niedziela, 19 kwietnia 2020

Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym

Pyszne kruche ciasteczka orzeszki z pysznym i puszystym kremem budyniowym. Idealne z filiżanką kawy czy kubkiem herbaty czy mleka, kakao, co kto lubi. Polecam na podwieczorek, poczęstunek czy na różne okazje. Posmakują każdemu. Smakują takie przełożone od razu kruche, jak i takie, które trochę poleżą i zmiękną. Spiszcie recepturę i odpalajcie piekarniki. Warto :) Dobrej niedzieli :)






Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 żółtka
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny

Na krem:
250 ml zimnego mleka
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
25 dag masła lub margaryny
4 łyżki cukru pudru
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych orzeszków z kremem:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy na blaszkach do pieczenia.

2. Pieczenie i studzenie: Orzeszki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20 minut. Upieczone zdejmujemy z foremek i dokładnie studzimy.

3. Krem: W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Drugą połowę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczony budyń, gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia. Budyń przekładamy do miseczki i studzimy często mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Masło lub margarynę ucieramy na puszystość dodajemy cukier puder i ucieramy, można dodać więcej cukru, według uznania, dla mnie tak było w sam raz, następnie dodajemy po łyżce budyniu i dokładnie ucieramy, na koniec wsypujemy kakao i ponownie ucieramy. Krem jest gotowy. Należy pamiętać, żeby budyń i masło lub margaryna miały taką samą temperaturę.

4. Składanie orzeszków: Skorupki napełniamy kremem i składamy po dwie.

5. Podanie: Tak wykonane orzeszki są gotowe do podania. Smakują od razu po przygotowaniu jak i jak trochę zmiękną od kremu. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 30 przełożonych orzeszków.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam je 😃 moja babcia ma formę i zawsze jak do niej jadę to robi mi zapas :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja piekę w piekarniku, nie mam niestety takiej formy :(

      Usuń
  2. Jakie super orzeszki :) I to z kremem czekoladowym mniam

    OdpowiedzUsuń