niedziela, 3 marca 2019

Kokosowy sernik z ajerkoniakiem.

Witam Was cieplutko :) 

Od dzisiaj będę już od czasu do czasu przedstawiała Wam Wielkanocne smakołyki, wiem, że dla niektórych to jeszcze za wcześnie, ale ja uważam, że już można sobie powoli planować co upiec czy ugotować. Dlatego zachęcam Was do zanotowania receptury na ten pyszny sernik. Nie ukrywam, że uwielbiam piec serniki i za każdym razem wychodzą mi pyszne, a moja rodzina zjada je w wielkim apetytem prosząc o dokładkę. Jaka ja wtedy jestem szczęśliwa. A ten sernik mocno kokosowy i z nutką ajerkoniaku jest idealny na wielkanocny stół. Zaskoczycie nim rodzinę i gości. Co ja mam więcej napisać...upieczcie koniecznie, a nie pożałujecie :) Smacznych wypieków Wam życzę i miłej niedzieli :) Iza :)












Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 małe jajko
1 mała łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny
2 łyżki wiórek kokosowych
1 cukier waniliowy

Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
5 jajek
1 szklanka ajerkoniaku
10 dag wiórek kokosowych ( 2 łyżki dajemy do ciasta )

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
mąką pszenna do posypania stolnicy
kolorowa posypka według uznania
kilka łyżek ajerkoniaku do dekoracji


Wykonanie pysznego sernika:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolicy lekko posypanej mąką pszenną, przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą.


2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, stopniowo wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy, wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i ucieramy. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i wlewamy ajerkoniak. Całość dokładnie mieszamy.


 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie do blaszki z ciastem.


4. Pieczenie: Następnie sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do zrumienienia przez około 70-80 minut.


5. Studzenie i krojenie: Upieczony sernik dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki na kilka godzin. Gotowy kroimy.


6. Podanie: Przed podaniem każdy kawałek sernika dekorujemy ajerkoniakiem i cukrową posypką. Smacznego życzę.



Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.

10 komentarzy:

  1. Kolejny pomysłowy sernik!
    Fajnie ,że już testujesz " Wielkanoc", u mnie w domu pole walki bo robimy spory remont, więc tylko szybkie codziennie gotowanie mi zostaje...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Monia :) A tak powolutku wprowadzam świąteczne klimaty :)

      Usuń
  2. Jestem fanką serników i ten chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń