niedziela, 7 lipca 2019

Naleśniki z białym serem i cynamonem


Witam Was cieplutko :)

Dzisiaj przychodzę do Was z kolejną propozycją na pyszne śniadanie. Tym razem mam dla Was pyszne smażone naleśniki. Idealne na pierwsze lub drugie śniadanie. Możecie je przygotować wieczorem, a rano tylko usmażyć. Pysznie pachnące cynamonem, chrupiące i bardzo sycące. Zjecie dwa i będziecie najedzeni na cały dzień. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji Wam życzę i miłego dnia :)










Potrzebujemy:

Na ciasto:
półtorej szklanki mleka
półtorej szklanki mąki tortowej
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

Nadzienie:
25 dag sera białego półtłustego
1 żółtko
1 cukier waniliowy ( najlepiej z prawdziwą wanilią )
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
margaryna u mnie o smaku wiejskiego masła do smażenia
cynamon mielony według uznania
4 łyżki cukru



Wykonanie pysznych naleśników:


1. Ciasto: Z podanych składników miksujemy gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło.


 2. Smażenie: Po tym czasie na patelni rozgrzewamy margarynę i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.


 3. Nadzienie: Ser biały ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy, budyniem w proszku i żółtkiem.


4. Przekładanie: Przestudzone naleśniki smarujemy serkiem i zwijamy w ruloniki.


5. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy margarynę, kładziemy naleśniki, posypujemy je cukrem i smażmy z każdej strony po kilka minut, na koniec oprószamy według uznania cynamonem.


6. Podanie: Gotowe naleśniki podajemy. Smacznego życzę.








Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Patelnia o średnicy około 18 cm.
Z przepisu wychodzi około 12 cieniutkich naleśników.

czwartek, 4 lipca 2019

Śniadaniowe placuszki z musem truskawkowym

Na drugie śniadanie polecam przygotować pyszne placuszki i podać je z musem owocowym, u mnie to były truskawki, świeże i pachnące latem. Zapewniam, że takimi placuszkami każdy będzie zachwycony. U mnie szybciej znikały niż były smażone. Polecam, zróbcie koniecznie. Zaskoczcie rodzinę pysznym drugim śniadaniem. Smacznych inspiracji :)














 
Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 kopiasta szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
2 jajka
2 łyżki cukru
3 łyżki margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła
250 ml zimnego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na mus:
25 dag świeżych truskawek
cukier do smaku

Dodatkowo:
margaryna do smażenia u mnie o smaku wiejskiego masła



Wykonanie pysznych placuszków śniadaniowych:


1. Ciasto: Margarynę rozpuszczamy i lekko studzimy. Wszystkie składniki miksujemy w misce na gładkie ciasto, dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną margarynę i dokładnie miksujemy.


2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy margarynę i smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony.


3. Osączanie: Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


4. Sos: Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy szypułki, następnie blendujemy z cukrem do smaku na gładki mus.


5. Podanie: Gotowe placuszki podajemy z musem truskawkowym. Smacznego.





Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk placuszków.





czwartek, 27 czerwca 2019

Śniadaniowe aromatyczne bułeczki

Te bułeczki nie wymagają dużego nakładu pracy, więc spokojnie możemy je upiec na śniadanie. Wraz z pieczeniem potrzebujemy tylko godzinkę żeby były gotowe. A jak pysznie pachną...mniam. Idealne do pracy, szkoły czy na piknik. Polecam upiec, udadzą się każdemu. Zgodzicie się ze mną, że domowe pieczywo jest najlepsze. Smacznego życzę :)










 
Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 lekko kopiaste szklanki mąki tortowej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
1 mała płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki przyprawy curry
2 łyżki maku sypkiego
1 kopiasta łyżka margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła
150 ml zimnego mleka
1 jajko


Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżeczka margaryny u mnie o smaku wiejskiego masła



Wykonanie pysznych śniadaniowych bułeczek:



1. Ciasto: Wszystkie sypkie składniki przekładamy do miski, następnie wlewamy mleko i lekko roztrzepane jajko, dodajemy margarynę.



2. Zagniatanie: Następnie zagniatamy ciasto.


3. Formowanie bułek: Ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy okrągłe bułeczki.



4. Do pieczenia: Bułeczki układamy na blaszce wcześniej posmarowaną margaryną.


5. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.


6. Podanie: Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.





Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sztuk bułek.




wtorek, 25 czerwca 2019

Śniadaniowe bułeczki cynamonowe z truskawkami.

Śniadanie na słodko? Czemu nie. My uwielbiamy. A takie słodkie bułeczki z truskawkami i mnóstwem cynamonu to już bardzo. Idealne do odrywania i do podania z kubkiem mleka, kakao czy herbaty. Jak kto lubi. Ja najbardziej lubię z filiżanką aromatycznej kawy, bo tak właśnie zaczynam dzień, od kawy. A często się kuszę na słodkie śniadanie. I nie ma u mnie problemu, żeby wstać skoro świt i upiec pyszne drożdżowe bułeczki, a jak przyjemnie jest budzić domowników takim słodkim zapachem ciasta drożdżowego i aromatycznego cynamonu i pieczonych truskawek. Może spróbujecie? Zapewniam, że podbijecie serca domowników. Zachęcam i słodkich wypieków życzę :) Iza :)











Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa


Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka

Na ciasto:
3 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
50 dag mąki tortowej
2 łyżki margaryny śniadaniowej, użyłam takiej o smaku wiejskiego masła
ewentualnie ciepłe mleko

Dodatkowo:
pół szklanki cukru
4 łyżki margaryny śniadaniowej użyłam takiej o smaku wiejskiego masła
4 łyżeczki mielonego cynamonu
około 40 dag świeżych truskawek
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie pysznych odrywanych bułeczek:


1.Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.


2. Ciasto: Margarynę roztapiamy z garnku i studzimy. Jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, margarynę i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka, ja dolałam pół szklanki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną.


 3. Rośnięcie: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.



4. Nadziewanie: Margarynę roztapiamy w garnku i lekko studzimy. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy w dość grube plastry. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Następnie każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko posypanej mąką na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem i cynamonem, układamy truskawki.


5. Zwijanie i krojenie: Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy w dość grube plastry ostrym nożem.


6. Do pieczenia: Dwie tortownice o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy w nich roladki krojoną częścią do góry.


7. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do zrumienienia.


8. Podanie: Upieczone bułeczki podajemy gorące lub zimne. Jak kto lubi. Smacznego.





Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Truskawki najlepiej świeże, ewentualnie poza sezonem mrożone.
Z przepisu wyszło mi dwie tortownice o średnicy 23 cm.




Wiele śniadań - jedna Śniadaniowa

poniedziałek, 3 czerwca 2019

Mała przerwa na blogu.

Witam Was cieplutko :)
Muszę ogłosić małą przerwę na blogu, myślę, że powrócę do Was w połowie lipca. Potrzebuję trochę czasu na wyzdrowienie. Jestem po operacji kręgosłupa, spędziłam trochę czasu w szpitalu i niestety muszę na chwilę odstawić blogowanie, nie ma mowy o gotowaniu, pieczeniu i robieniu zdjęć.Teraz niestety jestem zależna od innych, a bardzo nie lubię nic nie robienia. Nadrabiam czytanie książek i wymyślam nowe przepisy. Nawet nie wiecie jak bardzo chciałabym iść do kuchni i upiec chociaż najzwyklejsze ciasto, nawet biszkopt z owocami. Zdrowie najważniejsze. Obiecuję, że szybko do Was powrócę z nowymi przepisami :) Iza :)