poniedziałek, 26 maja 2025

Malinowa chmurka


Malinowa chmurka to proste ciasto, które robi się bardzo szybko, słodko-kwaśne połączenie. Idealne na lato. I obowiązkowo z filiżanką kawy. Upieczecie koniecznie, zapewniam, że uda się każdemu. Poniżej mam dla Was filmik z wykonania. Zapraszam.

 



 



Potrzebujemy:

 

Na ciasto kruche:

1 szklanka mąki tortowej 

1/4 szklanki cukru pudru 

100 g miękkiego masła 82 procent 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 żółtko 


Na malinową warstwę:

2 galaretki malinowe

1 litr gorącej wody

250 g malin ( u mnie mrożone )


Na warstwę śmietankową:

250 g serka mascarpone 

330 ml śmietanki kremówki 30 procent

cukier puder do smaku ( dałam około 4 łyżek )

1 łyżka żelatyny spożywczej 

3 łyżki gorącej wody 


Dodatkowo: 

bezy ( u mnie własnoręcznie upieczone)

4 kostki białej czekolady 

mąka do posypania stolnicy 

 


Wykonanie malinowej chmurki:


1. Ciasto: Mąkę, cukier i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy miękkie masło i siekamy, następnie dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i przekładamy do tortownicy o średnicy około 23-25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 -20 minut do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni, czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczone ciasto studzimy.

2. Malinowa warstwa: Galaretki rozpuszczamy w gorące wodzie i studzimy, do przestudzonych dajemy maliny, maliny mrożone bardzo szybko ścinają galaretkę, dokładnie mieszamy, tężejącą wylewamy na kruche ciasto, ja robię to w rancie. Wstawiamy do lodówki.

3. Śmietanka: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone i cukier puder przekładamy do misy miksera, następnie ubijamy przez kilka minut aż będzie puszysta. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy. Letnią płynną wlewamy do śmietanki i ponownie chwilę ubijamy. Wykładamy na malinową warstwę.

4. Następnie w śmietankę wciskamy bezy i posypujemy startą czekoladę. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc. Najlepiej się kroi, gdy kruche ciasto trochę zmięknie. Najlepiej kroić gorącym nożem.

5. Smacznego życzę.

 


 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz