Na świąteczny stół polecam bardzo pyszną pieczeń drobiową, podaną z
sałatką z buraczków i najlepiej ze świeżym pieczywem. Pieczeń można podać na wielkanocne śniadanie lub poczęstunek dla gości. Polecam.
Potrzebujemy:
Na pieczeń:
1 kg filetów drobiowych
1 bułka
2 ząbki czosnku
4 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
olej do posmarowania foremki
2 łyżki bułki tartej do posypania foremki
Na sałatkę:
1 puszka groszku zielonego
1 słoiczek buraczków tartych
4 łyżki majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
lubczyk suszony według uznania
ewentualnie sól do smaku
Wykonanie pysznej pieczeni:
1. Pieczeń: Mięso oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i mielimy w maszynce. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy i mielimy razem z mięsem. Do zmielonego mięsa wbijamy jajka, dodajemy czosnek obrany przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem mielonym. Soli dodałam jedną łyżeczkę. Masę mięsną dokładnie mieszamy. Przekładamy do podłużnej foremki ( ja użyłam aluminiowej ) posmarowanej olejem za pomocą pędzelka i oproszonej bułką tartą. Pieczemy do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 60-70 minut. Pieczeń będzie gotowa jak będzie ładnie zrumieniona i będzie odchodziła od foremki. Upieczoną studzimy, wyjmujemy z foremki i kroimy w plastry.
2. Sałatka: Groszek dokładnie odsączamy z zalewy, dodajemy do niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą.
3. Podanie: Pieczeń podajemy z sałatką i pieczywem. Smacznego życzę.
wtorek, 10 marca 2020
niedziela, 8 marca 2020
Sernik z posypką na spodzie z płatków kukurydzianych i urodziny bloga
Dzień Dobry w niedzielę :)
Nie mogę uwierzyć, że bloga prowadzę już pięć lat. Kiedy to zleciało? Nie wiem, ale wiem, że mam całkiem niezły dorobek, tak około 1200 wpisów, na mnie liczba robi wrażenie. No i mam Was kochanych Czytelników, zawsze u mnie jesteście z miłym komentarzem :) Dziękuję Wam bardzo, że jesteście. Ten rok był dla mnie trudny, niestety, ciągła walka o zdrowie, jestem po operacji kręgosłupa i niestety na co dzień walczę z ogromnym bólem. Prowadzenie bloga to taka moja odskocznia od zmartwień, kocham piec, lubię gotować, wszystko to dokumentuję i tworzę dla Was wpisy. Czasami zdjęcia są ładniejsze, czasami gorsze, potrawy łatwiejsze lub bardziej pracochłonne. Nie wyobrażam sobie tego nie robić. Dziś 8 marca to podwójne święto, urodziny bloga i Święto Kobiet. Wszystkim kobietom życzę zdrówka i po prostu spokoju.
A teraz zapraszam na serniczek :) Bardzo pyszny, kolorowy i najlepszy. Ciasto z płatków kukurydzianych jest pyszne, takie chrupiące, zachęcam do wypróbowania. Masa serowa aksamitna i do tego kolorowa posypka. Tak wiosennie i świątecznie. Następnym razem dodam mniej cukru. Częstujcie się :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
10 dag masła lub margaryny
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 szklanki płatków kukurydzianych
Na masę serową:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
Dodatkowo:
maka pszenna do posypania stolnicy
dowolna cukrowa posypka ( opakowanie 5 g )
Wykonanie pysznego sernika:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, na koniec dodajemy płatki kukurydziane i zagniatamy.
2. Do blaszki: Ciasto przekładamy do blaszki o wymiarach około 35 cm x 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ciężko się wałkuje, więc ja rozprowadzałam je po blaszce za pomocą widelca.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy.
4. Do pieczenia: Na wcześniej przygotowane ciasto wykładamy równomiernie masę serową i posypujemy posypką cukrową.
5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 60-70 minut. Upieczony studzimy, ja zawsze studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
6. Podanie: Gotowy kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Użyłam sera w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy.
sobota, 7 marca 2020
Sałatka z buraczków i groszku do wędlin
Pyszna i prosta sałatka. Taka do wykonania w kilka chwil. Idealna do wędlin. Polecam do świątecznych mięs, lub tak do podjadania z pieczywem. Jednym słowem, prosto, szybko i bardzo smacznie :)
Potrzebujemy:
1 puszka groszku zielonego
1 słoiczek buraczków tartych
4 łyżki majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
lubczyk suszony według uznania
ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
1. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy, dodajemy do niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą.
2. Odstawiamy żeby sałatka przegryzła się, następnie podajemy do mięs i wędlin.
Potrzebujemy:
1 puszka groszku zielonego
1 słoiczek buraczków tartych
4 łyżki majonezu
pieprz czarny mielony do smaku
lubczyk suszony według uznania
ewentualnie sól do smaku
Wykonanie:
1. Groszek dokładnie odsączamy z zalewy, dodajemy do niego buraczki również dokładnie odsączone z marynaty, majonez i dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku lubczykiem, pieprzem mielonym i ewentualnie solą.
2. Odstawiamy żeby sałatka przegryzła się, następnie podajemy do mięs i wędlin.
piątek, 6 marca 2020
Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką
Pierogi często goszczą na moim stole. Bardzo je lubimy. Ich wykonanie jest może i trochę czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym razem u mnie najprostsze ziemniaczane z dużą ilością cebulki i szczypiorku, na cieście pszenno-orkiszowym. To ciasto jest doskonałe. Pierogi polecam na piątkowy obiad i nie tylko :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Na farsz:
6 dużych ziemniaków
2 cebule
masło lub margaryna do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
1 duża cebula
masło lub margaryna do smażenia
mąką pszenna do posypania stolnicy
ewentualnie szczypiorek
Wykonanie pysznych pierogów:
1. Farsz: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, miękkie odcedzamy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie do miękkości i ładnego zrumienienia. Dodajemy z tłuszczem do ziemniaków, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
3. Wałkowanie ciasta: Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki.
4. Formowanie pierogów: Następnie na krążki nakładamy farsz ziemniaczany i zlepiamy dokładnie brzegi.
5. Gotowanie i podanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i ewentualnie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Na farsz:
6 dużych ziemniaków
2 cebule
masło lub margaryna do smażenia
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Dodatkowo:
1 duża cebula
masło lub margaryna do smażenia
mąką pszenna do posypania stolnicy
ewentualnie szczypiorek
Wykonanie pysznych pierogów:
1. Farsz: Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie, miękkie odcedzamy, przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Cebule obieramy, kroimy w kostkę, smażymy na maśle lub margarynie do miękkości i ładnego zrumienienia. Dodajemy z tłuszczem do ziemniaków, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz studzimy.
2. Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
3. Wałkowanie ciasta: Następnie ciasto wałkujemy cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Szklanką wykrawamy krążki.
4. Formowanie pierogów: Następnie na krążki nakładamy farsz ziemniaczany i zlepiamy dokładnie brzegi.
5. Gotowanie i podanie: Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z usmażoną na maśle lub margarynie cebulką i ewentualnie posiekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
środa, 4 marca 2020
Mocno kakaowe ciasto z płatkami owsianymi
Dzisiaj polecam Wam pyszne mocno kakaowe ciasto z dużą ilością płatków owsianych, idealne na
podwieczorek czy na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Nie jest za
słodkie, jest takie w sam raz. Nam bardzo smakowało. Upieczcie koniecznie. Zdjęcia mi tylko jakieś takie dziwne wyszły, a nie miałam jak powtórzy, ale ciasto pyszne to dzielę się recepturą :) Miłego dnia :)
Potrzebujemy:
Na ciasto:
4 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
4 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki zimnego mleka
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy kakao, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i ucieramy, na koniec wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy, z płatkami już nie ucieramy.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
3. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Ciasto wyjmujemy z foremki, studzimy i kroimy w plastry.
5. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
4 jajka
15 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka mąki tortowej
półtorej szklanki płatków owsianych błyskawicznych
4 kopiaste łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki zimnego mleka
Wykonanie pysznego ciasta:
1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy kakao, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wlewamy mleko i ucieramy, na koniec wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy, z płatkami już nie ucieramy.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
3. Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
4. Ciasto wyjmujemy z foremki, studzimy i kroimy w plastry.
5. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto można pokroić na około 16 porcji.
niedziela, 1 marca 2020
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem
Dzisiaj dzielę się z Wami recepturą na ciasto na pierogi. Ciasto pszenno-orkiszowe z olejem. Jest to najlepsze ciasto jakie do tej pory zrobiłam. Mięciutkie i delikatne. Idealnie się wałkuje, nawet nie trzeba zbytnio mąki do posypywania, bo się nie przykleja do stolnicy i do wałka. Doskonale się klei przy lepieniu, nic dodać, nic ująć...idealne. Bardzo polecam, koniecznie spróbujcie.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie ciasta na pierogi:
1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski.
2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.
3. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
Potrzebujemy:
Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki orkiszowej
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie ciasta na pierogi:
1. Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski.
2. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.
3. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
4. Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
Subskrybuj:
Posty (Atom)