Domowe pieczywo jest najlepsze. Warto poświęcić chwilę i je upiec. Smak i zapach wynagrodzi nam wszystko. Jak tylko to mogę to piekę i najczęściej są to bułeczki, które są zjadane z wielkim apetytem. Tym razem upiekłam bułki na kwaśnym mleku i z dodatkiem kaszy manny i szczerze pisząc jestem z nich bardzo zadowolona. Wyszły mięciutkie i pyszne i dodam, że długo utrzymują wilgoć. Są idealne. Upieczcie koniecznie :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
40 dag mąki tortowej
40 dag zsiadłego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
pół szklanki kaszy manny
Dodatkowo:
mąka pszenna do podsypania stolnicy
Wykonanie pysznych bułek:
1. Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski.
2. Zagniatanie i formowanie: Następnie zagniatamy ciasto. Na stolnicy posypanej mąką pszenną ciasto dzielimy na 8 części i formujemy okrągłe bułeczki.
3. Do pieczenia: Bułeczki układamy na suchej niczym nie wyłożonej blaszce.
4. Pieczenie: Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia.
5. Podanie: Bułeczki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 sporych bułek.
poniedziałek, 12 sierpnia 2019
środa, 7 sierpnia 2019
Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem.
Piekliście kiedyś ciasto z cukinią na słodko? Ja już piekłam i jest niezwykle pyszne. Zapewniam, że nic a nic nie czuć cukinii. Ciasto jest wilgotne i mocno czekoladowe. U mnie dzisiaj w formie tortu z kremem śmietankowo-owocowym. Wszystko z sobą smakowo idealnie współgra. Polecam. Upieczcie na podwieczorek. Tort warto ładnie udekorować. Bedzie i pięknie i pysznie. Do tego filiżanka kawy i czego chcieć więcej?. Słodkich inspiracji Wam życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
15 dag masła lub margaryny
2 jajka
1 niepełna szklanka cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki oleju
pół szklanki jogurtu naturalnego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
8 lekko kopiastych łyżek ciemnego kakao
2 szklanki startej cukinii
Krem:
1 śmietana typu ,,Śnieżka''
200 ml zimnego mleka
1 galaretka malinowa
250 ml gorącej wody
pół szklanki jeżyn
pół szklanki malin
Dodatkowo do dekoracji:
rożek waflowy
maliny
jeżyny
mini pianki
mini biszkopty
mini herbatniki
listki melisy
Wykonanie pysznego torcika:
1. Ciasto: Cukinię myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, odmierzamy dwie szklanki i odciskamy z nadmiaru wody.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy stopniowo po jednym jajku i ucieramy, wlewamy olej i jogurt naturalny i dokładnie ucieramy. Wsypujemy sypkie składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kakao i dokładnie ucieramy, na koniec dodajemy cukinię i dokładnie mieszamy.
2. Do pieczenia: Tak wykonane ciasto przekładamy do dwóch tortownic wyłożonych papierem do pieczenia o średnicy 16 cm i 18 cm.
3. Pieczenie: Ciasta pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50- 55 minut. Upieczone dokładanie studzimy i każde przekrawamy na dwa krążki.
4. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce myjemy i dokładnie osuszamy, następnie rozgniatamy widelcem. Śmietankę typu ,,Śnieżka '' ubijamy z mlekiem na puszystość, dodajemy rozgniecione owoce i miksujemy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie miksujemy.
5. Przekładanie: Przekrojone krążki ciasta przekładamy kremem śmietankowo-owocowym, smarujemy również wierzch i boki tortu, na wierzchu ciasta układamy rożek waflowy i odstawiamy do schłodzenia.
6. Podanie: Przed podaniem torcik dekorujemy malinami, jeżynami, mini piankami i mini biszkopcikami, mini herbatnikami i listkami melisy. Podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Jogurt użyłam typu greckiego.
Najlepiej użyć młodej cukinii.
Tortownice o średnicy 16 cm i 18 cm.
Zamiast śmietany typu ,,Śnieżka'' można użyć śmietanki kremówki 30% tak około 250 ml.
niedziela, 4 sierpnia 2019
Kruche ciasto z jabłkami i budyniową pianką.
Witam Was cieplutko :)
Jabłka i cynamon to najlepsze połączenie. U mnie na kruchym cieście z budyniową pianką. Tak prosto i niezwykle pysznie. Takie ciasto jest idealne na podwieczorek. Ciasto polecam podać z kubkiem zimnego mleka. Każdy łasuch się skusi na taki podwieczorek. To ciasto uda się każdemu. Bardzo polecam i słodkich inspiracji życzę :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 żółtka
20 dag masła lub margaryny
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
3 duże jabłka
sok z cytryny
1 cukier waniliowy
cynamon mielony według uznania
Pianka:
2 białka
pół szklanki cukru
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
2 łyżki kaszy manny
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie pysznego ciasta kruchego z jabłkami:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną większą, a jedną mniejszą. Większą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną. Wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną.
2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w grubsze plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na cieście, następnie posypujemy cukrem waniliowym i cynamonem.
3. Pianka: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do dokładnego rozpuszczenia się cukru, na koniec wsypujemy budyń w proszku i dokładnie ubijamy. Piankę wykładamy na jabłka.
4. Do pieczenia: Mniejszą część ciasta skubiemy i układamy na piance.
5. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40 minut.
6. Krojenie: Upieczone ciasto studzimy i kroimy.
7. Podanie: Ciasto podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 20 sporych kawałków.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
niedziela, 28 lipca 2019
Gotowany sernik na herbatnikach z wiśniami.
Gotowany sernik jest pyszny. Kto jeszcze takiego nie robił to bardzo polecam i nie potrzeba piekarnika. Zrobicie go bardzo szybko i pozostanie tylko poczekać aż dobrze stężeje. Masę serową przełożyłam herbatnikami, a żeby nie było nudno na wierzch wylałam wiśnie w galaretce. Uwierzcie mi wyszło naprawdę pysznie. Sernik jest prosty w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji Wam życzę :)
Potrzebujemy:
Na masę serową:
1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka
Wiśnie:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
cukier do smaku
1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
około 40 dag herbatników
Wykonanie pysznego sernika gotowanego:
1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
3. Składanie sernika: Blaszkę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwę herbatników, na jedną warstwę użyłam 17 sztuk herbatników, następnie wykładamy część gorącej masy serowej i warstwę herbatników, znów masę serową i warstwę herbatników, na koniec pozostałą masę serową i wierzch wykładamy herbatnikami. W sumie wyjdzie nam 4 warstwy herbatników i 3 sera.
4. Studzenie: Sernik studzimy.
5. Wiśnie: Wcześniej przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin.
6. Krojenie: Dobrze stężony sernik kroimy.
7. Podanie: Gotowy podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 20 sporych porcji.
Potrzebujemy:
Na masę serową:
1 kg sera na sernik gotowego w wiadereczku
4 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
1 cukier waniliowy
pół szklanki mleka
Wiśnie:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
cukier do smaku
1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo:
około 40 dag herbatników
Wykonanie pysznego sernika gotowanego:
1. Masa serowa: Masło lub margarynę przekładamy do miski, wsypujemy oba cukry i ucieramy przez kilka minut, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, na koniec dodajemy ser i dokładnie ucieramy.
2. Gotowanie masy serowej: Masę serową przekładamy do garnka i gotujemy około 10 minut cały czas mieszając, najlepiej jest to robić taką rózgą do ubijania jajek. Budynie rozpuszczamy w mleku i pod koniec gotowania wlewamy do masy serowej, energicznie mieszamy, żeby nie zrobiły nam się grudki, ja budynie wlewam stopniowo i mieszam.
3. Składanie sernika: Blaszkę o wymiarach około 21 cm x 25 cm wykładamy folią aluminiową. Układamy warstwę herbatników, na jedną warstwę użyłam 17 sztuk herbatników, następnie wykładamy część gorącej masy serowej i warstwę herbatników, znów masę serową i warstwę herbatników, na koniec pozostałą masę serową i wierzch wykładamy herbatnikami. W sumie wyjdzie nam 4 warstwy herbatników i 3 sera.
4. Studzenie: Sernik studzimy.
5. Wiśnie: Wcześniej przygotowane wiśnie przekładamy do garnka, podgrzewamy aż puszczą sok, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę w proszku, mieszamy aż dokładnie się rozpuści i dodajemy cukier do smaku, ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy zacznie tężeć wykładamy na zimny sernik. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia na co najmniej kilka godzin.
6. Krojenie: Dobrze stężony sernik kroimy.
7. Podanie: Gotowy podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Sernik można pokroić na około 20 sporych porcji.
Subskrybuj:
Posty (Atom)