środa, 18 października 2023

Chałwowa jaglanka z czekoladą i rodzynkami

Taka jaglanka sprawdzi się na słodkie śniadanie, jak ktoś lubi oczywiście lub na deser. Pysznie smakuje chałwą. Prosta i szybka w wykonaniu. Dodam, że nie jest to zdrowa propozycja na jaglankę, jest bardzo kaloryczna i słodka, więc sprawdzi się bardziej jako deser. Bardzo polecam.

 

 



Potrzebujemy:

 

 Na jaglankę:

pół szklanki kaszy jaglanej

1 szklanka napoju migdałowego

1 szklanka wody

 

Dodatkowo:

8 kostek białej czekolady

8 kostek mlecznej czekolady

4 łyżki rodzynek

10 dag chałwy waniliowej

 

 

Wykonanie pysznej chałwowej jaglanki:

 

1. Wodę i napój migdałowy wlewamy do garnka, wsypujemy kaszę jaglaną. Następnie gotujemy do miękkości na małym ogniu. Jeśli będzie potrzeba dolewamy napoju lub wody. Ugotowana kasza powinna być taka płynna, czyli nie należy odgotować całego płynu. 

2. Następnie do gorącej kaszy dodajemy pokruszoną chałwę i miksujemy blenderem na gładki mus. 

3. Obie czekolady ścieramy osobno na tarce o dużych oczkach.

4. Na dno miseczek, szklanek lub pucharków nakładamy po porcji rodzynek i mlecznej czekolady, następnie jaglankę, a na wierzch białą czekoladę.

5. Podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:

Z tej receptury wyjdzie nam 2 duże lub 4 małe porcje.

Blendujemy w miarę płynną kaszę, powinno być w niej trochę płynu.

Podajemy od razu gorące lub na zimno. Smakuje i takie i takie.

 


 

4 komentarze:

  1. Jaglanka z chałwą! No na to bym nie wpadła a uwielbiam jedno i drugie. Iza jesteś bardzo kreatywna, super, tak trzymaj!👏👍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napiszę Ci, że dobre było, słodkie, kaloryczne, ale dobre🙂

      Usuń
  2. Świetny pomysł, a jak to musi dobrze smakować :D

    OdpowiedzUsuń