czwartek, 11 sierpnia 2022

Truskawki w galaretce z bitą śmietaną

Prosty i pyszny deser, który można przygotować ze świeżych jak i z mrożonych owoców. Polecam na małą zachciewajkę. Owoce w galaretce to taki smak z dzieciństwa. Raz na jakiś czas bardzo lubię.

 


 

 

Potrzebujemy:

40 dag truskawek ( mrożonych lub świeżych )

1 galaretka o smaku truskawkowym 

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

kakao do oprószenia

 


Wykonanie pysznego deseru:


1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, jeżeli mamy mrożone to ich nie rozmrażamy, przekładamy do garnka podlewamy niewielką ilością goracej wody i gotujemy chwilę, mrożone puszczą sok, więc dajemy mniej wody, do świeżych tak około pół szklanki, następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, z galaretką już nie gotujemy. Gotowe truskawki przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do stężenia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. 

3. Śmietankę wykładamy na stężone truskawki, oprószamy kakao i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można użyć świeżych i mrożonych owoców.

Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją z 150 ml zimnego mleka.

niedziela, 7 sierpnia 2022

Zawijane drożdżówki z owocami

Ostatnio uwielbiam piec różne drożdżowce, po za sernikiem to mój ulubiony wypiek. Zawsze się udaje i można z nim coś pokombinować. Tym razem upiekłam podłużne rolowane drożdżowce, które po upieczeniu kroiłam na małe i zgrabne drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek. Można je zabrać na piknik, wycieczkę czy do pracy na słodkie drugie śniadanie. Nadziałam je pachnącymi owcami sezonowymi. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to doskonałe połączenie. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowało.

 

 

 


 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki mąki tortowej

 

Na ciasto: 

4 szklanki mąki tortowej

2 jajka

6 łyżek oleju

pół szklanki cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy


Na nadzienie:

1 szklanka wydrylowanych wiśni

1 szklanka jagód kamczackich

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

cukier trzcinowy  do smaku


Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

1 jajko

cukier trzcinowy do posypania drożdżówek

 


 

Wykonanie pysznych drożdżówek:

 

1. Rozczyn: Składnki na rozczyn przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, dodajemy olej i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, spreżyste i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas zagniatania dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.

3. Nadzienie: Owoce mieszamy z budyniami w proszku, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym do smaku.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko oprószonej mąką, smarujemy po połowie nadzienia i zwijamy w rulon, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy drożdżowiec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

5. Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.

6. Podanie: Upieczone drożdżowce studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi dwa duże drożdżowce.

Piekłam je na dwóch blaszkach ponieważ bardzo rosną.





niedziela, 31 lipca 2022

Puszyste jagodzianki z kruszonką

Obłędne w smaku jagodzianki z bardzo dużą ilością kruszonki. Cudownie pachnace, bardzo Wam je polecam. Ciasto wyszło mi niezwykle puszyste, chrupiaca kruszonka i to nadzienie...pyszotka. Idealne na podwieczorek, piknik, poczęstunek. Ja swoje zabrałam do Rzeszowa dla moich córek, które tam mieszkają. Upieczcie takie :)

 

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka

 

Na ciasto:

4 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

2 jajka

1 cukier waniliowy

6 łyżek oleju

 

Na kruszonkę:

5 dag zimnego masła lub margaryny

5 dag cukru

10 dag mąki tortowej

 

Na nadzienie:

2 szklanki borówek leśnych ( jagód )

cukier do smaku

2 budynie waniliowe

 

Dodatkowo:

1 jajko

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych jagodzianek:


 1. Ciasto: Zaczynamy od rozczynu, drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut. Teraz ciasto, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka i wlewamy olej, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby do zagniatanego ciasta dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

 

2. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Ważne, żeby masło było prosto z lodówki. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki do schłodznie na czas wyrastania ciasta.


3. Nadzienie: Oczyszczone, opłukane i osuszone borówki mieszamy z budyniami i w proszku i z cukrem do smaku.

 

 

4. Formowanie drożdżówek: Ciasto dzielimy na części, u mnie wyszło 16, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy po sporej porcji owoców i zlepiamy formująć podłużną bułeczkę.


 

5. Do pieczenia: bułeczki układamy na blaszkach, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną, smarujme jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

 

 

6. Pieczenie: Jagodzianki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

 

 

7. Gotowe jagodzianki studzimy i podajemy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Smacznego życzę. 

 

 



Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 16 sztuk jagodzianek.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.




 

środa, 20 lipca 2022

Koktajl jogurtowo-wiśniowy

Pyszny i sycący koktajl z sezonowych wiśni. Użyłam jogurtu typu greckiego, który jest kremowy i gęsty. Taki koktajl schłodzony w upalne dni ugasi nasze pragnienie i doda nam sytości. Polecam na drugie śniadanie czy podwieczorek. Cukru dajemy do smaku, moje wiśnie były dosyć słodkie, więc cukru nie wiele użyłam, tak tylko żeby lekko posłodzić. Polecam taki koktajl.

 

 

 




Potrzebujemy:

40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego

2 szklanki świeżych wydrylowanych wiśni 

cukier trzcinowy do smaku

 

 

Wykonanie pysznego koktajlu:

 

1. Jogurt i wcześniej umyte, osuszone i wydrylowane wiśnie przekładamy do kubka blendera, miksujemy na gładki koktail, dodajemy cukier do smaku i ponownie miksujemy.

2. Koktajl rozlewamy do szklaneczek i chłodzimy w lodówce.

3. Podajemy. Smacznego życzę.

 

 

Moje rady:

 Porcja dla 4 osób. 








 

niedziela, 17 lipca 2022

Lekka kolorowa sałatka

Pyszna i kolorowa sałatka. Cieszy oko, a po ładnie podane jedzenie sięgamy z większą przyjemnością. Sałatka jest lekka i mało kaloryczna, zdrowa i pożywna. Możemy ją przygotować na pierwsze i drugie śniadanie, kolację czy lekki obiad. Zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Zróbcie taką.

 



 

Potrzebujemy:

 4 spore garści roszponki

pęczek rzodkiewek

pół puszki kukurydzy

25 dag małych pomidorków

 ulubiony sos sałatkowy

 

 

 

 Wykonanie pysznej sałatki:

 

1. Warzywa myjemy i osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę płuczemy i dokładnie osuszamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Sos sałatkowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.

2. Wszystkie składniki sałatki ze sobą mieszamy.

3. Podajemy od razu po przygotowaniu lub schłodzeniu z lodówki.


Moje rady:

Porcja dla 2 osób.

Używamy dowolnego sosu sałatkowego.

sobota, 9 lipca 2022

Bezglutenowe placuszki z cukinii i marchewki

Pyszne warzywne placuszki. Można podać je z dowolnymi dodatkami, ja podałam z sosem czosnkowym. Idealne na obiad czy nawet kolację. Zagęszczone mąką kukurydzianą, więc są bezglutenowe. Smakują na gorąco jak i na zimno. Bardzo polecam :)

 


 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na masę cukiniową:

1 kg młodej cukinii

2 marchewki

4 duże jajka

2 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku

1 łyżeczka suszonego czosnku

1 łyżeczka suszonych pomidorów ( przyprawa ) 

2-3 łyżki posiekanego koperku

1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

 

Dodatkowo:

olej do smażenia 

 


Wykonanie pysznych placuszków z cukinii:


1. Warzywa myjemy i osuszamy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody, następnie mieszamy z marchewką, koperkiem, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy koperek, przyprawy i dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony do ładnego zrumienienia się. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

3. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Z tej receptury wyszło 16 sztuk placuszków.

niedziela, 3 lipca 2022

Placuszki z młodej kapusty

Na obiad polecam Wam pyszne placuszki z młodej kapusty. Placuszki z dużą ilością jajek, bo bez mąki. Ładnie się smażyły i nie rozpadały, czego bardzo się bałam. Wystarczy dobrze je usmażyć z jednej strony, wtedy masa jest już ścięta i obrócić. Podałam je z młodymi gotowanymi ziemniaczkami. Bardzo lubię takie proste dania. Polecam Wam takie sezonowe placuszki.






 

Potrzebujemy:

 

Na placki:

pół główki młodej kapusty

1 średnia marchewka

1 średnia cebula

pół pęczka świeżego koperku

4 jajka

sól do smaku

pieprz czarny mielony do smaku


Dodatkowo:

olej do smażenia

 


Wykonanie pysznych placuszków:


1. Oczyszczoną kapustę drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Marchewkę i cebulę dodajemy do kapusty, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Miękkie warzywa dokładnie odcedzamy i studzimy.

2. Do zimnej kapusty dodajemy posiekany koperek, wbijamy jajka i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po porcji masy kapuścianej i smażymy okrągłe placuszki z obu stron do ładnego zrumienienia i ścięcia się masy. Placuszki obracamy gdy z jednej strony są już dobrze usmażone. 

4. Usmażone placuszki osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


 

Moje rady:

 Porcja dla 4 osób.

Z tej receptury wychodzi około 16 sztuk placuszków.

Ponieważ w masie kapuścianej nie ma mąki warzywa powinny ,,pływać ''w jajku, jeżeli jest za mało jajek należy wbić jeszcze, moje jajka były duże.