Właśnie trwa sezon na botwinkę, którą bardzo uwielbiam. Najczęściej przygotowuję z niej zupkę. Najczęściej podaję ją z jajkiem ugotowanym na twardo, ale tym razem podałam z pulpecikami drobiowymi i pysznym warzywnym makaronem. Bardzo polecam taką botwinkę na obiad. Będzie pysznie i sycąco. Zapraszam :)
Składniki:
Na botwinkę:
1 pęczek botwinki
2 marchewki
1 pietruszka
pół pęczka koperku
250 ml śmietany 18 %
1 płaska łyżka mąki pszennej
gorąca woda
sok z cytryny
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Na pulpeciki:
30 dag fileta drobiowego
1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie
1 jajko
pieprz ziołowy do smaku
przyprawa do kurczaka do smaku
ewentualnie sól do smaku
olej do smażenia
bułka tarta do panierowania
Na makaron:
25 dag makaronu mini rurki 5 warzyw
sól do gotowania
1 łyżka oleju
woda do gotowania
Wykonanie:
1. Botwinka: Botwinkę i warzywa oczyszczamy, obieramy, płuczemy i drobno kroimy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy, mąkę mieszamy ze śmietaną, wlewamy do niej kilka łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka, zagotowujemy mieszając, dodajemy koperek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie zupę zakwaszamy sokiem z cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła.
2. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć na kilka minut do lodówki do stężenia lub dosypać bułki tartej. Następnie pulpeciki smażmy na oleju do miękkości i zrumienienia.
3. Makaron: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości, odcedzamy.
4. Podanie: Na talerze nakładamy porcje zupy, makaronu i pulpecików. Można posypać posiekanym koperkiem. Podajemy i smacznego życzę.
#lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini
wtorek, 18 lipca 2017
niedziela, 16 lipca 2017
Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście.
Ja i moja rodzina bardzo lubimy serniki, dlatego często je piekę. Zawsze staram się upiec coś nowego. Tym razem do głowy wpadł mi pomysł, żeby upiec sernik z mlekiem w proszku i to był dobry pomysł, bo sernik okazał się bardzo pyszny. Mięciutki i lekki w smaku. Polecam upiec dla gości lub tak po prostu na podwieczorek. Zapraszam:)
Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
4 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka w proszku
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Pianka:
1 śmietanka typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
2 kopiaste łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
dowolna cukrowa posypka według uznania
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).
4. Pianka: Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego
5. Dekoracja: Następnie przełożoną pianką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na pokrojonych kawałkach sernika rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.
6. Podajmy i smacznego życzę.
Rady:
Ser można użyć inny, ale trzeba go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast Śnieżki można ubić 1 szklankę śmietanki kremówki 30 %
Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od Galerii Cuda Świata:
Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki krupczatki
20 dag masła lub margaryny
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
4 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka w proszku
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Pianka:
1 śmietanka typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
2 kopiaste łyżki mleka w proszku
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej
dowolna cukrowa posypka według uznania
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową.
3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).
4. Pianka: Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego
5. Dekoracja: Następnie przełożoną pianką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na pokrojonych kawałkach sernika rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.
6. Podajmy i smacznego życzę.
Rady:
Ser można użyć inny, ale trzeba go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast Śnieżki można ubić 1 szklankę śmietanki kremówki 30 %
Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od Galerii Cuda Świata:
Etykiety:
Ciasta,
Deser,
Galeria Cuda Świata,
Na słodko,
Serniki,
Sery,
testowanie,
testowanie Galeria Cuda Świata,
Współpraca,
współpraca Galeria Cuda Świata
czwartek, 13 lipca 2017
Deser z kruszonką, bitą śmietaną i musem z porzeczek.
Na krzaczkach pojawiły się właśnie czarne porzeczki, nie wiem jak u Was, ale u mnie w tym roku są wyjątkowo kwaśne. Ale za to doskonale nadadzą się one do przygotowania deseru. Ponieważ są dość kwaśne to idealnie przełamują słodycz kruszonki i bitej śmietany. Taki deser bardzo polecam. Zapraszam :)
Składniki:
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru
Bita śmietana:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
kakao według uznania
Mus z owoców:
1 szklanka czarnych porzeczek
cukier do smaku
Wykonanie:
1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek.
2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i kakao według uznania i dokładnie ubijamy.
3. Mus: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus dodając cukier według uznania.
4. Następnie do szklanek na przemian nakładamy bitą śmietanę i mus. Bitą śmietanę nakładałam za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki.
6. Życzę smacznego.
Składniki:
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru
Bita śmietana:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
kakao według uznania
Mus z owoców:
1 szklanka czarnych porzeczek
cukier do smaku
Wykonanie:
1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek.
2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i kakao według uznania i dokładnie ubijamy.
3. Mus: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus dodając cukier według uznania.
4. Następnie do szklanek na przemian nakładamy bitą śmietanę i mus. Bitą śmietanę nakładałam za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki.
6. Życzę smacznego.
poniedziałek, 10 lipca 2017
Odrywane bułeczki z cynamonem i kruszonką.
Drożdżowe na maśle jest idealne. Mięciutkie i delikatne w smaku. Podane w formie odrywanych bułeczek będzie się pięknie prezentowało. Polecam upiec na podwieczorek i podać z kubkiem mleka lub z czym tam lubicie, ja to uwielbiam z gorącą kawą. Niech Wasi najbliżsi odrywają sobie po takie pachnącej cynamonem bułeczce. A dodam jeszcze, że kruszonka nadaje ciastu takiego fajnego chrupnięcia. Zapraszam :)
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
50 dag mąki tortowej
ewentualnie mleko ciepłe ( około pół szklanki )
5 dag masła
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru
Nadzienie:
5 dag masła
cukier według uznania
cynamon mielony według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.
6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
50 dag mąki tortowej
ewentualnie mleko ciepłe ( około pół szklanki )
5 dag masła
Kruszonka:
10 dag mąki tortowej
5 dag masła
5 dag cukru
Nadzienie:
5 dag masła
cukier według uznania
cynamon mielony według uznania
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Ciasto: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem, stopione i przestudzone masło i ewentualnie dolewając ciepłe mleko, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
3. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki i wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
4. Formowanie: Masło roztapiamy i lekki studzimy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą osobno wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Następnie za pomocą pędzelka smarujemy roztopionym masłem i oprószamy cukier i cynamonem według uznania, następnie zwijamy jak roladę i kroimy w plastry.
5. Do pieczenia: Roladki układamy nadzieniem do góry w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy schłodzoną kruszonką. Ja piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 18 cm, ale można upiec na dużej blaszce.
6. Pieczenie: Następnie od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
7. Podanie: Tak upieczone odrywane bułeczki są gotowe do podania. Smacznego życzę.
sobota, 8 lipca 2017
Mrożona kawa z lodami i śmietanką o smaku cappuccino.
Lubicie mrożoną kawę? Ja uwielbiam, co prawda jest to mnóstwo kalorii, ale od czasu do czasu w upalne dni można sobie pozwolić na taką przyjemność. Zimna kawa, zimne lody i to wszystko wykończone puszystą śmietanką z pyszną posypką...czego chcieć więcej. Mniam. Bardzo, bardzo polecam :) Zapraszam:)
Składniki:
Na dwie kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
Śmietanka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cappuccino orzechowe według uznania
Dodatkowo:
250 ml lodów o smaku kawowym
2 łyżki posypki karmelowej
Wykonanie:
1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna. Do zimnej kawy wlewamy mleczko i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i cappuccino według uznania i dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
3. Do kawy wkładamy po porcji lodów a na wierzch wyciskamy śmietankę, dekorujemy orzechową posypką i podajemy.
4. Smacznego życzę.
Składniki:
Na dwie kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
Śmietanka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cappuccino orzechowe według uznania
Dodatkowo:
250 ml lodów o smaku kawowym
2 łyżki posypki karmelowej
Wykonanie:
1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna. Do zimnej kawy wlewamy mleczko i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.
2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i cappuccino według uznania i dokładnie ubijamy. Tak przygotowaną śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
3. Do kawy wkładamy po porcji lodów a na wierzch wyciskamy śmietankę, dekorujemy orzechową posypką i podajemy.
4. Smacznego życzę.
środa, 5 lipca 2017
Mrożona kawa z lodami i jagodową nutką.
Taka kawa jest idealna na upały, idealnie gasi pragnienie i pysznie smakuje. Dodanie owoców do kawy to bardzo dobry pomysł. Kto jeszcze takiej nie pił to polecam spróbować. Ja uwielbiam. Zapraszam:)
Składniki na 2 kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
pół szklanki jagód kamczackich ( ewentualnie mogą być borówki )
250 ml ulubionych lodów
dowolna kolorowa posypka
Wykonanie:
1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna. Do zimnej kawy wlewamy mleczko i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.
2. Jagody kamczackie płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus dodając cukru do smaku.
3. Do zimnej kawy dodajemy po porcji lodów, polewamy sosem owocowym, dekorujemy posypką i podajemy.
4. Życzę smacznego.
Składniki na 2 kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
pół szklanki jagód kamczackich ( ewentualnie mogą być borówki )
250 ml ulubionych lodów
dowolna kolorowa posypka
Wykonanie:
1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna. Do zimnej kawy wlewamy mleczko i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.
2. Jagody kamczackie płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus dodając cukru do smaku.
3. Do zimnej kawy dodajemy po porcji lodów, polewamy sosem owocowym, dekorujemy posypką i podajemy.
4. Życzę smacznego.
niedziela, 2 lipca 2017
Ciasto biszkoptowe z pianką, galaretką i roladkami.
Ostatnio moje ciasta są nie planowane, piekę z tego co mam pod ręką i nie ukrywam, że wychodzi mi to bardzo pysznie. To ciasto jest niezwykle pyszne i lekkie, do tego bardzo łatwe w przygotowaniu, cieszy oko i podniebienie. Polecam upiec i podać na podwieczorek. Zapraszam :)
Ciasto podałam na takich ślicznych talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka agrestowa
250 ml gorącej wody
ewentualnie cukier puder do smaku
Rolada:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek powidła śliwkowego
Dodatkowo:
2 cytrynowe galaretki
750 ml gorącej wody
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie piankę wykładamy równomiernie na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Rolada: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. Następnie biszkopt rozwijamy i smarujemy powidłem, ponownie zawijamy, odstawiamy na kilkanaście minut i kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na piance.
4. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy ją na roladki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.
5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku znalazła się roladka. Podajemy i życzę smacznego.
Rady.
Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można użyć śmietanę typu ,,Śnieżka''.
Ciasto podałam na talerzykach od Galerii Cuda Świata:
Ciasto podałam na takich ślicznych talerzykach, które otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA .
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pianka:
200 ml śmietanki kremówki 30 %
1 galaretka agrestowa
250 ml gorącej wody
ewentualnie cukier puder do smaku
Rolada:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki mąki tortowej
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek powidła śliwkowego
Dodatkowo:
2 cytrynowe galaretki
750 ml gorącej wody
Wykonanie:
1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy.
2. Pianka: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy aż będzie puszysta, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, ewentualnie można dodać cukru pudru do smaku i ubić. Następnie piankę wykładamy równomiernie na zimny biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Rolada: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 15 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę w czystą ściereczkę. Studzimy. Następnie biszkopt rozwijamy i smarujemy powidłem, ponownie zawijamy, odstawiamy na kilkanaście minut i kroimy w cienkie plastry. Plastry układamy na piance.
4. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy ją na roladki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.
5. Podanie: Dobrze stężone ciasto kroimy tak, żeby w każdym kawałku znalazła się roladka. Podajemy i życzę smacznego.
Rady.
Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast kremówki można użyć śmietanę typu ,,Śnieżka''.
Ciasto podałam na talerzykach od Galerii Cuda Świata:
Subskrybuj:
Posty (Atom)