środa, 18 lipca 2018

Budyniowe naleśniki

Zaciekawiły mnie te naleśniki z proszkiem budyniowym. Postanowiłam przygotować swoją wersję. Naleśniki są niezwykle pachnące, chrupiące i pyszne. Dodam, że wychodzą bardzo cieniutkie i nie chłoną tłuszczu. Polecam podać z ulubionymi dodatkami. U mnie z konfiturą morelową domowej roboty. Zachęcam serdecznie do przygotowania takich naleśników :)





Składniki:

Ciasto:
3 jajka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i po 40 g każdy )
2 łyżki cukru trzcinowego
12 lekko kopiastych łyżek mąki tortowej
400 ml zimnego mleka
50 ml wody gazowanej
1 cukier waniliowy
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:
olej do smażenia


Wykonanie:

1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy aż ciasto będzie jednolite i bez grudek. Budynie dodajemy w proszku. Ciasto wychodzi dość rzadkie i takie ma być. Następnie ciasto odstawiamy na około 30 minut żeby odpoczęło.

2. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki do zrumienienia z obu stron.

3. Podajemy ciepłe lub zimne z ulubionymi dodatkami. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 14 naleśników o średnicy 20 cm.

wtorek, 17 lipca 2018

Ciasto z wiśniami i bitą śmietaną.

Trwa sezon na wiśnie, warto więc upiec z nimi ciasto. Ja tak właśnie zrobiłam. Moje wiśnie były dość kwaśne, ale ze słodkim ciastem i śmietanką wspaniale się komponują. Ciasto nie jest ani drogie, ani trudne w wykonaniu. Spokojnie możecie je upiec, uda się każdemu. Czy to na niedzielę, czy tak po prostu w środku tygodnia. Można nim poczęstować gości, rodzinę czy zjeść samemu. Zapraszam. Upieczcie koniecznie :)






Składniki:

Ciasto:
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki tortowej
8 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 szklanki wydrylowanych wiśni
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku


Wykonanie:

1. Masło lub margarynę roztapiamy w garnku  i studzimy. Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dalej miksujemy. Na koniec dodajemy przestudzone masło lub margarynę cały czas dokładnie miksując.

2. Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy wydrylowane i odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumieniania. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

3. Upieczone ciasto dokładnie studzimy. Wystudzone kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, aż będzie puszysta, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Ciasto dekorujemy według uznania śmietanką, można udekorować wiśniami.

6. Podajemy i smacznego życzę.


Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Zamiast śmietanki kremówki można ubić jedną śmietankę typu ,,Śnieżka '' w 150 ml zimnego mleka.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.

poniedziałek, 16 lipca 2018

Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym.

Uwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na maśle. Podczas smażenie wydobywa się z nich cały smak i aromat. I takie zupy właśnie są najlepsze. Zupka jest tania, łatwa i szybka w wykonaniu. Serek topiony nadaje jej kremowej konsystencji i smaku. Dodam, że można dodać ulubiony smak serka topionego, u mnie akurat był szczypiorkowy. Macie ochotę na taką zupkę? Zróbcie koniecznie. Zachęcam :)









Składniki:
1 łyżka masła
6 średnich młodych ziemniaków
1 pietruszka
4 średnie marchewki
250 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
10 dag serka topionego szczypiorkowego
pół pęczka świeżego koperku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie:

1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę i pietruszkę, przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę przesmażamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.

3. Do miski dajemy serek topiony, mąkę pszenną, śmietanę i pół szklanki gorącej wody, a następnie wszystko ze sobą rozcieramy.

4. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy do nich roztarte składniki i zagotowujemy kilka minut dodając koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowa zupę podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wyszło mi około 3 litry zupy.

sobota, 14 lipca 2018

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem.

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z cytrynowa nutką, który smakuje obłędnie. Ma piękny cytrynowy kolor i smak. Czuć w nim nutkę gotowanego kisielu. Zawsze do serników dodawałam budyń waniliowy, ale wpadłam na pomysł, żeby dodać kisiel, postawiłam na smak cytrynowy i wyszło bardzo pysznie. Sernik ma aksamitną konsystencję i jest delikatny w smaku. Polecam. Upieczcie koniecznie :)













Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 małe jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kisiele o wadze 38 g każdy.

Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od : GALERIA CUDA ŚWIATA GORLICE







czwartek, 12 lipca 2018

Śniadaniowa kasza manna z musem truskawkowym.

Uwielbiam kaszę mannę, ale taką gęstą i z mnóstwem pysznych dodatków. Czasami przygotowuję ją na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Wiele osób nie lubi takich śniadań czy kolacji, a ja tak mam, że od czasu do czasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę.









Składniki:
3 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru
2 banany
3 kostki mlecznej czekolady
6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych
około 20 dag świeżych truskawek
ewentualnie cukier do truskawek



Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Gotową przekładamy do trzech miseczek.

2. Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić, ja nie słodziłam ).

3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Następnie płatki, banany, czekoladę i mus wykładamy według uznania na kaszę i podajemy.

5. Smacznego życzę.


Rady:
Z przepisu wychodzi trzy spore porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

wtorek, 10 lipca 2018

Domowy dżem z czarnej porzeczki.

Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam. Zróbcie koniecznie :)






Składniki:
 1 kg czarnej porzeczki
 1 kg cukru


Wykonanie:

1. Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.

2. Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.

3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.

4. Smacznego życzę.

Rady:
Dżem gotowałam godzinę.
Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.

piątek, 6 lipca 2018

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Lato w pełni. Krzaczki uginają się od pachnących owoców. Uwielbiam ten czas. Korzystam ile mogę. A dzisiaj częstuję Was pysznym ciastem z sezonowymi owocami, takimi zerwanymi prosto z krzaczka i bardzo dojrzałymi, co za tym idzie bardzo słodkimi. Ciasto jest bardzo wilgotne i takie idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :)







Składniki:

Ser:
25 dag sera białego półtłustego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
1 jajko

Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
półtorej szklanki świeżego agrestu
pół szklanki borówek amerykańskich


Wykonanie:

1. Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.


2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


3. Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.


4. Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.

Ciasto podałam na talerzyku od: GALERIA CUDA ŚWIATA