Pierogi z rabarbarem zrobiłam pierwszy raz. Wyszły bardzo pyszne.
Urozmaiciłam je musem i nutką cynamonu. Polecam przygotować na obiad lub
podwieczorek. Z przepisu wyszło mi 40 pierogów. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
około 1 szklanka ciepłej wody
Nadzienie:
1 łodyga rabarbaru
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu
Mus:
2 łodygi rabarbaru
cukier do smaku
pół łyżeczki mielonego cynamonu
gorąca woda
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
sól do gotowania
Wykonanie:
1. Nadzienie: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na małe kawałki, oprószamy go cukrem i cynamonem.
2. Mus: Rabarbar oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy na małe
kawałki i przekładamy do garnka, podlewamy niewielką ilością gorącej
wody i dusimy do rozgotowania często mieszając. Gdy mus będzie jednolity
i gęsty dodajemy cynamon i cukier do smaku, dokładnie mieszamy.
3. Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto.
Następnie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykrawamy
szklanką krążki, na każdy nakładamy kawałek rabarbaru i zlepiamy
formując pierogi.
4. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 -7 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedzamy.
5. Pierogi nakładamy na talerze i podajemy polane gorącym musem.
6. Smacznego.
piątek, 20 maja 2016
czwartek, 19 maja 2016
Zapraszam na wywiad ze mną.
Dzisiaj pochwalę się Wam wspaniałym wyróżnieniem. Otóż przez portal kulinarny gotujmy.pl otrzymałam propozycję udzielenia wywiadu z cyklu Bloger Tygodnia. Nie zastanawiając się zbyt długo z przyjemnością się zgodziłam. Dodam, że jest to mój pierwszy wywiad, a może i nie ostatni... Jeżeli jesteście ciekawi na jakie pytania odpowiadałam i jakim ciastem częstowałam to serdecznie zapraszam do przeczytania wywiadu a portalowi gotujmy.pl bardzo dziękuję za wyróżnienie:)

środa, 18 maja 2016
Kruche pierożki z serem feta.
Pierożki z serem feta są niezwykle pyszne, kruche i wyraziste w smaku.
Polecam przygotować je na przekąskę. Mogą też być dodatkiem do zup. Z moich
pierożków troszkę farsz wypłynął, ale dzięki temu mają swój urok. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
pół małej łyżeczki soli
Farsz:
10 dag sera feta
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny mielony do smaku
papryka czerwona słodka mielona do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ser feta ucieramy z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Nie solimy ponieważ ser jest bardzo słony.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy farsz serowy i zlepiamy pierożki.
3. Każdy pierożek nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce.
4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Farszu nie solimy ponieważ ser feta jest dość słony.
Składniki:
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
2 łyżki śmietany 12 %
pół małej łyżeczki soli
Farsz:
10 dag sera feta
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pieprz czarny mielony do smaku
papryka czerwona słodka mielona do smaku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ser feta ucieramy z koncentratem pomidorowym, pieprzem i papryką słodką do smaku. Nie solimy ponieważ ser jest bardzo słony.
2. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie na posypanej mąką stolnicy wałkujemy, wykrawamy szklanką krążki, na każdy krążek nakładamy farsz serowy i zlepiamy pierożki.
3. Każdy pierożek nakłuwamy widelcem i układamy na blaszce.
4. Następnie pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia.
5. Smacznego.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk pierożków. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Farszu nie solimy ponieważ ser feta jest dość słony.
poniedziałek, 16 maja 2016
Ucierane ciasto z rabarbarem.
Lubicie ciasta z rabarbarem? Bo ja uwielbiam...i to bardzo. Do tego ciasta postanowiłam dać delikatny serek i to był bardzo dobry pomysł.
Ciasto wyszło wilgotne, a za razem mięciutkie. Do tego bardzo delikatne
w smaku. Z kolei rabarbar nadaje ciastu lekkiej kwaskowatości. Idealne
na podwieczorek. Polecam i zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, następnie dodajemy białka i ucieramy, dodajemy serek i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, ucieramy na gładkie ciasto.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie rabarbar. Rabarbar posypujemy cukrem.
3. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, kroimy i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 jajka
3 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
35 dag serka naturalnego delikatnego ( ja użyłam President )
Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
2-3 łyżki cukru
Wykonanie:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku, następnie dodajemy białka i ucieramy, dodajemy serek i dokładnie ucieramy. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta, ucieramy na gładkie ciasto.
2. Rabarbar oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy na mniejsze kawałki. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy równomiernie rabarbar. Rabarbar posypujemy cukrem.
3. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Studzimy, kroimy i podajemy.
4. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
sobota, 14 maja 2016
Ciasto ,, Rafaello '' na herbatnikach
To ciasto bez pieczenia ,,chodziło'' już za mną od jakiegoś czasu, no i w
końcu zrobiłam. Co tu dużo pisać...pyszne i najlepsze. Poza czasem
oczekiwania przygotowuje je się bardzo szybko. I jest bardzo podzielne,
udało mi się je podzielić na 24 spore kawałki. Polecam z filiżanką
aromatycznej kawy. Zapraszam:)
Składniki:
Krem:
2 i pół szklanki mleka
3 żółtka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
4 łyżki cukru pudru
15 dag wiórek kokosowych
pół szklanki ajerkoniaku
25 dag margaryny ,, Kasia ''
Dodatkowo:
5 dag wiórek kokosowych
120 sztuk małych herbatników
Wykonanie:
1. Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy.
2. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.
3. Na tacy układamy warstwę herbatników: po 6 sztuk w 4 rzędach, ( czyli 24 sztuki ) smarujemy kremem i tak przekładamy: herbatniki i krem, ostatnią warstwą powinien być krem. Powinno nam wyjść 5 warstw herbatników.
4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
5. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Powinno nam wyjść 24 kawałki.
6. Smacznego.
Rady:
Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml.
Składniki:
Krem:
2 i pół szklanki mleka
3 żółtka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
4 łyżki cukru pudru
15 dag wiórek kokosowych
pół szklanki ajerkoniaku
25 dag margaryny ,, Kasia ''
Dodatkowo:
5 dag wiórek kokosowych
120 sztuk małych herbatników
Wykonanie:
1. Żółtka dokładnie mieszamy z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie studzimy.
2. Margarynę ,, Kasia '' ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy po łyżce kremu i cały czas ucieramy, dodajemy stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy na puszysty krem.
3. Na tacy układamy warstwę herbatników: po 6 sztuk w 4 rzędach, ( czyli 24 sztuki ) smarujemy kremem i tak przekładamy: herbatniki i krem, ostatnią warstwą powinien być krem. Powinno nam wyjść 5 warstw herbatników.
4. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
5. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Powinno nam wyjść 24 kawałki.
6. Smacznego.
Rady:
Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm. Szklanka do odmierzania składników 250 ml.
piątek, 13 maja 2016
Papryka pieczona z ryżem i kukurydzą.
Jeżeli macie ochotę na bezmięsny obiad to polecam takie o to pieczone
papryki z ryżem. Będzie lekko, a zarazem syto. Lekko pikantny farsz
sprawia, że danie pysznie rozgrzewa. Zapraszam:)
Składniki:
3 czerwone papryki
10 dag ryżu basmati
1 mała cebula
pół puszki kukurydzy
pół łyżeczki suszonego koperku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cząber suszony według uznania
papryka ostra mielona według uznania
dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )
Wykonanie:
1. Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
3. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.
4. Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.
5. Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.
6. Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.
7. Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści.
8. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.
9. Smacznego.
Składniki:
3 czerwone papryki
10 dag ryżu basmati
1 mała cebula
pół puszki kukurydzy
pół łyżeczki suszonego koperku
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cząber suszony według uznania
papryka ostra mielona według uznania
dodatkowo:
2 łyżki oleju
1 kulka mozzarelli ( tak około 10 dag )
Wykonanie:
1. Ryż ( najlepiej taki w woreczku ) gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, ugotowany dokładnie osączamy z wody ( wyjmujemy z woreczka ).
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na niewielkiej ilości oleju.
3. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.
4. Ryż mieszamy z kukurydzą, koperkiem i cebulą, następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, cząbrem i papryką.
5. Papryki myjemy i osuszamy, następnie ścinamy wierzchy i oczyszczamy środek z gniazd nasiennych.
6. Do wydrążonych papryk nakładamy farsz ryżowy lekko ubijając, następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym, podlewamy olejem i odrobiną gorącej wody, następnie pieczemy do miękkości w temperaturze 170 stopni około 60 minut.
7. Gdy papryki będą miękkie układamy na nich pokrojony w plastry ser mozzarella i zapiekamy aż się rozpuści.
8. Podajemy gorące zaraz po upieczeniu.
9. Smacznego.
czwartek, 12 maja 2016
Placek ryżowo - grzybowy.
Taki placek ryżowo - grzybowy można przygotować na przystawkę, przekąskę lub obiad. Można go podać z ulubionym sosem, gorącym lub zimnym. Zapraszam:)
Składniki:
20 dag ryżu
1 marchewka
pół kilo pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego koperku ( świeżego, mrożonego lub suszonego )
zioła prowansalskie
kurkuma
masło do smażenia ( 3 łyżki )
2 płaskie łyżki żelatyny
3-4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
gałązki koperku do dekoracji
Wykonanie:
1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ryż zlewamy 1 szklanką gorącego bulionu, dodajemy marchewkę i gotujemy do miękkości, dolewając w razie potrzeby pozostały bulion. Ważne żeby cały płyn z ryżu wyparował.
2. Pieczarki obieramy, płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie smażymy na dwóch łyżkach masła, do miękkości i zrumienienia pieczarek.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na pozostałym maśle.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do ciepłego ryżu, dokładnie mieszamy.
Do ryżu dodajemy również pieczarki i cebulę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową, o pojemności około 1 litra.
4. Przestudzony placek wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia, na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w kostki. Dekorujemy gałązkami koperku i podajemy.
5. Smacznego.
Składniki:
20 dag ryżu
1 marchewka
pół kilo pieczarek
1 cebula
2 szklanki bulionu warzywnego
sól i pieprz do smaku
1 łyżka posiekanego koperku ( świeżego, mrożonego lub suszonego )
zioła prowansalskie
kurkuma
masło do smażenia ( 3 łyżki )
2 płaskie łyżki żelatyny
3-4 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
gałązki koperku do dekoracji
Wykonanie:
1. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Ryż zlewamy 1 szklanką gorącego bulionu, dodajemy marchewkę i gotujemy do miękkości, dolewając w razie potrzeby pozostały bulion. Ważne żeby cały płyn z ryżu wyparował.
2. Pieczarki obieramy, płuczemy, odsączamy z nadmiaru wody i kroimy w cienkie półplasterki. Następnie smażymy na dwóch łyżkach masła, do miękkości i zrumienienia pieczarek.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy do miękkości i lekkiego zrumienienia na pozostałym maśle.
3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i dodajemy do ciepłego ryżu, dokładnie mieszamy.
Do ryżu dodajemy również pieczarki i cebulę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą, ziołami prowansalskimi i koperkiem. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową, o pojemności około 1 litra.
4. Przestudzony placek wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia, na około 2 godziny. Po tym czasie wyjmujemy i kroimy w kostki. Dekorujemy gałązkami koperku i podajemy.
5. Smacznego.
Subskrybuj:
Posty (Atom)