środa, 2 listopada 2022

Tortowo-biszkoptowe ciasto z dżemem wiśniowym

Pyszne ciasto na różne okazje, urodziny, imieniny czy tak po prostu do kawy. Puszyste biszkopty, jeden makowy drugi ciemny, takie mięciutkie, że nie wymagają nasączenia. Do tego dwa kremy z dodatkiem domowego dżemu wiśniowego i słodki kajmak. Efektowne i pyszne. Bardzo słodkie, więc idealnie smakuje z filiżanką kawy. 

 


Potrzebujemy:


Na biszkopt makowy:

5 jajek

1 cukier waniliowy

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

1 szklanka sypkiego mielonego maku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Biszkopt ciemny:

4 jajka

pół szklanki cukru

1 cukier waniliowy

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki czarnego kakao ( nie mylić z ciemnym ) 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem z serka:

25 dag serka mascarpone

pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )

 

Krem ze śmietanki:

250 ml śmietanki kremówki 30 %

pół słoiczka dżemu wiśniowego ( najlepiej domowego )

2 łyżki żelatyny spożywczej

4 łyżki gorącej wody



Wykonanie pysznego ciasta tortowo-biszkoptowego:


1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie razem z makiem wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.


 

2. Biszkopt ciemny: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy oba cukry i ubijamy do rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Maki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, następnie wsypujemy do piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy. Upieczony biszkopt studzimy.


 

 3. Krem z serka: Serek mascarpone mieszamy z dżemem wiśniowym, staramy się żeby wybierać same owoce z dżemu.

 

4. Przekładanie: Ciemny biszkopt smarujemy połową masy kajmakowej, następnie rozsmarowujemy krem z serka mascarpone.

 


 

5. Krem śmietankowy: Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy dżem wiśniowy, ale tą część bez owoców ( owoce dajemy do serka mascarpone ), dżem można zblendować na gładki mus i dodać do śmietanki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, płynną, letnią dodajemy do śmietanki i miksujemy. Następnie na krem z serka wykładamy biszkopt makowy, smarujemy go pozostałym kajmakiem, a na kajmak krem śmietankowy.

 

 

6. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin, u mnie to było na całą noc, potem ciasto dobrze się kroiło. Gotowe kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


 

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, w zależności od naszego piekarnika.

Użyłam domowego dżemu z wiśni. Owoce dodałam do serka, a do śmietanki pozostałą część.

Zamiast kremówki można ubić 2 śmietanki typu ,,Śnieżka'' w 300 ml zimnego mleka.

 

niedziela, 18 września 2022

Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych

Prosto i pysznie. Cukinia pieczona w płatkach kukurydzianych, więc trochę zdrowiej niż smażona na tłuszczu. Idealna jako dodatek do drugiego dania lub samodzielna przekąska. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, ponieważ panierka jest chrupiąca.






Potrzebujemy:

1 młoda cukinia

1 jajko

około 1 szklanka drobno pokruszonych płatków kukurydzianych

sól do smaku

pieprz czarny do smaku

papryka słodka mielona do smaku

 

 

Wykonanie pysznej cukini:

 

1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, następnie kroimy w plasterki. Każdy plasterek oprószamy przyprawami. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i płatkach kukurydzianych.

2. Tak wykonaną cukinię układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości cukinii w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.

3. Gotową cukinię podajemy z dowolnym dodatkami.


Moje rady:

Najlepiej wybierać młoda cukinię.

Płatki kukurydziane można pokruszyć za pomocą wałka do ciasta, wystarczy płatki wsypać do woreczka i kilka razy wałkować wałkiem.

Można użyć ulubionych ziół i przypraw.

Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być dłuższy lub krótszy.





niedziela, 4 września 2022

Panierowane krążki cukinii

Panierowana cukinia to doskonały dodatek do drugiego dania lub samodzielne danie. Chrupiąca panierka i mięciutki środek. Możemy dowolnie przyprawić, jak kto lubi. Pysznie smakuje z czosnowym lub koperkowym sosem. Polecam na szybko obiad.

 

 


 

Potrzebujemy: 

1 młoda cukinia

około 1 szklanka mąki pszennej

zimna woda

sól do smaku

około 1 szklanka bułki tartej

olej do smażenia 



Wykonanie pysznej cukinii:


1. Cukinię myjemy, osuszamy i obieramy, najlepiej żeby to była młoda cukinia, następnie kroimy ją w plasterki. Każdy krążek oprószamy solą.

2. Mąkę mieszamy z zimną wodą, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, solimy do smaku.

3. Krążki cukinii zanurzamy z obydwu stron w cieście, a następnie w bułce tartej.

4. Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron do miękkości cukinii i ładnego zrumienienia się. Usmażone osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

5. Podajemy z dowolnymi dodatkami.


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Najlepiej wybierać niewielką młodą cukinię.

Można dowolnie przyprawić.

niedziela, 28 sierpnia 2022

Ogórki w miodzie

Jak co roku staram się żeby chociaż kilka słoiczków przetworów trafiło do mojej spiżarni. W tym roku trafia nowość, czyli ogórki w miodzie. Pyszne, lekko słodkie. Idealne do drugiego dania. Warto spróbować. Osobiście lubię przygotowywać nowości, które jak się sprawdzą zostają ze mną na zawsze i co roku przygotowuję je do swojej spiżarni.

Przepis na te ogórki zaczarpnełam z bloga: https://ania-gotuje.pl/

A tutaj macie link do przepisu z którego korzystałam, wystarczy kliknąć: https://ania-gotuje.pl/przepis/ogorki-w-miodzie/

Do zalewy użyłam miodu jasnego od pasieki Miodowe Wzgórze Jak ktoś ma ochotę na pyszny i zdrowy miód to zachęcam do odwiedzenia sklepu z miodami






 


 

 

Potrzebujemy:

 1 kg ogórków gruntowych ( takich niewielkich )

około 5 ząbków czosnku

9 liści laurowych

18 ziarenek pieprzu czarnego

18 kulek ziela angielskiego

 

Na zalewę:

1 litr wody

200 ml octu 10 %

1 szklanka cukru

6 łyżek miodu prawdziwego, użyłam jasnego od Pasieka Miodowe Wzgórze

2 łyżki soli kamiennej

 

 

Wykonanie pysznych ogórków:

 

1. Ogórki dokładnie myjemy i osuszamy, następnie kroimy w dość grube plastry.

 


 

 2. Wodę zagotowujemy, wlewamy ocet, dodajemy miód, wsypujemy sól i cukier, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się składników. Studzimy.

 


 

3. Słoiczki dokładnie wyparzamy, myjemy i osuszamy. Na dno każdego dajemy połówke obranego czosnku, po dwa ziernka pieprzu czarnego, po dwie kulki ziela angielskiego i po liściu laurowym. Następnie nakładamy pokrojone ogórki.

 

 

4.  Następnie ogórki zalewamy przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy.

 


 

5. Na dno garnka wykładamy ściereczkę, układamy słoiczki i wlewamy wodę. Pasteryzujemy 10 minut od zagotowania na małym ogniu. Gotowe studzimy i przenosimy do spiżarni.

 


 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania 250 ml.

Wyszło mi 9 słoiczków o pojemności 200-250 ml.

Najlepiej użyć niewielkich ogórków.




czwartek, 11 sierpnia 2022

Truskawki w galaretce z bitą śmietaną

Prosty i pyszny deser, który można przygotować ze świeżych jak i z mrożonych owoców. Polecam na małą zachciewajkę. Owoce w galaretce to taki smak z dzieciństwa. Raz na jakiś czas bardzo lubię.

 


 

 

Potrzebujemy:

40 dag truskawek ( mrożonych lub świeżych )

1 galaretka o smaku truskawkowym 

1 szklanka śmietanki kremówki 30 %

cukier puder do smaku

kakao do oprószenia

 


Wykonanie pysznego deseru:


1. Truskawki myjemy i osuszamy, usuwamy szypułki, jeżeli mamy mrożone to ich nie rozmrażamy, przekładamy do garnka podlewamy niewielką ilością goracej wody i gotujemy chwilę, mrożone puszczą sok, więc dajemy mniej wody, do świeżych tak około pół szklanki, następnie wsypujemy galaretkę i mieszamy do dokładnego rozpuszczenia się, z galaretką już nie gotujemy. Gotowe truskawki przekładamy do szklaneczek lub pucharków i odstawiamy do stężenia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. 

3. Śmietankę wykładamy na stężone truskawki, oprószamy kakao i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Porcja dla 4 osób.

Można użyć świeżych i mrożonych owoców.

Zamiast śmietanki kremówki można użyć śmietanki typu ,,Śnieżka'' i ubić ją z 150 ml zimnego mleka.

niedziela, 7 sierpnia 2022

Zawijane drożdżówki z owocami

Ostatnio uwielbiam piec różne drożdżowce, po za sernikiem to mój ulubiony wypiek. Zawsze się udaje i można z nim coś pokombinować. Tym razem upiekłam podłużne rolowane drożdżowce, które po upieczeniu kroiłam na małe i zgrabne drożdżówki. Idealne na podwieczorek, poczęstunek. Można je zabrać na piknik, wycieczkę czy do pracy na słodkie drugie śniadanie. Nadziałam je pachnącymi owcami sezonowymi. Lekko kwaśne owoce i słodkie ciasto to doskonałe połączenie. Upieczcie takie i dajcie znać czy smakowało.

 

 

 


 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru trzcinowego

1 szklanka ciepłego mleka

2 łyżki mąki tortowej

 

Na ciasto: 

4 szklanki mąki tortowej

2 jajka

6 łyżek oleju

pół szklanki cukru trzcinowego

1 cukier waniliowy


Na nadzienie:

1 szklanka wydrylowanych wiśni

1 szklanka jagód kamczackich

1 cukier waniliowy

2 budynie waniliowe

cukier trzcinowy  do smaku


Dodatkowo:

mąka do podsypania stolnicy

1 jajko

cukier trzcinowy do posypania drożdżówek

 


 

Wykonanie pysznych drożdżówek:

 

1. Rozczyn: Składnki na rozczyn przekładamy do miseczki, rozcieramy widelcem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do większej miski, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, dodajemy olej i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie, spreżyste i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby podczas zagniatania dosypujemy mąki lub dolewamy ciepłego mleka. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 50 minut.

3. Nadzienie: Owoce mieszamy z budyniami w proszku, cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym do smaku.

4. Formowanie drożdżówek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, każdą część wałkujemy osobno na stolnicy lekko oprószonej mąką, smarujemy po połowie nadzienia i zwijamy w rulon, układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy drożdżowiec smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem trzcinowym.

5. Pieczenie: Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 180 stopni i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 40-45 minut. Czas pieczenia zależy od naszego piekarnika, może być krótszy lub dłuższy.

6. Podanie: Upieczone drożdżowce studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

 


Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Z tej receptury wychodzi dwa duże drożdżowce.

Piekłam je na dwóch blaszkach ponieważ bardzo rosną.





niedziela, 31 lipca 2022

Puszyste jagodzianki z kruszonką

Obłędne w smaku jagodzianki z bardzo dużą ilością kruszonki. Cudownie pachnace, bardzo Wam je polecam. Ciasto wyszło mi niezwykle puszyste, chrupiaca kruszonka i to nadzienie...pyszotka. Idealne na podwieczorek, piknik, poczęstunek. Ja swoje zabrałam do Rzeszowa dla moich córek, które tam mieszkają. Upieczcie takie :)

 

 

 

 

Potrzebujemy:

 

Na rozczyn:

5 dag świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka

 

Na ciasto:

4 szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

2 jajka

1 cukier waniliowy

6 łyżek oleju

 

Na kruszonkę:

5 dag zimnego masła lub margaryny

5 dag cukru

10 dag mąki tortowej

 

Na nadzienie:

2 szklanki borówek leśnych ( jagód )

cukier do smaku

2 budynie waniliowe

 

Dodatkowo:

1 jajko

mąka pszenna do posypania stolnicy

 

 

Wykonanie pysznych jagodzianek:


 1. Ciasto: Zaczynamy od rozczynu, drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,, ruszył,, tak na około 20 minut. Teraz ciasto, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy oba cukry, wbijamy jajka i wlewamy olej, następnie dodajemy rozczyn i zagniatamy mięciutkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i dobrze odchodzić od ręki. W razie potrzeby do zagniatanego ciasta dolewamy ciepłego mleka lub dosypujemy mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

 

2. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Ważne, żeby masło było prosto z lodówki. Gotową kruszonkę wstawiamy do lodówki do schłodznie na czas wyrastania ciasta.


3. Nadzienie: Oczyszczone, opłukane i osuszone borówki mieszamy z budyniami i w proszku i z cukrem do smaku.

 

 

4. Formowanie drożdżówek: Ciasto dzielimy na części, u mnie wyszło 16, każdą część wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, nakładamy po sporej porcji owoców i zlepiamy formująć podłużną bułeczkę.


 

5. Do pieczenia: bułeczki układamy na blaszkach, zachowując odstępy, ponieważ znacznie urosną, smarujme jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.

 

 

6. Pieczenie: Jagodzianki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Czas pieczenia może być dłuższy lub krótszy, zależy to od naszego piekarnika.

 

 

7. Gotowe jagodzianki studzimy i podajemy. Najlepiej studzić na metalowej kratce. Smacznego życzę. 

 

 



Moje rady:

Z tej receptury wychodzi 16 sztuk jagodzianek.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.