Sezon truskawkowy trwa na dobre, można już kupić pyszne i pachnące
truskawki, lub zerwać je prosto z krzaczka. Polecam więc przygotować
taki obiad z makronu i truskawek. Będzie bardzo pysznie i pachnąco.
Kardamonu radzę dodać według uznania, ja nie żałowałam, ale
cóż...uwielbiam:) A użyłam wspaniałego i ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Zapraszam:)
Składniki:
około 30 dag świeżych truskawek
10 dag serka waniliowego homogenizowanego
cukier do smaku
mielony kardamon według uznania
25 dag dowolnego makaronu ( u mnie penne )
sól do gotowania
Wykonanie:
1.Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki. Następnie
miksujemy blenderem na gładki mus. Dodajemy serek waniliowy, cukier do
smaku i kardamon ( ja kardamonu dałam jedną małą płaską łyżeczkę )
według uznania, miksujemy do połączenia się składników.
2.Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, gdy będzie miękki dokładnie odcedzamy.
3. Na talerze nakładamy porcje makaronu i polewamy sosem truskawkowym. Podajemy.
4. Smacznego.
czwartek, 9 czerwca 2016
środa, 8 czerwca 2016
Ciasto ,, styropian '' z jagodami i rodzynkami.
Pyszne ciasto bez sera, ale smakiem i wyglądem bardzo przypomina sernik.
Już raz go piekłam, ale tym razem troszkę zmieniłam i wzbogaciłam
przepis o rodzynki i jagody kamczackie. Ciasto wyszło niezwykle pyszne. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka cukru pudru
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 białka
szczypta soli
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
3 kwaśne śmietany 18 % ( po 330 g każda )
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek
1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
1 szklanka jagód kamczackich lub borówek ( u mnie jagody )
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy go na dwie części. Następnie jedną część ciasta zawijamy w woreczek i wkładamy do zamrażalnika, a drugą część wkładamy do lodówki, na około 30 minut. Po tym czasie ciasto z lodówki wałkujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, posypujemy bułką tartą i nakłuwamy widelcem.
2. Białka przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów. Dodajemy śmietany, proszek do pieczenia i budynie w proszku, chwilę miksujemy. Na koniec wsypujemy rodzynki i delikatnie mieszamy.
3. Przygotowaną masę śmietankową wykładamy na ciasto. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie posypujemy nimi masę śmietanową.
4. Ciasto wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce o dużych oczkach wprost na masę śmietanową.
5. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut do zrumienienia. Studzimy, najlepiej całą noc. Po tym czasie wyjmujemy z blaszki, kroimy oprószamy cukrem pudrem i podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki.
wtorek, 7 czerwca 2016
Śmietanowiec na zimno z truskawkami i jagodami.
Taki deser to idealne rozwiązanie na lato. A, że trwa sezon owocowy to
bardzo polecam. Ponieważ jest bez pieczenia to trzeba tylko troszkę
cierpliwości w oczekiwaniu na tężenie i gotowe. Zapraszam:)
Składniki:
Masa śmietanowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
ewentualnie cukier puder do smaku
2 galaretki o smaku owoców leśnych
około 10 truskawek
100 ml jagód kamczackich lub borówek
Dodatkowo:
20 dag okrągłych biszkoptów
około 50 dag świeżych truskawek
2 truskawkowe galaretki
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Jagody również myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.
3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.
5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód
Składniki:
Masa śmietanowa:
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
ewentualnie cukier puder do smaku
2 galaretki o smaku owoców leśnych
około 10 truskawek
100 ml jagód kamczackich lub borówek
Dodatkowo:
20 dag okrągłych biszkoptów
około 50 dag świeżych truskawek
2 truskawkowe galaretki
Wykonanie:
1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 1 szklankę. Jagody również myjemy i osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.
2. Formę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową, następnie na dno wykładamy w rzędach biszkopty.
3. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmiksowane owoce i miksujemy, dodajemy lekko zastygające galaretki dokładnie miksujemy żeby nie było grudek. Dodajemy ewentualnie cukier puder do smaku. Tak przygotowaną masę przekładamy na biszkopty. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
4. Truskawki myjemy i dokładanie osuszamy, następnie usuwamy szypułki i przekrawamy je na pół, układamy na masie śmietanowej krojeniem do masy. Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia, następnie wykładamy je na truskawki.
5. Deser wkładamy do lodówki do stężenia, najlepiej na kilka godzin. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Zamiast jagód kamczackich mogą być borówki, ja użyłam jagód
poniedziałek, 6 czerwca 2016
Sałatka z buraczków marynowanych, pieczarek i jajek.
Jest to bardzo smaczna sałatka. Podałam ją ze świeżym pieczywem,
ulubioną wędliną i serem żółtym. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Z
powodzeniem możemy przygotować ją dla gości. Zapraszam:)
Składniki:
10 jajek
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie
2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majonez ( kilka łyżek )
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
2. Kukurydzę i groszek odsączamy dokładnie z zalewy.
3. Buraczki przekładamy na sito i dokładnie odciskamy z zalewy.
4. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem ( majonez według uznania ) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Przygotowana sałatkę odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki ,, przegryzły się''. Po tym czasie podajemy. Sałatkę można podać schłodzoną prosto z lodówki.
7. Smacznego.
Rady:
Pieczarek w słoiku miałam 40 dag. Buraczków w każdym słoiku 38 dag. Buraczki mogą byc całe, wtedy trzeba zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
Składniki:
10 jajek
1 puszka groszku zielonego
1 puszka kukurydzy
1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie
2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
majonez ( kilka łyżek )
Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.
2. Kukurydzę i groszek odsączamy dokładnie z zalewy.
3. Buraczki przekładamy na sito i dokładnie odciskamy z zalewy.
4. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.
5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem ( majonez według uznania ) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
6. Przygotowana sałatkę odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki ,, przegryzły się''. Po tym czasie podajemy. Sałatkę można podać schłodzoną prosto z lodówki.
7. Smacznego.
Rady:
Pieczarek w słoiku miałam 40 dag. Buraczków w każdym słoiku 38 dag. Buraczki mogą byc całe, wtedy trzeba zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.
sobota, 4 czerwca 2016
Kruche ciasto z truskawkami i bezowymi obłoczkami.
Idealnie kruche ciasto, pysznie pachnące truskawki, słodkie bezowe
obłoczki, to wszystko daje nam niezwykle pyszne połączenie. Kardamon
nadaje ciastu niezwykłego smaku. Do ciasta użyłam wspaniałego, niezwykle aromatycznego i ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Dodam, że ciasto smakuje bardzo gorące
po upieczenia jak i zimne po wystudzeniu. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 12 %
pół łyżeczki mielonego kardamonu
Pianka:
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
około 30 dag truskawek
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
2. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Następnie układamy je rzędami na cieście przekrojoną częścią do ciasta.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy na truskawkach ,, obłoczki ''.
4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
15 dag masła lub margaryny
2 żółtka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki śmietany 12 %
pół łyżeczki mielonego kardamonu
Pianka:
2 białka
szczypta soli
4 łyżki cukru
Dodatkowo:
około 30 dag truskawek
1 łyżka bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą.
2. Truskawki myjemy, bardzo dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i przekrawamy na pół. Następnie układamy je rzędami na cieście przekrojoną częścią do ciasta.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Pianę przekładamy do szprycy i wyciskamy na truskawkach ,, obłoczki ''.
4. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego.
5. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
czwartek, 2 czerwca 2016
Młoda kapusta duszona z warzywami.
Taką kapustkę możemy podać jako dodatek do drugiego dania lub jako
samodzielne danie. Jest pyszna i aromatyczna. Kapustę przyprawiłam wspaniałą i aromatyczną przyprawą do bigosu i młodej kapusty od RAFEX . Polecam na obiad. Zapraszam:)
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pietruszka
2 marchewki
2 cebule
olej do smażenia
5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Marchewki, pietruszkę i cebule obieramy i myjemy, następnie cebule kroimy w kostkę, a marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy, płuczemy i odsączmy z wody.
3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy lekko rumieniąc cebulę, dodajemy starte warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.
4. Następnie do miękkiej kapusty dodajemy posiekany koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawę, dusimy jeszcze kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Smacznego.
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 pietruszka
2 marchewki
2 cebule
olej do smażenia
5 kopiastych łyżeczek koncentratu pomidorowego
koperek świeży według uznania
2 kopiaste łyżeczki przyprawy do bigosu i młodej kapusty
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Marchewki, pietruszkę i cebule obieramy i myjemy, następnie cebule kroimy w kostkę, a marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, następnie kapustę drobno kroimy, płuczemy i odsączmy z wody.
3. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy lekko rumieniąc cebulę, dodajemy starte warzywa i jeszcze chwilę przesmażamy cały czas mieszając. Następnie dodajemy kapustę, podlewamy niewielką ilością gorącej wody i dusimy do miękkości i odparowania całego płynu.
4. Następnie do miękkiej kapusty dodajemy posiekany koperek, koncentrat pomidorowy i przyprawę, dusimy jeszcze kilka minut cały czas mieszając i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Smacznego.
środa, 1 czerwca 2016
Bułeczki drożdżowe z jagodowo - śmietankowym nadzieniem.
Maślane i niezwykle puszyste bułeczki z pysznym jagodowym nadzieniem.
Zapewniam, że nie można się od nich oderwać. Polecam na podwieczorek. Zapraszam:)
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
Nadzienie:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
100 ml jagód kamczackich lub borówek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia bułek
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na 8 części, następnie z każdej części formujemy na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułeczki dobrze studzimy.
4. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie ubijamy.
5. Wystudzone bułki rozcinamy na pół i przekładamy nadzieniem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ja użyłam jagód kamczackich.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Składniki:
Rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej
Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 jajka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
10 dag masła
pół szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
Nadzienie:
1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
100 ml jagód kamczackich lub borówek
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
cukier puder do oprószenia bułek
Wykonanie:
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę. Do mąki dodajemy utarte jajka, wyrośnięte drożdże, masło i zagniatamy mięciutkie ciasto w razie potrzeby wlewając ciepłe mleko. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na 8 części, następnie z każdej części formujemy na posypanej mąką stolnicy okrągłe bułeczki. Uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy jeszcze na 15 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone bułeczki dobrze studzimy.
4. Owoce płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku. Dodajemy zmiksowane owoce i dokładnie ubijamy.
5. Wystudzone bułki rozcinamy na pół i przekładamy nadzieniem, następnie oprószamy cukrem pudrem. Podajemy.
6. Smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ja użyłam jagód kamczackich.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Subskrybuj:
Posty (Atom)