czwartek, 18 czerwca 2020

Pomidorowe bułeczki z sezamem

Wszyscy wiedzą, że domowe pieczywo jest najlepsze i nie ma co tutaj dyskutować. Osobiście jak tylko mogę to piekę, czy to bułki czy chleby. Zdarza się również kupić w sklepie. Ale co domowe to domowe. Pachnące, chrupiące i własnoręcznie upieczone. Dzisiaj upiekłam bułeczki o pięknym pomidorowym kolorze. Pyszne i niezwykle mięciutkie. Na śniadanie, na kolację czy na piknik. Do ciasta dodałam koncentratu pomidorowego i sezamu. Musicie koniecznie spróbować takich bułek. Smacznych inspiracji życzę i zachęcam do pieczenia.









Potrzebujemy:

Na ciasto:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżki sezamu
10 łyżeczek koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy Gallo Classico

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych bułeczek:

1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier i koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy mąkę i sezam, wlewamy płynne składniki  i dokładnie mieszamy łyżką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcie na 30 minut.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i oliwę i zagniatamy na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną aż ciasto będzie gładkie i będzie ładnie odchodziło od ręki. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy kolejne 30 minut do wyrośnięcia.

3. Następnie wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części i formujemy je w okrągłe bułeczki. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ bułeczki znacznie urosną i odstawiamy jeszcze na 10 minut w ciepłe miejsce.

4. Po tym czasie bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Upieczone studzimy na metalowej kratce.

5. Gotowe podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 10 sztuk bułek.

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Dodaj smaku z Gallo !

#GalloxDurszlak #Gallo #oliwaGallo


Dodaj smaku z Gallo!

Ucierane ciasto z truskawkami i kokosem

Proste i pyszne ciasto  z sezonowymi owocami. Pachnące truskawkami i kokosem. Takie raz, dwa do zrobienia. Można je upiec również w tortownicy. Zapewniam, że szybko zostanie zjedzone. Polecam, upieczcie.






Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
4 łyżki wiórek kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej

Dodatkowo:
około 30 dag świeżych truskawek


Wykonanie pysznego ciasta z truskawkami:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie maki z proszkiem do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.


2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm wyłożonej papierem do pieczenia.


3. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy. Następnie wciskamy je w ciasto, większe przekrawamy na połowę, ja miałam małe truskawki to nie przekrawałam.



4. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczone dokładnie studzimy.


5. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o średnicy około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

środa, 17 czerwca 2020

Krem z kaszy jaglanej i masła orzechowego

Kto lubi kaszę jaglaną i masło orzechowe to polecam taki deser. Jest to super połączenie. Taki deser możemy przygotować w pół godzinki. Na słodkie śniadanie, na zdrową przekąskę czy podwieczorek. Nam bardzo smakowało. Polecam. Zróbcie. Będzie pysznie.








Potrzebujemy:
10 dag kaszy jaglanej
4 kopiaste łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu prawdziwego
sok z cytryny według uznania

Wykonanie pysznego kremu jaglanego:

1. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu, ugotowaną dokładnie studzimy.

2. Dodajemy do niej miód, sok z cytryny i masło orzechowe, następnie za pomocą blendera miksujemy na gładki mus.

3. Tak wykonana kasza jest gotowa do podania. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.

poniedziałek, 15 czerwca 2020

Chałka szpinakowo-makowo-pomidorowa

Nawet nie wiecie jaka ta chałka wyszła mi pyszna. Aż trzy smaki w jednym, bo i szpinakowa, makowa i pomidorowa. Mięciutka w środku z idealnie chrupiącą skórką. Na śniadanie, na kolację, na piknik. Do tego masełko i sezonowe warzywa. Mniam...i gorąca herbatka. Musicie koniecznie taką upiec. Warto. Odpalajcie piekarniki. Smacznych inspiracji Wam życzę.



 
 





Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 mała łyżeczka soli
6 łyżek oliwy
10 dag szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 łyżka sypkiego maku
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznej chałki:

1. Zaczynamy od rozczynu: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce aż rozczyn ,,ruszy'', będzie taki napuszony i podwoi swoją objętość.

2. Ciasto: Do mąki wlewamy oliwę, dodajemy sól i rozczyn i zagniatamy ciasto, ciasto zagniatamy kilka chwil, tak żeby wszystkie składniki równomiernie się przemieszały, ciasto będziemy jeszcze zagniatać z dodatkami. Następnie ciasto dzielimy na trzy równe części i do każdej z osobna wgniatamy mak, rozmrożony i dokładnie odciśnięty szpinak oraz koncentrat pomidorowy. Formujemy trzy kule. Przykrywamy ściereczką odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut.

 3. Do pieczenia: Następnie z wyrośniętych ciast toczymy wałki, zaplatamy jak warkocz. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce do lekkiego podrośnięcia.

4. Pieczenie: Chałkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia przez około 50 minut. Upieczoną chałkę studzimy na metalowej kratce.

5. Podanie: Gotową, wystudzoną kroimy i podajemy. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Chałkę najlepiej studzić na metalowej kratce.
Chałka jest dość duża, więc z powodzeniem będzie dla czteroosobowej rodziny.

niedziela, 14 czerwca 2020

Kotlety schabowe z musztardową nutą

Schabowy na niedzielny obiad? Nie pamiętam kiedy u mnie był taki obiad. Do tego młode ziemniaczki, mizeria i świeży pachnący koperek. Jednym słowem...pycha. Mięso dobrze rozbiłam to kotlety wyszły idealnie kruche. Do przyprawiania użyłam musztardy co dodało im ciekawej musztardowej nuty i lekkiej pikantności. Polecam taki obiad. Zróbcie. Nie tylko na niedzielę.






Potrzebujemy:

Na kotlety:
4 plastry schabu
1 jajko
4 łyżeczki musztardy saperskiej
sól do smaku
kolorowy pieprz mielony do smaku
około pół szklanki bułki tartej

Dodatkowo:
olej lub smalec do smażenia


Wykonanie pysznych kotletów schabowych:


1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie rozbijamy dokładnie tłuczkiem do mięsa.

2. Rozbite plastry mięsa oprószamy solą i pieprzem mielonym kolorowym, smarujemy musztardą. Mięso smarowałam i przyprawiałam z jednej strony.

3. Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli, zanurzamy w nim kolejno plastry schabu, a następnie w bułce tartej. Tak wykonane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

4. Mięso smażymy do miękkości i zrumienienia z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Podajemy, a ja smacznego życzę. Ja swoje mięso podałam z młodymi ziemniakami, mizerią i koperkiem.

Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Podajemy z dowolnymi dodatkami, u mnie młode ziemniaczki i mizeria.
Mięso dobrze jest porządnie rozbić, będzie idealnie kruche.

piątek, 12 czerwca 2020

Pasta do pieczywa z ciecierzycy i kukurydzy

Pyszna domowa pasta do pieczywa. Łatwa w przygotowaniu, wystarczy zblendować składniki. Gotowa w 10 minut plus chłodzenie. Tania, bo potrzebujemy tylko dwóch składników plus oliwa i przyprawy. Pasta jest wegańska. Bardzo polecam. Zróbcie. Nam bardzo smakowała.







Potrzebujemy:
30 dag ciecierzycy ze słoika
pół puszki kukurydzy
2 łyżeczki oliwy z oliwek
suszona cebula według uznania
suszony czosnek według uznania
bazylia suszona według uznania
pomidory suszone ( przyprawa ) według uznania
sól do smaku

Wykonanie pysznej pasty:

1. Kukurydzę i ciecierzycę odsączamy dokładnie z zalewy. Przekładamy do miski i blendujemy blenderem na gładką pastę, dodajemy przyprawy według uznania i ponownie blendujemy.

2. Pastę przed podaniem chłodzimy w lodówce.

3. Podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Z przepisu wychodzi 2 takie słoiczki jak na zdjęciu.

środa, 10 czerwca 2020

Kakaowe muffinki z makiem i kokosem

Uwielbiam piec muffinki. Wystarczy wymieszać lub zmiksować składniki, do piekarnika i gotowe. Możliwości smakowych jest wiele. Tym razem upiekłam muffinki kakaowe z dodatkiem maku sypkiego i wiórek kokosowych. Wyszły idealne, trochę takie sypkie, bo z dodatkiem mąki krupczatki.
Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie :) I dajcie znać czy smakowało :)





Potrzebujemy:
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka sypkiego maku
2 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie pysznych muffinek:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy.

2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.

4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 12 sztuk.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.