środa, 23 stycznia 2019

Ciasteczka bez pieczenia z płatków owsianych z bakaliami.

Witam Was cieplutko w dość mroźną środę :) 

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasteczka bez pieczenia.Takie do wykonania raz dwa i bez odpalania piekarnika. Składniki gotujemy, formujemy ciasteczka i studzimy, a na koniec zjadamy. Szybki przepis na szybką słodką zachciewajkę. Jakby odjąć trochę cukru to by zdrowiej było, bo masło musi być, dzięki niemu ciasteczka trzymają formę. Macie ochotę na takie słodkości? Koniecznie zróbcie. Smacznego życzę :)






Potrzebujemy:
pół szklanki mleka
pół szklanki cukru
15 dag masła lub margaryny
3 kopiaste łyżki kakao
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
pół szklanki rodzynek
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
półtorej szklanki płatków owsianych ,,górskich''



Wykonanie pysznych ciasteczek bez pieczenia:


1. Masło lub margarynę przekładamy do garnka i roztapiamy. Następnie wlewamy mleko, dodajemy kakao i cukier, gotujemy przez około 5 minut na niewielkim ogniu.

2. Następnie gdy masa będzie jednolita i lekko gęsta wsypujemy oba rodzaje płatków owsianych, rodzynki i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy.

 3. Następnie za pomocą dwóch łyżek formujemy ciastka i układamy je na papierze do pieczenia, tak uformowane wkładamy do lodówki do zastygnięcia.

4. Gdy ciasteczka zastygną zdejmujemy ostrożnie z papieru i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 20 sztuk ciasteczek.


 





sobota, 19 stycznia 2019

Kruche ciasto z orzechami siostry Anastazji

Witam Was cieplutko :)

Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu wprowadziłam własne zmiany, nie mogło zresztą być inaczej. Ciasto jest niezwykle proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Miło było patrzeć jak zaraz po upieczeniu znika kawałek za kawałeczkiem, do ostatniego okruszka. Dodam, że użyłam domowego powidła śliwkowego. Powoli kończą mi się zapasy, w tym roku muszę nasmażyć dwa razy więcej powidła, a wiadomo, że takie domowe najlepsze. Ciasto bardzo polecam. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków Wam życzę :)





Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
4 żółtka
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Na bezę orzechową:
4 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:
1 słoik powidła śliwkowego
mąka pszenna do posypania stolnicy




Wykonanie pysznego ciasta z orzechami:


1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy.


 2. Do blaszki: Jedną część jasnego ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto smarujemy powidłem śliwkowym, a na powidło skubiemy ciemne ciasto.


3. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.



4. Do pieczenia: Bezę wykładamy równomiernie na ciemne skubane ciasto. Następnie na bezę skubiemy pozostałe jasne ciasto.



5. Pieczenie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.


 









wtorek, 15 stycznia 2019

Muffinki z cynamonem, płatkami owsianymi i bananem


Witam cieplutko :)
 Muffinki zawsze są pyszne. To takie małe i szybkie w wykonaniu słodkości. Można je przygotować na podwieczorek czy zabrać do szkoły czy pracy na drugie śniadanie. Pysznie smakują i pachną cynamonem i bananem. Są też lekko wilgotne. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie, a ja udanych wypieków życzę :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
4 jajka
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki oleju
100 ml mleka
1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 średni banan
2 łyżeczki mielonego cynamonu


Wykonanie pysznych muffinek z bananem:


1. Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, wlewamy olej i mleko, wsypujemy mąkę, cynamon i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników. Na koniec wsypujemy płatki owsiane i dodajemy pokrojonego w kostkę banana, dokładnie mieszamy łyżką.
 

2. Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek, wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone muffinki studzimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sztuk muffinek.












środa, 9 stycznia 2019

Ucierane śmietanowe ciasto z ananasem.

Witam Was cieplutko w bardzo zimną i śnieżną środę :) 
Od razu częstuję pysznym ciastem. Prostym w wykonaniu i oczywiście bardzo szybkim. Napiszę Wam szczerze, że lubię takie ciasta, które można upiec na pyszny i szybki podwieczorek. Wystarczy mieć puszkę ananasów w szafce. Proste w wykonaniu, więc uda się każdemu. Zapiszcie przepis i upieczcie. Zapewniam, że nie pożałujecie. Smacznego życzę :)

 




Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 jajka
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18 %
2 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
5 krążków ananasa w syropie


Wykonanie pysznego ucieranego ciasta:

1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Dodajemy śmietanę i dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy mąkę tortowa i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Następnie na wierzchu ciasta układamy pokrojone ananasy, wcześniej dokładnie odsączone z syropu.

3. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia się ciasta. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

wtorek, 8 stycznia 2019

Pierogi z mięsem mielonym.

Witam Was cieplutko :)
 Dla wielbicieli mięsa i pierogów mam idealny przepis na właśnie pierogi z mięsem. Trochę pracy przy tym daniu jest, ale warto je przygotować. Idealne na sycący obiad. Zróbcie koniecznie, a nie pożałujecie. Ten farsz jest pyszny. U mnie obowiązkowo dużo zrumienionej cebuli na maśle...mniam. Polecam i smacznego życzę :)






Potrzebujemy:

Na farsz:
50 dag łopatki wieprzowej
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
olej do smażenia
około 3 łyżki koncentratu pomidorowego
czarny pieprz mielony do smaku
sól do smaku
zioła prowansalskie według uznania
koperek suszony według uznania

Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
około półtorej ciepłej wody
pół łyżeczki soli


Dodatkowo:
1 średnia cebula
masło do smażenia
sól do gotowania
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznych pierogów z mięsem:


1. Farsz: Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie odsączamy z wody, następnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i cebulę i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki, następnie dodajemy mięso i przesmażamy, całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Gdy wszystkie składniki będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i koperkiem, dusimy często mieszając, aż nadmiar wody odparuje. Gotowy farsz studzimy.


2. Ciasto i formowanie: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy formując pierogi.


 3. Gotowanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową.


 4. Podanie:Wcześniej przygotowujemy cebulę, obieramy ją, kroimy i smażymy na maśle do miękkości i zrumienienia. Pierogi podajemy polane cebulką z tłuszczem. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 40-60 pierogów w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto i jak dużą szklanką będziemy wykrawać krążki.
Ilość wody do ciasta zależy od wilgotności mąki.

sobota, 5 stycznia 2019

Ciasto z dżemem.

Witam Was cieplutko :) 

Dzisiaj zapraszam Was na tanie, szybkie i proste ciasto pachnące dżemem i cynamonem. Do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Dodam, że ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Pysznie smakuje z filiżanką kawy lub kubkiem mleka. Polecam upiec :) Smacznego życzę :)



 



Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
2 jajka
4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka kakao
1 łyżka mielonego cynamonu



Wykonanie pysznego ciasta z dżemem:


1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i mleko, dodajemy dżem i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i dokładnie miksujemy.


2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.


 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i wyjmujemy z foremki.


4. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Według uznania ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.



Moje rady:
Zamiast dżemu możemy użyć powidło śliwkowe.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

wtorek, 1 stycznia 2019

Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji.

Witam Was cieplutko w pierwszym dniu Nowego Roku :)
 
Tak na wstępie życzę Wam, żeby Nowy Rok był dla Was taki jaki chcielibyście żeby był. Ja chciałabym, żeby był spokojny.
Postanowienia noworoczne zrobione? U mnie tak. Mam trzy: poświęcać więcej czasu na blogowanie, bo to ostatnio u mnie zaniedbane, zadbać bardziej o zdrowie, w tym roku czeka mnie poważna operacja, której bardzo się boję i postanowiłam, że raz w miesiącu kupię sobie dwie książki, jedną do czytania, a jedną kulinarną.
Na pewno omijam postanowienie schudnąć, bo to nierealne. No może jeszcze jedno by się znalazło, piec mniej ciast, ale to też z takich niemożliwych do wykonania.
To by było na tyle. A teraz zapraszam do przepisu na pyszne ciasto, które zaczerpnęłam od siostry Anastazji. Oczywiście biszkopt upiekłam po swojemu, zamiast kremówki użyłam Śnieżek i użyłam gotowego kajmaku, a nie takiego gotowanego trzy godziny. Ciasto polecam, chociaż jest trochę pracochłonne i trochę kosztuje. Idealnie smakuje z filiżanką gorzkiej kawy. Dodam, że może nie wygląda tak jak bym tego oczekiwała, ale bardzo źle mi się kroiło przez tą chrupkę migdałowa. Upieczcie koniecznie, a ja smacznego życzę :)











Potrzebujemy:

Na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia

Na chrupkę migdałową:
15 dag płatków migdałowych
7 i pół dag cukru
7 i pół dag masła lub margaryny
2 łyżki mleka
1 łyżka płynnego miodu prawdziwego

Na krem śmietankowy jasny:
200 ml zimnego mleka
1 śmietana typu ,,śnieżka''
1 łyżka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody

Na krem śmietankowy ciemny:
200 ml zimnego mleka
1 śmietana typu ,,śnieżka''
1 łyżka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao

Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
5 dag gorzkiej czekolady
około 20 sztuk okrągłych biszkoptów


Wykonanie pysznego ciasta ,,Puszek '':

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową.

2. Chrupka migdałowa: Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.

3. Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.

4. Masa śmietankowa ciemna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty.

5. Dekoracja i chłodzenie: Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasto. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków.
Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki 30 %.