piątek, 20 maja 2016

Pierogi z rabarbarem i musem z nutką cynamonu.

Pierogi z rabarbarem zrobiłam pierwszy raz. Wyszły bardzo pyszne. Urozmaiciłam je musem i nutką cynamonu. Polecam przygotować na obiad lub podwieczorek. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody

Nadzienie:
1 łodyga rabarbaru
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu

Mus:
2 łodygi rabarbaru
cukier do smaku
pół łyżeczki mielonego cynamonu
gorąca woda

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania

Wykonanie:

1. Nadzienie: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, oprószamy go cukrem i cynamonem.

2. Mus: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity i gęsty dodajemy cynamon i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.

3. Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto. Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy nakładamy kawałek rabarbaru i zlepiamy formując pierogi.

4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.

5. Pierogi nakładamy na talerze i podajemy polane gorącym musem.

6. Smacznego.

czwartek, 19 maja 2016

Zapraszam na wywiad ze mną.

Dzisiaj pochwalę się Wam wspaniałym wyróżnieniem. Otóż przez portal kulinarny gotujmy.pl otrzymałam propozycję udzielenia wywiadu z cyklu Bloger Tygodnia. Nie zastanawiając się zbyt długo z przyjemnością się zgodziłam. Dodam, że jest to mój pierwszy wywiad, a może i nie ostatni... Jeżeli jesteście ciekawi na jakie pytania odpowiadałam i jakim ciastem częstowałam to serdecznie zapraszam do przeczytania wywiadu a portalowi gotujmy.pl bardzo dziękuję za wyróżnienie:)



http://gotujmy.pl/pub/banery/gotujmy_pl_180x120_v3.png

środa, 18 maja 2016

Kruche pierożki z serem feta.

Pierożki z serem feta są niezwykle pyszne, kruche i wyraziste w smaku. Polecam przygotować je na przekąskę. Mogą też być dodatkiem do zup. Z moich pierożków troszkę farsz wypłynął, ale dzięki temu mają swój urok. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
pół małej łyżeczki soli

Farsz:
10 dag sera feta
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny mielony do smaku
papryka czerwona słodka mielona do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Ser feta ucieramy z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Nie solimy ponieważ ser jest bardzo słony.





2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy farsz serowy i zlepiamy pierożki.




3. Każdy pierożek nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce.


4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.





5. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Farszu nie solimy ponieważ ser feta jest dość słony.

poniedziałek, 16 maja 2016

Ucierane ciasto z rabarbarem.

Lubicie ciasta z rabarbarem?  Bo ja uwielbiam...i to bardzo. Do tego ciasta postanowiłam dać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł. Ciasto wyszło wilgotne, a za razem mięciutkie. Do tego bardzo delikatne w smaku. Z kolei rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Idealne na podwieczorek. Polecam i zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru

Wykonanie:

1.  Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, następnie dodajemy białka i ucieramy, dodajemy serek i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, ucieramy na gładkie ciasto.



2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie rabarbar. Rabarbar posypujemy cukrem.




3. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, kroimy i podajemy.


4. Smacznego.

Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

sobota, 14 maja 2016

Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach

To ciasto bez pieczenia ,,chodziło'' już za mną od jakiegoś czasu, no i w końcu zrobiłam. Co tu dużo pisać...pyszne i najlepsze. Poza czasem oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. I jest bardzo podzielne, udało mi się je podzielić na 24 spore kawałki. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy. Zapraszam:)





Składniki:

Krem:
2 i pół szklanki mleka
3 żółtka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
4 łyżki cukru pudru
15 dag wiórek kokosowych
pół szklanki ajerkoniaku
25 dag margaryny ,, Kasia ''

Dodatkowo:
5 dag wiórek kokosowych
120 sztuk małych herbatników

Wykonanie:

1. Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy.



2. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.



3. Na tacy układamy warstwę herbatników: po 6 sztuk w 4 rzędach, ( czyli 24 sztuki ) smarujemy kremem i tak przekładamy: herbatniki i krem, ostatnią warstwą powinien być krem. Powinno nam wyjść 5 warstw herbatników.



4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.



5. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Powinno nam wyjść 24 kawałki.




6. Smacznego.

Rady:
Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml.

piątek, 13 maja 2016

Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.

Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam takie o to pieczone papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto. Lekko pikantny farsz sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Zapraszam:)





Składniki:
 3 czerwone papryki
10 dag ryżu basmati
1 mała cebula
pół puszki kukurydzy
pół łyżeczki suszonego koperku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cząber suszony według uznania
papryka ostra mielona według uznania

dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )

Wykonanie:

1. Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).

2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.

3. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.

4. Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.

5. Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.

6. Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.

7. Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści.

8. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.

9. Smacznego.

czwartek, 12 maja 2016

Placek ryżowo - grzybowy.

Taki placek ryżowo - grzybowy można przygotować na przystawkę, przekąskę lub obiad. Można go podać z ulubionym sosem, gorącym lub zimnym. Zapraszam:)





Składniki:

20 dag ryżu
1 marchewka
pół kilo pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego koperku ( świeżego, mrożonego lub suszonego )
zioła prowansalskie
kurkuma
masło do smażenia ( 3 łyżki )
2 płaskie łyżki żelatyny
3-4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
gałązki koperku do dekoracji

Wykonanie:

1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ryż zlewamy 1 szklanką gorącego bulionu, dodajemy marchewkę i gotujemy do miękkości, dolewając w razie potrzeby pozostały bulion. Ważne żeby cały płyn z ryżu wyparował.



2. Pieczarki obieramy, płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie smażymy na dwóch łyżkach masła, do miękkości i zrumienienia pieczarek.
 Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na pozostałym maśle.


3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do ciepłego ryżu, dokładnie mieszamy.
 Do ryżu dodajemy również pieczarki i cebulę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową, o pojemności około 1 litra.


4. Przestudzony placek wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia, na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w kostki. Dekorujemy gałązkami koperku i podajemy.


5. Smacznego.