naleśniczki Izunia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia ja miałam swój własny rabarbar z ogródka:)
      A naleśniki no cóż...pyszne były:)

      Usuń
  2. Oj takie naleśniczki na pewno by mi smakowały :-)

    OdpowiedzUsuń