wtorek, 9 sierpnia 2016

Budyń z frużeliną wiśniową.

Taki deser jest wspaniałym rozwiązaniem gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Przygotowuje się go bardzo szybko. Nie przepadam za budyniem, ale w tej wersji z owocami bardzo mi smakował. Polecam przepis na podwieczorek. Z przepisu wyszło mi 3 takie porcje jak na zdjęciu. Zapraszam:)

 


Składniki:

Budyń:
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )
cukier do smaku
2 szklanki mleka

Frużelina:
2 szklanki wiśni
3 łyżki cukru brązowego
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
4 kostki białej czekolady

Wykonanie:

1. W połowie mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy rozpuszczony budyń i chwilę gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.

2. Wiśnie myjemy i osuszamy, następnie drylujemy. Do kubka odlewamy powstały sok i rozpuszczamy w nim mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przekładamy do garnka i zagotowujemy, wlewamy sok z mąką i zagotowujemy dosłownie kilka chwil do zgęstnienia. ( Wiśni nie można długo gotować, żeby nie były rozgotowane ).

3. Do wysokich szklanek nakładamy na przemian gorący budyń i wiśnie. Całość dekorujemy startą na tarce o dużych oczkach czekoladą.

4. Deser można podać od razu gorący po przygotowaniu lub zimny.

5. Smacznego.

niedziela, 7 sierpnia 2016

Sernik z frużeliną wiśniową i czekoladą.

Polecam bardzo pyszny sernik z dużą ilością owoców. Zapewniam, że nie można mu się oprzeć, na jednym kawałku na pewno się nie skończy. Polecam na podwieczorek z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Zapraszam:)





Składniki:

 Masa serowa:
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
1 łyżka cukru waniliowego
6 jajek
szczypta soli
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )

Frużelina:
1 kg wiśni
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru waniliowego
cukier brązowy do smaku

Dodatkowo:
10 dag mlecznej czekolady

Wykonanie:

1.  Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę. Następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( jeżeli używamy niezmielony ser biała, należy zmielić go co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy je do masy serowej i delikatnie mieszamy.

2. Masę serową przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm, następnie pieczemy około 7- minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy. Gdy będzie zimny najlepiej wstawić go z blaszką do lodówki na całą noc. Po tym czasie sernik wyjąć i pokroić dowolnie w kwadraty lub prostokąty.

3. Wiśnie myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy. Sok odlewamy do kubka, a wiśnie przekładamy do garnka. W soku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie zagotowujemy z cukrem waniliowym i cukrem brązowym do smaku. Wlewamy sok z mąką i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. ( Wiśni nie można długo gotować, wystarczy kilka chwil, chodzi o to, żeby nie zrobił się z nich kompot ).

4. Tak przygotowaną frużelinę wykładamy na pokrojone kawałki sernika i odstawiamy do wystudzenia.

5. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy nią każdy kawałek sernika. Sernik jest gotowy do podania.

6. Smacznego.

sobota, 6 sierpnia 2016

Półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami.

Takie półfrancuskie koperty z budyniem i wiśniami to wspaniała propozycja na podwieczorek. Nie wymagają dużo pracy a są pyszne. Budyń jest słodki, wiśnie kwaśne, ciasto bez cukru, to wszystko sprawia, że kopertki smakują w sam raz. Polecam i zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
25 dag masła lub margaryny
25 dag mąki tortowej
pół szklanki śmietany 12 %
1 jajko

Budyń:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe  ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
1 szklanka wiśni
cukier puder do oprószenia
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut do schłodzenia.


2. W tym czasie gdy ciasto będzie się chłodziło przygotowujemy nadzienie.
Budyń: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy do niego rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie studzimy.
Wiśnie: Owoce myjemy i osuszamy z wody, następnie drylujemy i osączamy na sicie z nadmiaru soku.


3. Następnie schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i kroimy w kwadraty ( od Was zależy wielkość jak duże chcecie mieć kopertki ). Na każdy kwadrat nakładamy porcje budyniu i po kilka wiśni, następnie podnosimy rogi ciasta do góry i je zlepiamy formując kopertkę.


4. Tak przygotowane kopertki układamy na blasze do pieczenia ( blaszki niczym nie wykładamy, ani nie smarujemy ).


5. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia.


6. Upieczone kopertki studzimy, oprószamy cukrem pudrem i podajemy.


7. Smacznego.

Rady:
Z przepisu wyszło mi 16 sztuk kopertek. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszki do pieczenia nie wykładamy papierem ani nie smarujemy masłem.

piątek, 5 sierpnia 2016

Drożdżowe ślimaczki z serem żółtym i kukurydzą.

Takie ślimaczki są znakomitą przekąską. Smakują na gorąco zaraz po upieczeniu jak i na zimno gdy wystygną. Możne je również zabrać na piknik. Z przepisu wyszło mi 24 sztuki. Do przyprawienia tych pysznych ślimaczków użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół prowansalskich , suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem oraz czubrycy białej od RAFEX . Zapraszam:)

 



Składniki:
Ciasto:
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
2 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
3 szklanki mąki pszennej

Obłożenie:
10 dag koncentratu pomidorowego
30 dag sera żółtego
pół puszki kukurydzy
zioła prowansalskie według uznania
suszone pomidory z bazylią i czosnkiem według uznania
czubryca biała według uznania

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Do mąki dodajemy sól, olej i drożdże, następnie stopniowo wlewając pozostałe ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę.


2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części, następnie każdą część wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Rozwałkowane ciasta smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami według uznania, kukurydzą i serem startym na tarce o dużych oczkach.


3. Następnie ciasta zwijamy w rulony i kroimy plastry.



4. Tak przygotowane roladki układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy miedzy roladkami ponieważ znacznie urosną.



5. Następnie pieczemy do zrumienienia przez około 35- 40 minut w temperaturze 180 stopni.



6. Ślimaczki są gotowe do podania.


7. Smacznego.


czwartek, 4 sierpnia 2016

Ciasto ,, Aniołek ''.

Ostatnio gościły u mnie najczęściej owocowe ciasta. Miałam już taką ochotę na bardzo słodkie i kaloryczne ciasto. Mój wybór padł na ciasto ,,Aniołek'', które jest bardzo pyszne i słodkie z wyczuwalną nutką ajerkoniaku. Mięciutkie biszkopty przełożyłam bardzo puszystym kremem. Całość udekorowałam czekoladą i wiórkami kokosowymi. Zapewniam, że nie można się od niego oderwać. Polecam przepis. Zapraszam:)





Składniki:

Biszkopt x 3:

4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła 82 %
10 dag wiórek kokosowych
pół szklanki ajerkoniaku

Dodatkowo:
kilka łyżek wiórek kokosowych
5 dag białej czekolady

Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwile ubijamy. Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony.

2. W ten sam sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty i studzimy.

3.Krem: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając.Budyń dokładnie studzimy.
Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy ajerkoniak i wiórki kokosowe, ucieramy jeszcze kilka chwil.

4. Tak przygotowanym kremem przekładamy biszkopty. Smarujemy jeszcze wierzch ciasta. Następnie posypujemy wiórkami kokosowymi i czekoladą startą na tarce o dużych oczkach.

5. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroimy i podajemy.

6. Smacznego.

Rady:
Zamiast masła można użyć 1 kostkę ( 25 dag ) margaryny ,, Kasia''.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.


środa, 3 sierpnia 2016

Ziołowe ziemniaczki z piekarnika z sosem jogurtowym.

Takie ziemniaczki to bardzo smaczna propozycja na bezmięsny obiad. Przyprawa węgierska nadaje im lekkiej pikantności. Do tego sos jogurtowy i mnóstwo pachnącego koperku. Ziemniaczki przyprawiałam przyprawą węgierską , a sos jogurtowy czubrycą zieloną od RAFEX .Zapraszam:)




Składniki:
1 kg młodych ziemniaków ( najlepiej małych jednakowej wielkości )
2 łyżeczki przyprawy węgierskiej
sól do smaku
2-3 łyżki oleju
pęczek koperku
20 dag jogurtu naturalnego
czubryca zielona według uznania

Wykonanie:

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól do smaku i gotujemy do miękkości. Gdy ziemniaki będą miękkie odcedzamy je i przekładamy do formy żaroodpornej. Oprószamy przyprawą węgierską, wlewamy olej, delikatnie mieszamy, tak, żeby ziemniaki były obtoczone ziołami i olejem.

2. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia tak około 15 minut.

3. Koperek płuczemy i osuszamy, następnie drobno kroimy.

4. Jogurt naturalny mieszamy z czubrycą zieloną do smaku i dodajemy połowę koperku.

5. Pozostałym koperkiem posypujemy ziemniaki i podajmy z je z jogurtem.

6. Smacznego.


wtorek, 2 sierpnia 2016

Chłodnik na soku pomidorowym z jajkiem.

Jest to bardzo szybki pomysł na wykonanie chłodnika, wystarczy mieć sok pomidorowy w lodówce. Taki chłodnik najbardziej smakuje w upalne dni mocno schłodzony z lodówki. Zapraszam:)




Składniki:

Składniki na 2 porcje:

2 szklanki soku pomidorowego
2 ogórki zielone ( najlepiej gruntowe )
2 pomidory
2 jajka
sól i pieprz do smaku
4 łyżki jogurtu naturalnego
koperek świeży według uznania

Wykonanie:

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie kroimy na cząstki.
Koperek płuczemy i drobno siekamy.

2. Pomidory i ogórki myjemy i osuszamy, ogórka obieramy. Następnie warzywa kroimy w kostkę.

3. Sok pomidorowy rozlewamy do dwóch miseczek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie nakładamy porcje pomidora, ogórka, jajka i jogurtu  naturalnego, posypujemy koperkiem i jeszcze oprószamy mielonym pieprzem.

4. Jeżeli sok mieliśmy prosto z lodówki można podać od razu lub wstawić do lodówki do schłodzenia.

5. Smacznego.