czwartek, 13 lutego 2020

Karnawałowe róże na jogurcie z konfiturą

Pięknie wyglądają i pysznie smakują. Przygotowałam róże karnawałowe z ciasta jak na faworki, ale zamiast śmietany dałam jogurt grecki i pachnący ekstrakt z pomarańczy. Pięknie udekorowałam konfiturą i lekko oprószyłam cukrem pudrem. Warto je zrobić przynajmniej raz w sezonie karnawałowym. Warto. Słodkich inspiracji :)










Potrzebujemy:


Na ciasto:
półtorej szklanki mąki tortowej
2 żółtka
4 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
1 łyżeczka octu

Dodatkowo:
olej do smażenia
dowolna konfitura ( tak około pół słoiczka )
cukier puder do oprószenia
mąka pszenna do posypania stolnicy
białko do smarowania


Wykonanie pysznych róż karnawałowych:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Zagniatamy je kilka minut na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.


2. Następnie ciasto wałkujemy bardzo cieniutko na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną. Wykrawamy po trzy różnej wielkości krążki. Każdy krążek nacinamy po bokach kilka razy. Układamy je od największego krążka do najmniejszego smarując środki białkiem za pomocą pędzelka i na koniec dociskamy palcem.


3. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.


4. Usmażone odsączamy dokładnie na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.


5. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Na każdej różyczce wyciskamy rozetkę konfitury i oprószamy cukrem pudrem.


6. Gotowe podajemy. A ja smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 20 sztuk takich róż karnawałowych.
Ocet nie jest wyczuwalny, sprawia on, że słodkości smażone w głębokim oleju nie chłoną tłuszczu.

środa, 12 lutego 2020

Ciasteczka ,,gęsie łapki''

Pyszne ciasteczka, przepis zaczerpnęłam z internetu, ale ciasto wzbogaciłam o cukier waniliowy i sok z pomarańczy. Kto nie piekł takich ciasteczek to bardzo polecam. Idealne na podwieczorek czy poczęstunek dla gości. Można podać z kubkiem mleka, kawy czy herbaty. Proste w wykonaniu, a niezwykle pyszne. Najlepsza jest ta skorupka z cukru. Z tego przepisu wyszło mi dwie spore blaszki. Upieczcie koniecznie. Udanych wypieków :)









Potrzebujemy:


Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
2 żółtka
20 dag białego sera półtłustego
1 cukier waniliowy
2 łyżki soku z pomarańczy

Dodatkowo:
mąka do podsypania stolnicy
około pół szklanki cukru


Wykonanie pysznych ciastek:


1. Do miski wsypujemy mąką i cukier waniliowy, wkruszamy ser, ser można zmielić. Ja nie mieliłam, bardzo ładnie połączył mi się z ciastem. Następnie dodajemy żółtka, sok z pomarańczy i masło lub margarynę. Zagniatamy ciasto.

2. Ciasto wałkujemy na stolnicy, lekko posypanej mąką, ale tak tylko odrobinę, bo do ciasta będzie musiał przykleić się cukier. Wałkujemy bardzo cieniutko, następnie wykrawamy o dowolnej średnicy krążki, u mnie średnica 9 cm. Każdy krążek obtaczamy z dwóch stron w cukrze, lekko dociskamy cukier, następnie krążek składamy na pół i jeszcze raz na pół. Lekko dociskamy takie złożone.

3. Tak wykonane układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka o pojemności 250 ml.
Średnica wykrawanych krążków to 9 cm.
Z przepisu wyszło mi dwie spore blaszki ciasteczek.
Ser biały można zmielić.

sobota, 8 lutego 2020

Bagietki ziołowo-czosnkowe

Takie pyszne bagietki upiekłam. Wspaniałe, złociste i pyszne. Obłędnie pachnące. Mówię Wam, petarda takie bagietki. Smakują i na ciepło i jak są zimne. Zapach pieczonych bagietek w domu obłędny. Gdy się pieką nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Moje wyszły idealne. I w wyglądzie i w smaku. Można je podjadać takie same lub podać jako dodatek do zup czy nawet sałatek. Bardzo polecam. Udanych wypieków :)




 


Potrzebujemy:

Na ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 lekko kopiasta łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Na nadzienie:
4 łyżki miękkiego masła lub margaryny
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki suszonego czosnku
pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki suszonej bazylii

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszek


Wykonanie pysznych bagietek:


1. Mąkę wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

3. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła lub margaryny, dodajemy zioła i dokładnie mieszamy widelcem, lekko przy tym rozcierając.

4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy podłużne bagietki, układamy je na blaszkach posmarowanych masłem lub margaryną. Zachowujemy odstępy, bo znacznie urosną. Odstawimy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby trochę podrosły. Po tym czasie nacinamy je ostrym nożem, a w nacięcia wsmarowujemy nadzienie.

5. Pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Uważamy, żeby za mocno nie przypiec, bo czosnek będzie gorzki.

6. Podajemy. Smacznego. Smakują gorące jak i zimne.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bagietek.
Między bagietkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.
Najlepiej nacinać bardzo ostrym nożem.


czwartek, 6 lutego 2020

Deser jogurtowy z bitą śmietaną

Polecam bardzo prosty i bardzo pyszny deser. Dla wielbicieli jogurtu i słodkiej śmietanki. Wygląda tak uroczo, że można przygotować na Walentynkowy poczęstunek. Lekko kwaśna pianka i słodka śmietanka to idealne połączenie. Bardzo polecam :) Słodkich inspiracji :)








Potrzebujemy:

Na piankę:
1 galaretka o smaku owców leśnych
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
250 ml gorącej wody

Na śmietankę:
250 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
dowolna cukrowa posypka


Wykonanie pysznego deseru:

1. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę miksujemy z jogurtem greckim i przekładamy do szklanek lub pucharków. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia.

2. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na puszystość, dodajemy cukier puder do smaku i ponownie ubijamy. Śmietankę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskamy na stężonej jogurtowej piance.

3. Dekorujemy cukrową posypką i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wychodzi 4 porcje.
Można użyć dowolnej galaretki.
Zamiast kremówki można użyć śmietanki typu ,, Śnieżka'' ubitej w 175 ml zimnego mleka.

środa, 5 lutego 2020

Placuszki z płatkami owsianymi i bananem

Uwielbiam przygotowywać placuszki na podwieczorek, ale można i na śniadanie czy kolację. Bardzo prosto i szybko możemy mieć coś na słodko. Miksujemy ciasto, smażymy i gotowe. Dodatki do placuszków też mogą być różne, u mnie tym razem banany, płatki owsiane i pachnący cynamon. Nie ukrywam, że pyszne mi wyszły. Zróbcie takie koniecznie. Słodkich inspiracji :)







Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki tortowej
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
1 łyżeczka cukru
1 cukier waniliowy
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki mielonego cynamonu

Dodatkowo:
1 duży banan
olej do smażenia


Wykonanie pysznych placuszków:

1. Ciasto: Podane składniki ( oprócz płatków owsianych ) miksujemy na gładkie i bez grudek ciasto, następnie wsypujemy płatki owsiane i dodajemy banana pokrojonego w małą kostkę, mieszamy dokładnie łyżką.

2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej, porcjami kładziemy ciasto i smażymy placuszki do ładnego zrumienienia się z każdej strony.

3. Podanie: Usmażone odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 20 sztuk placuszków.
Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dolewamy mleka.
Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypujemy mąki.

poniedziałek, 3 lutego 2020

Ciasto biszkoptowe z kremem budyniowym i ananasem

Dzień Dobry w poniedziałek :) 

Nie pamiętam już kiedy piekłam takie przekładane ciasto. Ostatnio to albo drożdżowe, albo ucierane, albo sernik u mnie gościły. A już tak miałam smak na takie ciasto. Proste, a pyszne. Mięciutkie kakaowe biszkopty przełożyłam kremem budyniowym z ananasem i udekorowałam domową polewą czekoladową. Wyszło bardzo pysznie, idealnie do popołudniowej kawki. Macie ochotę? To poczęstujcie się lub upieczcie. Słodkich inspiracji i miłego dnia :)










Potrzebujemy:


Na biszkopty:

Biszkopty x 3:
5 jajek
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na krem:
500 ml mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 puszka ananasa w syropie

Na polewę:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody



Wykonanie pysznego ciasta:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. W ten sposób pieczemy jeszcze dwa biszkopty.

2. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy dokładnie odsączone z syropu i pokrojone ananasy, dokładnie mieszamy łyżką.

3. Przekładanie: Wystudzone biszkopty przekładamy kremem.

4. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista. Polewą smarujemy ciasto.

5. Chłodzenie: Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc.

6. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
Ciasto można pokroić na około 30 porcji.

sobota, 1 lutego 2020

Bułki z mąką owsianą i płatkami owsianymi

Dzień Dobry w lutym :)

Zgodzicie się chyba ze mną, że domowe pieczywo to najlepsze pieczywo na świecie. Smak i zapach wyjątkowy. Ciągle wymyślam jakieś nowe bułki. Tym razem z mąką owsianą i posypką z płatków owsianych. Nawet nie wyobrażacie sobie jakie te bułki wyszły mi pyszne. Idealne na śniadanie i kolację. Polecam upieczcie. Udanych wypieków :)




 




Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
1 szklanka mąki owsianej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru
2 małe płaskie łyżeczki soli
4 łyżki oleju

Dodatkowo:
1 jajko
pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania blaszki


Wykonanie pysznych bułek:


1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na pół godziny.

2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy przez kilka minut. Ciasto powinno być gładkie i ładnie odchodzić od ręki. Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki smarujemy z wierzchu jajkiem, posypujemy obficie płatkami owsianymi i układamy na blaszce posmarowanej cieniutko masłem lub margaryną.

4. Bułki od razu pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut do ładnego zrumienienia się.

5. Upieczone studzimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 8 bułek.
Między bułkami należy zachować odstępy ponieważ znacznie urosną.