piątek, 25 kwietnia 2025

Sernik na herbatnikowym spodzie z pastą pistacjową

Prosty i pyszny sernik, który udekorowałam trochę tak wielkanocnie, uwielbiam wprowadzać świąteczną atmosferę do mojego domu. Aksamitna masa serowa, spód ciasteczkowy i pasta pistacjowa to pyszne połączenie. Polecam ♥️ Upieczcie.

 



 


Potrzebujemy:


Na spód:

200 g herbatników 

100 g masła 82 procent 


Na masę serową:

1 kg sera białego ( może być z wiadereczka lub trzykrotnie zmielony ser przez maszynkę)

170 g cukru 

1 cukier waniliowy 

150 g masła 82 procent 

6 jajek 

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )


Dodatkowo:

dowolne słodycze w wielkanocnym akcencie 

około 3-4 łyżki pasty pistacjowej 

 


Wykonanie pysznego sernika:


1. Spód: Masło roztapiamy i lekko studzimy. Herbatniki drobno kruszymy, ja zrobiłam to za pomocą blendera, ale można dać do woreczka i przewałkować wałkiem do ciasta. Następnie do herbatników wlewamy ciepłe masło i dokładnie mieszamy. Następnie masę wykładamy do tortownicy o średnicy około 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia lekko ugniatając.


2. Masa serowa: Masło ucieramy z żółtkami i cukrami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i ucieramy do połączenia się składników, do masy dodajemy ser i ucieramy, ale bardzo krótko, tylko do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką. Masę serową wykładamy na spód ciasteczkowy.


3. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia się. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy zależy to od naszego piekarnika. Upieczony sernik studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny przekładam na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.


4. Dekoracja: Sernik z wierzchu smarujemy pastą pistacjową i dekorujemy ozdobami jadalnymi. Kroimy i podajemy. Smacznego życzę ❤️ 




 

1 komentarz: