niedziela, 10 lipca 2016

Torcik biszkoptowo - borówkowy.

Sezon borówkowy trwa w pełni, zapraszam więc na bardzo pyszny i bardzo lekki torcik. Puszyste biszkopty przełożyłam pysznym kremem z borówkami i lekką pianką. Idealny na podwieczorek lub nawet dla gości. Może nie wyszedł mi tak ładny jak sobie zaplanowałam, ale zapewniam, że jest bardzo pyszny. Wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam.:)






Składniki:

Biszkopt kakaowy:
3 jajka
pół szklanki cukru
szczypta soli
200 ml mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt makowy:
3 jajka
pół szklanki cukru ( 125 ml )
szczypta soli
1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag mąki tortowej

Krem:
20 dag masła
250 ml borówek ( u mnie leśne )
sok z cytryny według uznania
cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

Pianka:
2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 galaretki malinowe
100 ml borówek ( u mnie leśne )
250 ml gorącej wody
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
5 łyżek wiórek kokosowych



Wykonanie:
1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.
 Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
W ten sam sposób wykonujemy biszkopt kakaowy.



2. Krem: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy ( cukier dodajemy według uznania jak słodką chcemy mieć masę, ja dałam 4 łyżki ), następnie wsypujemy borówki ( wcześniej umyte i dokładnie osuszone ), następnie ucieramy aż borówki ładnie połączą się z krem, na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku i dokładnie ucieramy. Jeżeli okaże się, że krem jest mało słodki można dodać jeszcze cukru pudru i dokładnie utrzeć.


3. Pianka: Galaretki dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, powinno nam go wyjść około 100 ml.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i lekko tężejącą galaretkę, dokładnie miksujemy, możemy według uznania dodać cukier puder do smaku jak lubimy bardziej słodkie ( ja nie dawałam ).


4. Przekładanie: Najpierw smarujemy makowy biszkopt kremem, na krem nakładamy porcje pianki, przekładamy biszkoptem kakaowym i tak postępujemy do wykończenia składników. Ostatnim składnikiem na torcie ma być pianka.


 5. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
Po tym czasie torcik posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Kroimy i podajemy.


6. Smacznego.



sobota, 9 lipca 2016

Pasta z sera białego, jajka i młodego jęczmienia.

Ta pasta jest bardzo zdrowa i bardzo pyszna. Młody jęczmień jest w niej lekko wyczuwalny. Polecam do świeżego pieczywa na śniadanie lub kolację. Do przygotowania tej pasty użyłam młodego jęczmienia sproszkowanego od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
25 dag sera białego
2 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól do smaku
2 łyżeczki młodego jęczmienia sproszkowanego
szczypiorek według uznania

Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, ugotowane studzimy i obieramy ze skorupek, następnie drobno kroimy.

2. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno kroimy.

3. Ser biały mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy jajka, szczypiorek, młody jęczmień, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

4. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.

5. Smacznego.




czwartek, 7 lipca 2016

Ucierane ciasto z czarnymi porzeczkami i lukrem.

Trwa sezon porzeczkowy, polecam, więc upiec pyszne ciasto. Moje ciasto wyszło lekko piaskowe i bardzo delikatne w smaku. Posypane lekko kwaśnymi owocami. Całość dopełnia bardzo słodki lukier. Ciasto polecam z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Dodam, że ciasto jest bardzo szybkie w wykonaniu. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
2 jajka
1 żółtko
20 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki soku z cytryny
pół szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki wiórek kokosowych

Lukier:
1 białko
cukier puder ( około 1 szklanka )
sok z cytryny ( kilka kropli )

Dodatkowo:
około półtorej szklanki czarnych porzeczek
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki


Wykonanie:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy po jednym jajku i żółtko, cały czas ucierając.

2. Następnie dodajemy pozostałe składniki: wiórki, sok z cytryny, przesiane obie mąki, proszek do pieczenia i śmietankę kremówkę, ciasto dokładnie ucieramy.

3. Foremkę keksówkę o wymiarach około 7cm x 30 cm x 8 cm smarujemy masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Następnie przekładamy do niej ciasto.

4. Owoce oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie rozkładamy je na cieście.

5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 45 - 50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzając suchym patyczkiem czy jest upieczone.
Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z foremki.

6. Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny według uznania, cukier dodajemy stopniowo, ponieważ jego ilość będzie zależała od tego jak duże będzie białko. Możemy nie wykorzystać całego cukru.
Lukier ucieramy przez kilka minut, aż będzie miał odpowiednią konsystencję i będzie lśniący.

7. Gotowym lukrem dekorujemy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia lukru. Po tym czasie kroimy w plastry i podajemy.

8. Smacznego.

Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

wtorek, 5 lipca 2016

Nuggetsy w kukurydzianej panierce.

Lubicie nuggetsy? Jeśli tak to polecam Wam ten pyszny przepis. Zapewniam, że bardzo ucieszą się dzieci gdy podacie im taką przekąskę, dodam, że dopełnieniem dania może być jakaś zdrowa surówka, ja tak podałam. Uważam, że od czasu do czasu można sobie pozwolić na takie smakołyki. Zapraszam:)





Składniki:

Ciasto:
1 jajko
pół szklanki mleka
mąka pszenna około 6-7 łyżek
sól do smaku

Dodatkowo:
1 podwójny filet z kurczaka
przyprawa do kurczaka według uznania
1 szklanka płatków kukurydzianych
olej do smażenia

Sos:
5 łyżek majonezu
2 łyżki pikantnego ketchupu
ostra papryka w proszku według uznania

Wykonanie:  

1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy je na małe kawałki i nacieramy przyprawą. Tak przygotowane mięso odstawiamy na pół godziny.

2. W tym czasie składniki ciasta miksujemy na gładkie bez grudek i dość gęste ciasto.

3. Płatki kukurydziane bardzo drobno kruszymy. Można je pokruszyć wałkując wałkiem do ciasta.

4. Po tym czasie kawałki mięsa zanurzamy w cieście i panierujemy w płatkach. Następnie smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż będą rumiane.

5. Składniki sosu mieszamy i przyprawiamy papryką w proszku według uznania.

6. Nuggetsy podajemy z sosem.

7. Smacznego.

niedziela, 3 lipca 2016

Sernik borówkowy na kokosowym biszkopcie.

Sezon borówkowy trwa, warto więc korzystać i przygotować jakiś pyszny smakołyk. Ja przygotowałam sernik na zimno na pachnącym kokosowym biszkopcie. Jest bardzo lekki i pyszny. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)





Składniki:

Biszkopt kokosowy:
3 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki wiórek kokosowych
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowo - borówkowa:
330 ml śmietany kremówki 30 %
25 dag serka mascarpone
1 szklanka borówek ( ja użyłam leśnych )
1 galaretka o smaku owoców leśnych
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
1 galaretka o smaku owoców leśnych
pół szklanki borówek ( ja użyłam leśnych )
około 20 dag delicji ( o smaku malinowym )

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
Na koniec wsypujemy mąkę, wiórki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni, sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.
Upieczony biszkopt dokładnie studzimy.


2. Tortownicę w której się piekł biszkopt wykładamy folią aluminiową ( spód i brzegi ), następnie wkładamy do niej przestudzony biszkopt.

3. Masa: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie miksujemy je blenderem na gładki mus.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i ubijamy, następnie dodajemy borówki i zastygającą galaretkę i dokładnie miksujemy. Można ewentualnie jak ktoś lubi bardziej słodkie dodać cukru pudru do smaku.


4. Masę serową przekładamy do tortownicy na biszkopt. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Borówki płuczemy i osuszamy.
Delicje wbijamy wokół torcika lekko do masy serowej. Następnie posypujemy borówkami.






5. Następnie torcik zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie kroimy i podajemy.


6. Smacznego.

sobota, 2 lipca 2016

Bób z cebulką i koperkiem.

Taki bób przygotowuję co najmniej raz w sezonie. I taki nam najbardziej smakuje z dużą ilością zrumienionej cebulki i świeżego pachnącego koperku. Możemy go podać z młodymi ziemniaczkami. Polecam na bezmięsny obiad. Zapraszam:)




Składniki:
pół kg świeżego bobu
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
olej do smażenia
1 duża cebula
koperek świeży według uznania

Wykonanie:

1. Bób myjemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy do miękkości, czas gotowania zależy od tego jak młody mamy bób, ja gotowałam około 25 minut. Pod koniec bób solimy do smaku i dokładnie odcedzamy i obieramy.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę i smażymy na oleju do miękkości i zrumienienia, następnie wrzucamy bób i smażymy kilka chwil aż będzie zrumieniony.

3. Gotowy bób posypujemy drobno posiekanym koperkiem i od razu podajemy.

4. Smacznego.

piątek, 1 lipca 2016

Ziołowe grzanki z serem mozzarella.

Takie chrupiące grzanki są niezwykle pyszne, pachnące ziołami i czosnkiem. Mogą być na przekąskę lub jako dodatek do zup. Do przygotowania tych grzanek użyłam suszonej natki pietruszki , ziół prowansalskich  oraz papryki z płatkach od SKWORCU . Zapraszam:)




Składniki:
 8 kromek chleba tostowego
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
zioła prowansalskie według uznania
suszona natka pietruszki według uznania
papryka w płatkach według uznania

Wykonanie:
1. Chleb tostowy smarujemy cieniutko masłem z obu stron i układamy na blaszce do pieczenia.

2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce o małych oczkach, następnie smarujemy z wierzchu nim grzanki i posypujemy ziołami według uznania.

3. Grzanki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut, aż będą rumiane i chrupiące.

4. Ser mozzarella wyjmujemy z zalewy i osuszamy, kroimy w plasterki i układamy na grzankach, posypujemy ziołami i zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści.

5. Grzanki są gotowe do podania. Smacznego.