środa, 10 czerwca 2020

Kakaowe muffinki z makiem i kokosem

Uwielbiam piec muffinki. Wystarczy wymieszać lub zmiksować składniki, do piekarnika i gotowe. Możliwości smakowych jest wiele. Tym razem upiekłam muffinki kakaowe z dodatkiem maku sypkiego i wiórek kokosowych. Wyszły idealne, trochę takie sypkie, bo z dodatkiem mąki krupczatki.
Idealne na podwieczorek, poczęstunek czy na piknik. Upieczcie :) I dajcie znać czy smakowało :)





Potrzebujemy:
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka sypkiego maku
2 łyżki wiórek kokosowych


Wykonanie pysznych muffinek:


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Wsypujemy suche składniki i całość dokładnie ucieramy.

2. Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.

4. Gotowe podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Z przepisu wychodzi 12 sztuk.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

poniedziałek, 8 czerwca 2020

Zielona sałata z ogórkami, rzodkiewką i kukurydzą

Prosta i pyszna sałatka. Idealna jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna przekąska. Można ją podać ze świeżym pieczywem. Uwielbiam ta sałatkę w sezonie gdy warzywa są wyjątkowo chrupiące, pachnące i świeże. Polecam, zróbcie, zajmie Wam to dosłownie 15 minut.








Potrzebujemy:
pół główki zielonej sałaty
2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
pęczek rzodkiewek
2 ogórki konserwowe
2-3 łyżki oleju
1 łyżeczka przyprawy do sałatek i dipów

Wykonanie pysznej sałatki:

1. Ogórki zielone myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w półplasterki. Ogórki konserwowe kroimy w większą kostkę. Liście sałaty myjemy, osuszamy i rwiemy na małe części. Olej mieszamy z przyprawą. Kukurydzę odsączamy z zalewy.

2. Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski i dokładnie mieszamy.

3. Sałatkę odstawiamy na kilka minut, żeby składniki przegryzły się. Podajemy i smacznego życzę.

Moje rady:
Porcja dla 4 osób.


niedziela, 7 czerwca 2020

Ucierane ciasto z pestkami słonecznika

Pyszne, proste ucierane ciasto. Pachnie cynamonem, a pestki przyjemnie chrupią. Idealne na podwieczorek czy piknik. Upieczcie. Ciasto piekłam wiele lat temu. Dzisiaj je powtórzyłam i wymieniłam zdjęcia na jednym z portali kulinarnych i przy okazji trafiło na bloga. Następnym razem dodam mniej cukru. Dla mnie zbyt słodkie. Gdy powtarzam stare przepisy to wszystkie okazują się dla mnie zbyt słodkie. Myślę, że pół szklanki w tym cieście byłoby idealnie, ale dla Was może być w sam raz. Ciasto polecam :)







Potrzebujemy:
25 dag masła lub margaryny
3 jajka
1 szklanka cukru
25 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
pół szklanki śmietany 18 %
10 dag pestek słonecznika


Wykonanie pysznego ciasta:


1. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i dokładnie ucieramy.

2. Mąkę przesiewamy z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

3. Przesianą mąkę wraz ze śmietaną przekładamy do ucieranych składników i ponownie dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy pestki słonecznika i dokładnie mieszamy łyżką.

4. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 23 cm.

5. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, ale to zależy od naszego piekarnika.

6. Ciasto dokładnie studzimy. Kroimy. Podajemy. Smacznego.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 porcji.
Tortownica o średnicy około 23 cm.

sobota, 6 czerwca 2020

Kajmakowy sernik na kruchym cieście z galaretką

Ten sernik jest pyszny. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa, lekka kajmakowa pianka i orzeźwiająca galaretka. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Bardzo polecam na różne okazje, urodziny, imieniny, święta czy zwyczajnie do kawy. Wymaga trochę pracy, ale warto. Polecam.








Potrzebujemy:

Na ciasto:
10 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym )
pół szklanki cukru
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki rodzynek
20 dag masy kajmakowej
1 cukier waniliowy

Pianka:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
150 ml zimnego mleka
2 płaskie łyżeczki żelatyny
5 łyżek gorącej wody
2 śmietan-fixy ( zagęstniki )
20 dag masy kajmakowej

Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
3 szklanki gorącej wody
mąka pszenna do posypania stolnicy
bułka tarta do oprószenia ciasta
bratki do dekoracji


Wykonanie pysznego sernika:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie dodajemy po jednym żółtku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i kajmak i całość dokładnie ucieramy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek, wsypujemy rodzynki i dokładnie i delikatnie mieszamy.


 3. Do pieczenia: Masę serową przekładamy na kruche ciasto.


 4. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się. Upieczony sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin.


5. Pianka: Śnieżkę ubijamy na puszystość, dodajemy śmietan-fixy, ubijamy, dodajemy kajmak, ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy, płynną wlewamy do śmietanki i dokładnie miksujemy. Piankę wykładamy na sernik. Odstawiamy do lodówki do stężenia.


6. Galaretki: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Zimne wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. Następnie tężejące wykładamy na sernik. Sernik ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na kilka godzin lub całą noc. Potem sernik idealnie się kroi.


7. Podanie: Gotowy sernik kroimy, dekorujemy bratkami i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić śmietankę kremówkę 30 %.


piątek, 5 czerwca 2020

Smażony ryż z jajkiem i marchewką

Proste i pyszne danie. Idealne dla osób nie jedzących mięsa. My to danie uwielbiamy. Wystarczy pół godzinki i obiad gotowy. Kto nie próbował to polecam zrobić. Zapewniam, że będzie pysznie. Tanio, prosto, pysznie i szybko :) Polecam :)








Potrzebujemy:
3 woreczki ryżu białego ( łącznie 45 dag )
2 średnie cebule
1 marchewka
4 jajka
olej do smażenia
lubczyk suszony według uznania
słodka papryka według uznania
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
ewentualnie sól do smaku


Wykonanie pysznego ryżu z jajkiem:


1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości na oleju. Marchewkę obieramy, płuczemy, osuszamy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do cebuli i dusimy aż trochę zmięknie. Następnie dodajemy ugotowany ryż, podgrzewamy i wbijamy stopniowo po jednym jajku cały czas mieszając, smażymy aż jajka się zetną i ładnie połączą z ryżem.

3. Danie przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami.

4. Podajemy gorące. Smacznego życzę.

Moje rady:
Porcja dla 6 osób.
Przed podaniem można udekorować świeżym koperkiem.

czwartek, 4 czerwca 2020

Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi

Pewnie znów się powtórzę, ale napiszę ponownie, że domowy chleb jest najlepszy. A jak wyjdzie nam chrupiąca skórka to już niebo w gębie. Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, na pewno będzie chrupiący. Upiekłam chleb z dodatkiem płatków owsianych błyskawicznych i kaszy manny. Nie ukrywam, że pyszny mi wyszedł. Niezwykle puszysty z chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie.






Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki kaszy manny
1 łyżeczka soli
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do posmarowania foremki
płatki owsiane do posypania foremki


Wykonanie pysznego chlebka:


1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i płatki owsiane. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, następnie wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy widelcem, ciasta nie zagniatamy. W razie potrzeby należy dolać ciepłego mleka lub dosypać mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy ciasto co najmniej 10 minut na stolnicy posypanej cieniutko mąką pszenną. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.

3. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi. Odstawimy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu.

4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wyjmujemy od razu z foremki i studzimy na metalowej kratce.

5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.

środa, 3 czerwca 2020

Muffinki kakaowe z rabarbarem

Muffinki to zawsze dobre rozwiązanie gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Takie do wykonania w kilka chwil plus pieczenie. I kroić na trzeba tak jak ciasto. Można je zabrać ze sobą do pracy, szkoły, na wycieczkę czy na piknik. Długo utrzymują świeżość. Polecam.






Potrzebujemy:

Na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
3 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
2 średnie łodygi rabarbaru


Wykonanie pysznych muffinek :


1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: Obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Łodygi rabarbaru myjemy, osuszamy i obieramy z włókien, kroimy na mniejsze kawałki. Następnie kawałki rabarbaru wciskamy w ciasto w formie.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do suchego patyczka.

5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.