Co prawda do Świąt Bożego Narodzenia jeszcze daleko, ale mnie ciągnie już do tych smaków. Najbardziej do tych piernikowych smaków. I takie właśnie przygotowałam ciastka. Kruche z piernikowym kremem...po prostu rozpływające się w ustach. Jak macie ochotę to polecam :) Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 jajko
pół szklanki śmietany 12 %
Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
2 łyżeczki przyprawy do piernika
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciastek
kolorowa dowolna posypka według uznania
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto,
formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 60 minut.
2. Formowanie i pieczenie: Następnie
schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i
kroimy w prostokąty o wielkości takiej jakiej chcemy mieć ciastka.
Następnie układamy je na blaszkach do pieczenia ( blaszek niczym nie
wykładamy i nie smarujemy) i pieczemy w temperaturze 190 stopni do zrumienienia przez
około 20-25 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
3. Krem: Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy serek mascarpone, przyprawę do piernika i cukier puder do smaku, ubijamy do połączenia się składników. Następnie krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
4. Przekładanie i dekorowanie: Następnie kremem przekładamy prostokąty ciasta wyciskając rozetki. Wierzch ciastek również dekorujemy rozetkami, oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy posypką i gotowe.
5. Podanie: Ciastka podajemy od razu lub po kilku godzinach gdy trochę zmiękną. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk przełożonych ciastek.
niedziela, 15 października 2017
sobota, 14 października 2017
Piernikowe muffinki z rodzynkami i orzeszkami.
Dzisiaj mam dla Was pyszne muffinki, do przygotowania dosłownie w 10 minut plus pieczenie. Pyszne piernikowe z orzeszkami i rodzynkami. Ach jak pachniało w domu gdy je piekłam, trochę tak świętami. Muffinki polecam na podwieczorek. Zapraszam :)
Składniki:
2 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
pół szklanki rodzynek
1/4 szklanki orzeszków ziemnych
Wykonanie:
1. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem i przyprawą do piernika na puszystość, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy rodzynki i orzeszki i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
Składniki:
2 jajka
12,5 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżka przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
pół szklanki rodzynek
1/4 szklanki orzeszków ziemnych
Wykonanie:
1. Miękkie masło lub margarynę ucieramy z cukrem i przyprawą do piernika na puszystość, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy rodzynki i orzeszki i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek używając papierowych papilotek. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 muffinek.
czwartek, 12 października 2017
Pieczone ćwiartki z kurczaka z pieczarkami i kukurydzą.
Jak nie macie pomysłu na obiad, a lubicie mięso to polecam Wam takie danie. Wszystko upieczone w jednym naczyniu. Ten sos jest obłędny w smaku. Mięso wychodzi pięknie zrumienione i aromatyczne. Można podać je z ulubionymi dodatkami, ryżem, makaronem, ziemniakami czy pieczywem. Ja podałam ze świeżym pieczywem i nawet nie wiecie jak było pysznie...mniam. Zapraszam :)
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
50 dag pieczarek
pół puszki kukurydzy
8 łyżek ketchupu pikantnego
4 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do kurczaka
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.
2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plasterki, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa.
3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.
4. Gotowe danie podajemy.
Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
50 dag pieczarek
pół puszki kukurydzy
8 łyżek ketchupu pikantnego
4 łyżki oleju
1 łyżka przyprawy do kurczaka
pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki
2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, mieszamy z ketchupem i smarujemy nim mięso. Tak przygotowane odstawiamy na około 60 minut w chłodne miejsce.
2. W tym czasie obieramy pieczarki, płuczemy i dokładnie osuszamy, kroimy w plasterki, a kukurydzę odsączamy z zalewy. Przed pieczeniem kukurydzę i pieczarki dodajemy do mięsa.
3. Następnie mięso pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około półtorej godziny do miękkości mięsa, od czasu do czasu mięso polewamy sosem, który się wytwarza podczas pieczenia.
4. Gotowe danie podajemy.
środa, 11 października 2017
Kasza manna z malinami i czekoladą.
Nawet nie wiecie jaki ten deser jest pyszny, wprost nie można się od niego oderwać. Połączenie malin, czekolady i kaszy manny jest wspaniałe. Kaszy manny nie trzeba już słodzić ponieważ czekolada się roztapia i wszystko z razem z malinami jest słodkie. Deser można przygotować w 15 minut, więc doskonale się sprawdzi gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Dodam, że maliny miałam prosto z krzaczka. Zapraszam :)
Składniki:
500 ml mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
5 dag mlecznej czekolady
2 szklanki świeżych malin
Wykonanie:
1. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie po równo przekładamy do czterech szklanek ( cztery sztuki odkładamy do dekoracji ).
2. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach ( 4 łyżeczki odkładamy do dekoracji ), następnie czekoladę rozsypujemy na maliny.
3. Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, następnie kaszę przekładamy na maliny z czekoladą.
4. Na koniec dekorujemy odłożoną czekoladą i malinami. Podajemy.
5. Smacznego życzę.
Składniki:
500 ml mleka
5 płaskich łyżek kaszy manny
5 dag mlecznej czekolady
2 szklanki świeżych malin
Wykonanie:
1. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie po równo przekładamy do czterech szklanek ( cztery sztuki odkładamy do dekoracji ).
2. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach ( 4 łyżeczki odkładamy do dekoracji ), następnie czekoladę rozsypujemy na maliny.
3. Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, następnie kaszę przekładamy na maliny z czekoladą.
4. Na koniec dekorujemy odłożoną czekoladą i malinami. Podajemy.
5. Smacznego życzę.
wtorek, 10 października 2017
Kotleciki jajeczne z marchewką i kukurydzą.
Zwykłe kotleciki jajeczne można pysznie urozmaicić, wystarczy dodać do nich kukurydzę i marchewkę. Spróbujcie, a zobaczycie jak są pyszne. Polecam również przygotować sos i podać z ulubionym dodatkiem, może to być ryż, makaron czy ziemniaki, co kto lubi. Takie kotleciki polecam Wam na bezmięsny obiad, a do tego są tanie i łatwe w wykonaniu. W zależności jak duże zrobimy wyjdzie ich około 10 sztuk. Zapraszam :)
Składniki:
Kotleciki:
6 jajek
1 średnia marchewka
5 łyżek kukurydzy z puszki
1 pszenna bułka
koperek świeży według uznania
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sos:
6 łyżek majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży według uznania
Dodatkowo:
masło do smażenia
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy z zalewy.
2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć na kilka minut, żeby stężały przed smażeniem.
3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. W tym czasie gdy kotleciki się smażą przygotowujemy sos. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, następnie mieszamy go z majonezem i pieprzem do smaku.
5. Kotleciki podajemy z sosem. Smacznego.
Składniki:
Kotleciki:
6 jajek
1 średnia marchewka
5 łyżek kukurydzy z puszki
1 pszenna bułka
koperek świeży według uznania
2 łyżki bułki tartej
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sos:
6 łyżek majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
koperek świeży według uznania
Dodatkowo:
masło do smażenia
bułka tarta do panierowania
Wykonanie:
1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy z zalewy.
2. Przygotowane składniki przekładamy do większej miski, dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Następnie z masy formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Można je włożyć na kilka minut, żeby stężały przed smażeniem.
3. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle po kilka minut z każdej strony do zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
4. W tym czasie gdy kotleciki się smażą przygotowujemy sos. Koperek myjemy, dokładnie osuszamy i drobno siekamy, następnie mieszamy go z majonezem i pieprzem do smaku.
5. Kotleciki podajemy z sosem. Smacznego.
niedziela, 8 października 2017
Sernik czekoladowy na kruchym cieście z rodzynkami.
Sernik to najlepsze ciasto na świecie. Myślę, że zgodzicie się ze mną. Idealne na każde święta, urodziny, spotkania rodzinne czy tak po prostu na podwieczorek. Uwielbiam piec serniki. Tym razem mam dla Was pyszny sernik na cieniutkim kruchym cieście z masą serową z rodzynkami i z budyniową pianką. Sernik jest również lekko czekoladowy w smaku. Jak ktoś lubi bardziej czekoladowe smaki to można dać więcej kakao. Jak dla mnie to tyle ile dałam było w sam raz. Zapraszam :)
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
2 żółtka
3 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżka kakao
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek
Pianka:
4 białka
1 pół szklanki cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 płaskie łyżki kakao
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto źle się wałkuje i przenosi do formy, bo jest bardzo kruche od mąki krupczatki, więc lepiej wałkować po kawałku ciasta i wylepiać nim dno blaszki. Następnie oprószamy je kaszą manną i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
3. Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budynie w proszku i kakao, dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Przestudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.
5. Podanie: Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
2 żółtka
3 całe jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżka kakao
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek
Pianka:
4 białka
1 pół szklanki cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 płaskie łyżki kakao
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki kaszy manny
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wylepiamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto źle się wałkuje i przenosi do formy, bo jest bardzo kruche od mąki krupczatki, więc lepiej wałkować po kawałku ciasta i wylepiać nim dno blaszki. Następnie oprószamy je kaszą manną i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, dodajemy budynie, kakao i ser i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy rodzynki i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto.
3. Pianka: Białka ubijamy na sztywno, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budynie w proszku i kakao, dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy równomiernie na masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Przestudzony sernik najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin.
5. Podanie: Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
sobota, 7 października 2017
Deser z płatkami, bitą śmietaną i malinami.
Mam to szczęście, że w ogrodzie na krzaczkach mam jeszcze maliny, dojrzewają cały czas i mogę codziennie robić pyszne desery. Dziś mam dla Was taki deser, który jest niezwykle pyszny i do przygotowania dosłownie w pół godziny. Wszystko się w nim idealnie komponuje, chrupiące płatki, słodko-czekoladowa śmietanka i lekko kwaśne maliny. Jak macie ochotę to przygotujcie, z tych składników wyjdą Wam cztery porcje. Zapraszam :)
Składniki:
2 szklanki ulubionych płatków kukurydzianych
200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki mleka w proszku
ewentualnie cukier puder do smaku
2 szklanki świeżych malin
cukrowa posypka według uznania
Wykonanie:
1. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku, kakao i dokładnie miksujemy, jeżeli będzie potrzeba dodajemy cukru pudru do smaku. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
3. Płatki rozsypujemy w równych porcjach do czterech szklanek lub słoiczków. Następnie nakładamy po porcji malin, bitej śmietany, znów malin i dekorujemy bitą śmietaną i posypką.
4. Podajemy od razu za nim płatki zmiękną. Smacznego życzę.
Składniki:
2 szklanki ulubionych płatków kukurydzianych
200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki mleka w proszku
ewentualnie cukier puder do smaku
2 szklanki świeżych malin
cukrowa posypka według uznania
Wykonanie:
1. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy mleko w proszku, kakao i dokładnie miksujemy, jeżeli będzie potrzeba dodajemy cukru pudru do smaku. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
3. Płatki rozsypujemy w równych porcjach do czterech szklanek lub słoiczków. Następnie nakładamy po porcji malin, bitej śmietany, znów malin i dekorujemy bitą śmietaną i posypką.
4. Podajemy od razu za nim płatki zmiękną. Smacznego życzę.
Subskrybuj:
Posty (Atom)