Polecam bardzo prosty i bardzo pyszny deser. Dla wielbicieli jogurtu i słodkiej śmietanki. Wygląda tak uroczo, że można przygotować na Walentynkowy poczęstunek. Lekko kwaśna pianka i słodka śmietanka to idealne połączenie. Bardzo polecam :) Słodkich inspiracji :)
Potrzebujemy:
Na piankę:
1 galaretka o smaku owców leśnych
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
250 ml gorącej wody
Na śmietankę:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
dowolna cukrowa posypka
Wykonanie pysznego deseru:
1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę miksujemy z jogurtem greckim i przekładamy do szklanek lub pucharków. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na stężonej jogurtowej piance.
3. Dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Można użyć dowolnej galaretki.
Zamiast kremówki można użyć śmietanki typu ,, Śnieżka'' ubitej w 175 ml zimnego mleka.
czwartek, 6 lutego 2020
środa, 5 lutego 2020
Placuszki z płatkami owsianymi i bananem
Uwielbiam przygotowywać placuszki na podwieczorek, ale można i na śniadanie czy kolację. Bardzo prosto i szybko możemy mieć coś na słodko. Miksujemy ciasto, smażymy i gotowe. Dodatki do placuszków też mogą być różne, u mnie tym razem banany, płatki owsiane i pachnący cynamon. Nie ukrywam, że pyszne mi wyszły. Zróbcie takie koniecznie. Słodkich inspiracji :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cukru
1 cukier waniliowy
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
1 duży banan
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Ciasto: Podane składniki ( oprócz płatków owsianych ) miksujemy na gładkie i bez grudek ciasto, następnie wsypujemy płatki owsiane i dodajemy banana pokrojonego w małą kostkę, mieszamy dokładnie łyżką.
2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami kładziemy ciasto i smażymy placuszki do ładnego zrumienienia się z każdej strony.
3. Podanie: Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 20 sztuk placuszków.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dolewamy mleka.
Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cukru
1 cukier waniliowy
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
1 duży banan
olej do smażenia
Wykonanie pysznych placuszków:
1. Ciasto: Podane składniki ( oprócz płatków owsianych ) miksujemy na gładkie i bez grudek ciasto, następnie wsypujemy płatki owsiane i dodajemy banana pokrojonego w małą kostkę, mieszamy dokładnie łyżką.
2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami kładziemy ciasto i smażymy placuszki do ładnego zrumienienia się z każdej strony.
3. Podanie: Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 20 sztuk placuszków.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dolewamy mleka.
Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki.
poniedziałek, 3 lutego 2020
Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem
Dzień Dobry w poniedziałek :)
Nie pamiętam już kiedy piekłam takie przekładane ciasto. Ostatnio to albo drożdżowe, albo ucierane, albo sernik u mnie gościły. A już tak miałam smak na takie ciasto. Proste, a pyszne. Mięciutkie kakaowe biszkopty przełożyłam kremem budyniowym z ananasem i udekorowałam domową polewą czekoladową. Wyszło bardzo pysznie, idealnie do popołudniowej kawki. Macie ochotę? To poczęstujcie się lub upieczcie. Słodkich inspiracji i miłego dnia :)
Potrzebujemy:
Na biszkopty:
Biszkopty x 3:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 puszka ananasa w syropie
Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.
2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy dokładnie odsączone z syropu i pokrojone ananasy, dokładnie mieszamy łyżką.
3. Przekładanie: Wystudzone biszkopty przekładamy kremem.
4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto.
5. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc.
6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.
sobota, 1 lutego 2020
Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi
Dzień Dobry w lutym :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
2 małe płaskie łyżeczki soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 jajko
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszki
Wykonanie pysznych bułek:
1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.
2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy obficie płatkami owsianymi i układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną.
4. Bułki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.
5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Między bułkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
środa, 29 stycznia 2020
Karnawałowe cytrynowe kokardki
W karnawale warto chociaż raz przygotować jakąś słodkość karnawałową. U mnie są to chruścikowe kokardki. Zrobiłam takie, żeby były pulchne i mięciutkie. Ciasto można bardzo cieniutko rozwałkować i wtedy będą bardzo chrupiące. Moje wyszły idealne z cytrynową nutą i każdemu smakowały, a z pozostałych białek zrobię bezy. Polecam takie kokardki, które i ładnie wyglądają i są pyszne :) Słodkich inspiracji :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
4 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu lub spirytusu
3-4 łyżki gęstej śmietany 18 %
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia faworków
olej do smażenia
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych kokardek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.
2. Formowanie kokardek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wycinamy krążki, a z krążków formujemy kokardki. Grubość ciasta zależy jak kruche chcemy mieć kokardki, im cieńsze ciasto tym bardziej kruche. Ja chciałam żeby były bardziej miękkie i puszyste, więc ciasta nie wałkowałam bardzo cienko.
3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy kokardki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kokardki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Podanie: Oprószamy je cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 50 sztuk w zależności jakiej szklanki użyjemy.
Ocet nie jest w kokardkach wyczuwalny.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
4 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu lub spirytusu
3-4 łyżki gęstej śmietany 18 %
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia faworków
olej do smażenia
mąka do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych kokardek:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Następnie kilkakrotnie składamy i ubijamy je tłuczkiem, aż na powierzchni ciasta pojawią się pęcherzyki powietrza. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę.
2. Formowanie kokardek: Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, szklanką wycinamy krążki, a z krążków formujemy kokardki. Grubość ciasta zależy jak kruche chcemy mieć kokardki, im cieńsze ciasto tym bardziej kruche. Ja chciałam żeby były bardziej miękkie i puszyste, więc ciasta nie wałkowałam bardzo cienko.
3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażymy kokardki z obu stron na złoty kolor przez kilka minut. Usmażone kokardki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Podanie: Oprószamy je cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyjdzie nam około 50 sztuk w zależności jakiej szklanki użyjemy.
Ocet nie jest w kokardkach wyczuwalny.
sobota, 25 stycznia 2020
Koszyczki z chleba tostowego i pieczarek
Dzień Dobry w sobotę :)
Potrzebujemy:
25 dag pieczarek
2 średnie cebule
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
2 jajka
4 kopiaste łyżki śmietany 18 %
lubczyk suszony według uznania
5 dag sera żółtego
12 kromek chleba tostowego jasnego
masło lub margaryna do posmarowania foremki
Wykonanie pysznych koszyczków z chleba tostowego:
1. Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki płuczemy, odsączamy dokładnie z wody i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki i cebulę, przesmażamy, podlewamy gorącą wodą i dusimy do miękkości. Odparowujemy cały płyn i studzimy. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną, dodajemy pieczarki z cebulą, starty ser, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i dokładnie mieszamy.
2. Foremkę do pieczenia muffinek smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Chleb tostowy za pomocą wałka do ciasta lekko rozwałkujmy. Następnie wkładamy go do formy formując koszyczki.
3. Następnie do koszyczków chlebowych wlewamy przygotowaną masę pieczarkową.
4. Pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut.
5. Podajemy. Smacznego życzę.
czwartek, 23 stycznia 2020
Obiadowa zapiekanka z ziemniaków, cebuli i pieczarek
Dzień Dobry w czwartek :)
Potrzebujemy:
1 kg ziemniaków
2 duże cebule
50 dag pieczarek
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
olej do smażenia
25 dag sera żółtego
330 g śmietany 18 %
2 jajka
suszona natka pietruszki według uznania
suszony lubczyk według uznania
masło lub margaryna do posmarowania formy
Wykonanie pysznej zapiekanki:
1. Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w plasterki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odcedzamy i studzimy. Uważamy, żeby za mocno się nie rozgotowały.
2. Cebulę obieramy, kroimy w cieniutkie półplasterki, smażymy do miękkości na oleju, oprószamy do smaku solą. Usmażoną cebulę odsączamy z oleju i studzimy.
3. Pieczarki obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plasterki. Dusimy do miękkości na niewielkiej ilości oleju. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, suszoną natką i lubczykiem. Studzimy.
4. Jajka roztrzepujemy ze śmietaną. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
6. Formę do zapiekania smarujemy cieniutko masłem lub margaryną. Następnie wykładamy dno ziemniakami, połową pieczarek i cebuli, ponownie ziemniaki, pieczarki i cebula, na koniec ziemniaki, połowa sera żółtego i zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym.
7. Pieczemy w temperaturze 180 minut przez około 35-40 minut aż sos się zetnie. Posypujemy resztą sera, zapiekamy kilka chwil.
8. Gotową zapiekankę podajemy. Smacznego życzę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)