wtorek, 30 października 2018

Ciasteczka z płatków owsianych.

 Witam cieplutko :)
 Napiszę Wam, że uwielbiam takie ciasteczka i od czasu do czasu je piekę. Wychodzą pachnące i niezwykle chrupiące. Idealne na szybką przekąskę czy podwieczorek. Można je ze sobą zabrać do prasy, szkoły, na wycieczkę czy piknik. Jak ktoś lubi mleko to i z kubkiem mleka będą znakomite. Zachęcam do upieczenia :)






Potrzebujemy:
3 szklanki płatków owsianych
2 łyżki miodu prawdziwego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki masła lub margaryny
5 dag mlecznej czekolady
4 łyżki zimnej wody



Wykonanie pysznych ciasteczek z płatków owsianych:


1. Płatki prażymy na suchej i gorącej patelni, do lekko zrumienionych dodajemy cukier trzcinowy, miód i masło, mieszamy do połączenia się składników.

2. Patelnię zdejmujemy z ognia, do płatków wlewamy wodę i dodajemy czekoladę pokrojoną w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy.

3. Przygotowaną masę kładziemy łyżką na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. Studzimy w piekarniku.

5. Zimne ciasteczka zdejmujemy z papieru i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:Z przepisu wyszło mi 2 blaszki ciasteczek.
Szklanka do odmierzania płatków o pojemności 250 ml.
Należy uważać, żeby nie przypalić ciastek, bo będą gorzkie.

10 komentarzy: