środa, 20 maja 2020

Śniadaniowe wytrawne gofry z grilla z jajecznicą

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno być sycące i i pyszne. Moja propozycja to wytrawne gofry pieczone na grillu podane z jajecznicą z dużą ilością świeżego szczypiorku. Jak tylko mamy możliwość to róbmy takie pyszne śniadania. Najbliżsi będą zachwyceni. Niech to będzie chociaż raz w tygodniu, w sobotę lub niedzielę. U mnie jajecznica mocno wysmażona, bo taką lubię najbardziej, ale można zrobić bardziej płynną, co kto lubi. Polecam Wam moje gofry. Zróbcie. Smacznych inspiracji życzę :)






Potrzebujemy:

Na gofry:
2 jajka
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
sól do smaku
półtorej szklanki zimnego mleka
5 dag sera żółtego w kawałku

Na jajecznicę:
8 jajek
masło lub margaryna do smażenia
1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów
szczypiorek według uznania
pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie pysznych gofrów z grilla:


1. Składniki na ciasto ( oprócz sera żółtego ) przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach i mieszamy łyżką.


2. Następnie rozgrzewamy grill elektryczny, nakładamy po porcji ciasta, zamykamy grill i pieczemy gofry aż będą rumiane i upieczone.


3.  Gofry studzimy na metalowej kratce.


4. Jajka wbijamy do miski, dodajemy przyprawę i pieprz czarny, roztrzepujemy widelcem. Na patelni rozgrzewamy masło lub margarynę, wlewamy masę jajeczną i smażymy do ścięcia się jajek, na koniec dodajemy posiekany szczypiorek.


5. Na gofry nakładamy po porcji jajecznicy, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sporych sztuk gofrów.
Grilla niczym nie smarujemy.
Porcja dla 4 osób.

Przepisy inspirowane naturą


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

Bagietki serowo-czosnkowe

Mocno czosnkowe bagietki z dodatkiem sera żółtego w cieście. Idealne jako dodatek do zup czy jako samodzielna przekąska. Można je zabrać na piknik. My je wprost uwielbiamy. Często je piekę i za każdym razem recepturę urozmaicam. Tym razem do ciasta dodałam ser żółty i nie ukrywam, że wyszło pysznie. Kto nie piekł to bardzo polecam :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
4 łyżki oleju
5 dag sera żółtego w kawałku

Na nadzienie:
4 ząbki czosnku
4 kopiaste łyżki miękkiego masła lub margaryny
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka Vegeta Natur do sałatek i dipów

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek


Wykonanie pysznych bagietek czosnkowych z serem:


1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

2. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.

3. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól, olej i ser żółty i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy czosnek suszony i przyprawę i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.

5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych bardzo cieniutko masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.

6. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.

7. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.


Przepisy inspirowane naturą 

 Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Vegeta Natur Przepisy Inspirowane Naturą.

#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

wtorek, 19 maja 2020

Sałatka z kaszą jaglaną, tuńczykiem, ogórkiem i kukurydzą

Niezwykle pyszna sałatka. Prosta i szybka w wykonaniu. Idealna na kolację czy poczęstunek dla gości. Najlepiej smakuje podana ze świeżym domowych chlebem. Polecam podawać dobrze schłodzoną i gdy składniki ,,przegryzą się''. Porcja dla około 6 osób. Polecam również użyć tuńczyka w kawałkach dobrej jakości. Smacznego życzę :)













Potrzebujemy:
2 woreczki kaszy jaglanej ( łącznie 20 dag )
pół puszki kukurydzy
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
3 średnie ogórki konserwowe
2 łyżki płaskie majonezu
3 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżeczki musztardy stołowej
1/4 kostki sera sałatkowego półtłustego
pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie pysznej sałatki:


1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.

2. Tuńczyka i kukurydzę odsączmy dokładnie z zalewy. Ogórki i ser sałatkowy kroimy w kostkę.

3. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, jogurtem i musztardą, przyprawiamy do smaku pieprzem czarnym mielonym.

4. Sałatkę wkładamy do lodówki do schłodzenia i żeby składniki ,,przegryzły się''.

5. Gotową podajemy. Smacznego życzę.

poniedziałek, 18 maja 2020

Muffinki z jagodami kamczackimi, białą czekoladą i kokosem

Obłędne w smaku muffinki z dużą ilością jagód kamczackich, białej czekolady i wiórek kokosowych. Idealne na podwieczorek. Proste i szybkie w wykonaniu. Jeszcze szybciej znikają zjadane :) Uwielbiamy takie muffinki :) Polecam recepturę :)









Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru pudru
75 ml oleju
1 cukier waniliowy
pół szklanki mąki krupczatki
1 szklanka mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wiórek kokosowych
5 kopiastych łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego
10 dag białej czekolady
1 szklanka jagód kamczackich ( świeżych lub mrożonych )


Wykonanie pysznych muffinek:

1. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry, miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt, obie mąki, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy czekoladę pokrojoną w małą kostkę i jagody kamczackie i dokładnie mieszamy. Świeże owoce wcześniej myjemy i osuszamy. Mrożonych nie musimy rozmrażać.

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Muffinki pieczemy do ładnego zrumienienia się i suchego patyczka przez około 40 minut w temperaturze 180.

4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.
Mrożonych owoców nie musimy rozmrażać.
Świeże owoce płuczemy i dokładnie osuszamy.

niedziela, 17 maja 2020

Drożdżowe bułeczki z rodzynkami bez jajek

Te bułeczki są bardzo pyszne. Słodkie z mnóstwem rodzynek i bez jajek. Puszyste i mięciutkie. Długo zachowują świeżość. Idealne na podwieczorek czy piknik. Podajemy z kakao, mlekiem, herbatą czy kawą. Upieczcie.




 



Potrzebujemy:

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
pół szklanki rodzynek
5 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych bułeczek:


1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy żeby rozczyn ,,ruszył'' tak na około 15 minut.

2. Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę i oba cukry, dodajemy masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców aż powstaną male grudki, dodajemy rozczyn, rodzynki i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.

3. Do pieczenia: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części i formujemy okrągłe bułeczki, układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy, bo urosną.

4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy do ładnego zrumienienia się w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

5. Podanie: Upieczone bułeczki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 16 sztuk bułeczek.

sobota, 16 maja 2020

Sernik na kruchym cieście z kaszą manną

Sernik to najlepsze ciasto na świecie, gości u mnie bardzo często. Uwielbiamy serniki i za każdym razem piekę inny. Miło jest gdy wszyscy proszą o dokładkę i zjadają do ostatniego okruszka. Polecam i dobrej soboty życzę :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła lub margaryny

 Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie z kawałkami brzoskwiń z wiadereczka )
niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
pół szklanki kaszy manny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
łyżka kaszy manny


Wykonanie pysznego sernika:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Ciasto wykładamy do blaszki o wymiarach 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie nakłuwamy widelcem i oprószamy kaszą manną.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, oba cukry i żółtka ucieramy na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i kaszę mannę, dodajemy ser, chwilę ucieramy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy równomiernie na wcześniej przygotowane ciasto.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do ładnego zrumienienia się. Dokładnie studzimy. Sernik studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy i dodać przynajmniej dwie brzoskwinie z puszki drobno pokrojone.


piątek, 15 maja 2020

Focaccia z oliwkami i rozmarynem

Pyszna drożdżowa focaccia z dużą ilością oliwek i aromatycznych ziół i przypraw. Idealna na przekąskę, przystawkę, można zabrać również na piknik czy do grillowanych mięs. Wyszła niezwykle puszysta i aromatyczna. Bardzo polecam :)

 







Potrzebujemy:

Na ciasto:
70 dag mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
100 ml oleju
sól do smaku
pieprz kolorowy mielony do smaku
oregano suszone według uznania
bazylia suszona według uznania
rozmaryn suszony według uznania

Dodatkowo:
słoik oliwek zielonych
rozmaryn suszony do oprószenia focacci
olej do posmarowania blaszki i focacci


1. Do misy robota kuchennego wsypujemy mąkę, zioła i przyprawy. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i w raz z olejem wlewamy do mąki. Następnie hakiem do zagniatania ciasta wyrabiamy przez kilkanaście minut. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i dobrze odchodzące od misy.

2. Tak wyrobione ciasto przekładamy do większej miski posmarowanej olejem i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce. Ciasto można przykryć czystą ściereczką.

3. Po tym czasie ciasto wykładamy do blaszki posmarowanej olejem o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto jest dość luźne więc do się uformować rękami i nie trzeba wałkować. W ciasto wbijamy oliwki odsączone z zalewy, smarujemy olejem i posypujemy według uznania suszonym rozmarynem.

4. Tak wykonane ciasto odstawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut do ładnego zrumienienia się.

6. Gotową podajemy. Smacznego życzę.