Potrzebujemy:
Na makaronowe koszyczki:
15 dag makaronu nitki
2 jajka
10 dag sera żółtego w kawałku
15 dag wędliny
4 kopiaste łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
sól do smaku
bazylia suszona według uznania
pieprz czarny mielony do smaku
Na zupę:
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
4 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
20 daj gęstej kwaśnej śmietany 18 %
10 dag koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
świeża natka pietruszki według uznania
1 łyżeczka masła
Wykonanie zupy pomidorowej z makaronowymi koszyczkami:
1. Koszyczki: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, dokładnie odcedzamy i studzimy. Można przelać zimną wodą. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną, dodajemy wędlinę, ser żółty i makaron, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą, pieprzem i bazylią suszoną.
2. Do pieczenia: Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem. Następnie przekładamy do niej masę na koszyczki. Wyjdzie nam 12 sztuk.
3. Pieczenie: Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-40 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczone muffinki wyjmujemy z formy.
Gdy muffinki się pieką gotujemy zupę:
1. Zupa: Warzywa obieramy, dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w słupki.
2. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy. Do śmietany wlewamy odrobinę gorącej zupy i dokładnie mieszamy, następnie wlewamy do gotującej się zupy, zagotowujemy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy:
1. Na talerze nalewamy porcje zupy, układamy koszyczki i posypujemy posiekaną natką pietruszki, wcześniej umytą i osuszoną. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Kilka słów o desce, którą testuję:
Uwielbiam przygotowywać posiłki na desce, którą otrzymałam w ramach współpracy, możecie przeczytać o tym TUTAJ . Warzywa i wędlinę do przygotowania tej pysznej pomidorowej zupy kroiłam na ustawieniu MIX. Kroję sobie wygodnie produkty, a następnie zsuwam je do miski czy garnka. Ustawienie MIX to taka szufelka. Deska jest bardzo stabilna i nie przesuwa się po całym stole jak inne deski, co mi się bardzo podoba. Jeżeli chcielibyście mieć taką deskę z ruchomą krawędzią w swojej kuchni to zapraszam na stronę FORTBOART . Zachęcam :)