środa, 11 grudnia 2019

Filetówka z szynkowara

Domowe wędliny są najlepsze. Wiemy z czego są zrobione. 100 % mięsa i żadnych ulepszaczy i wypełniaczy. Warto poświęcić trochę czasu i przygotować takie mięso na kanapki. Zapewniam, że posmakuje każdemu. U mnie było może z dwa dni. Nie dziwię się, ze tak szybko zostało zjedzone. Smak i zapach obłędny. Zróbcie koniecznie taką wędlinę. Polecam :)










Potrzebujemy:
1 kg  filetów z kurczaka
2 łyżeczki soli peklującej
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżka żelatyny spożywczej
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
pół szklanki przegotowanej zimnej wody


Wykonanie pysznej filetówki z szynkowara:


1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie kroimy na małe kawałki i każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Mięso przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny. W wodzie mieszamy dokładnie sól peklującą i cukier puder. Wlewamy do mięsa i dokładnie mieszamy. Mięso przykrywamy folią i dajemy do lodówki na 12 godzin. Mięso od czasu do czasu należy przemieszać.

2. Po 12 godzinach do szynkowara włożyć woreczek ( ja używam woreczków do pieczenia mięs ). Do mięsa wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Następnie mięso przekładamy do szynkowara i ubijamy tak, żeby nie było wolnych przestrzeni. Woreczek zawiązujemy bardzo dokładnie sznurkiem lub grubą nicią, zamykamy szynkowar i ponownie wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

3. Po tym czasie szynkowar z mięsem wkładamy do garnka z wodą ( ja wkładałam do ciepłej wody ) i gotujemy na wolnym ogniu, woda ma lekko pyrkać tak około 2 i pół godziny. Pilnujemy, żeby woda była cały czas nad poziomem mięsa. Gotowy studzimy, zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc lub dzień. Wyjmujemy. Kroimy. Gotowe. Smacznego.

poniedziałek, 9 grudnia 2019

Cynamonowe ciasteczka z kandyzowaną aronią i czarną porzeczką

Uważam, że ciasteczek nie może zabraknąć na świątecznym stole, a już tak pysznych cynamonowych to już na pewno. Ciasteczka wzbogaciłam kandyzowanymi owocami, aronią i porzeczką czarną, które otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Proste i szybkie w wykonaniu. Cudownie pachnące. Można je zapakować jako słodki prezent. Polecam takie ciasteczka. Upieczcie. Słodkich wypieków Wam życzę :)





 
 




Potrzebujemy

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 cukier waniliowy
1 kopiasta łyżeczka mielonego cynamonu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
5 dag aronii kandyzowanej HELIO
5 dag czarnej porzeczki kandyzowanej HELIO
mąka pszenna do podsypania stolnicy


Wykonanie pysznych ciasteczek:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie części. W jedną część wgniatamy aronię, a drugą porzeczkę czarną. Można aronię i porzeczkę wgnieść razem w ciasto, a chciałam mieć dwa rodzaje ciasteczek.


2. Formowanie ciasteczek: Następnie odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki i spłaszczamy formując okrągłe ciasteczka. Z każdej porcji wyszło mi 15 ciasteczek, czyli w sumie 30 sztuk.


3. Do pieczenia: Tak wykonane ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.


4. Pieczenie: Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.


5. Podanie: Gotowe ciasteczka podajemy. Smakują gorące jak i zimne. Smacznego.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 30 sztuk ciasteczek.



A tutaj produkty których użyłam do upieczenia tych pysznych ciasteczek:





sobota, 7 grudnia 2019

Pikantna zupa dyniowa z kiełbasą i lubczykiem

Zimno, zimno, a jak zimno to trzeba się czymś rozgrzać, a najlepiej zupą dyniową, taką pikantną z pachnącym lubczykiem, a żeby było bardziej sycąco zupę podałam z usmażoną w plasterki kiełbasą i domowymi plackami tortilli. Idealna zupa na obiad. Bardzo polecam. Zróbcie koniecznie. Smacznych inspiracji życzę :)












Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni


Potrzebujemy:

Na zupę:
1 średnia dynia
4 marchewki
2 pietruszki
1 większa cebula
2 ząbki czosnku
2 kopiaste łyżki masła lub margaryny
pieprz czarny mielony do smaku
lubczyk suszony według uznania
przyprawa ziołowa z chili według uznania
suszona pietruszka według uznania
sól do smaku
bulion warzywny według uznania

Dodatkowo:
500 g kiełbasy Morlińskiej z szynki MORLINY
olej do smażenia
u mnie dodatkowo domowe placki tortilli



Wykonanie pysznej zupy dyniowej:


1. Marchewki, pietruszki, cebulę i czosnek obieramy, płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Dynię myjemy i osuszamy, następnie usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki.

2. W garnku rozgrzewamy masło lub margarynę, wrzucamy warzywa, oprócz dyni i przesmażamy kilka minut cały czas mieszając aż warzywa będą szkliste i zrumienione, następnie wrzucamy dynię i ponownie przesmażamy cały czas mieszając. Następnie wlewamy bulion warzywny i gotujemy do miękkości. Bulionu wlewam tyle, żeby uzyskać 3 litry zupy.

3. Gdy warzywa będą miękkie zupę blendujemy blenderem ręcznym na gładki mus. Następnie przyprawiamy według uznania przyprawami i zagotowujemy. Gdyby zupa była zbyt gęsta można dolać gorącej wody.

4. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na patelni na odrobinie gorącego oleju.

5. Zupę podajmy z  kiełbasą. Dodatkowo podałam z domowymi plackami domowej tortilli i oprószyłam suszonym lubczykiem.

6. Życzę smacznego.

Moje rady:
Porcja dla 4 osób.
Z przepisu zrobiłam 3 litry zupy.
Można użyć dowolnych ziół i przypraw.


Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni.



Kiełbasy Morlińskie sprawdzą się w kuchni

środa, 4 grudnia 2019

Świąteczne naleśniki na kremówce z masą orzechową

Dzisiaj zapraszam na pyszne naleśniki. Takie troszkę w wydaniu świątecznym, bo czemu na świątecznym stole nie mogą zagościć właśnie naleśniki. Takie z pyszną masą orzechową, białą polewą i orzechami. Słodko i pysznie. Na świąteczne śniadanie lub kolację. Przygotowałam je z produktów od HELIO, które otrzymałam w ramach świątecznej współpracy. Wielbicielom naleśników polecam mój przepis. Zróbcie koniecznie. Słodkich inspiracji :)












Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
175 ml śmietanki kremówki 30 %
półtorej szklanki mleka
2 szklanki mąki tortowej
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka )

Dodatkowo:
10 dag polewy i dekoracji białej HELIO
około 400g masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO
2-3 łyżki orzechów włoskich HELIO
olej do smażenia



Wykonanie pysznych naleśników:



1. Ciasto: Podane składniki miksujemy na gładkie ciasto. Odstawiamy przynajmniej na 10 minut żeby trochę odpoczęło.


2. Smażenie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cieniutkie naleśniki.


3. Przekładanie: Usmażone naleśniki smarujemy masą orzechową i zwijamy w ruloniki. Naleśniki smarowałam ciepłe.




4. Dekoracja: Polewę roztapiamy, dekorujemy nią naleśniki. Dekorujemy również pokrojonymi orzechami.


5. Podanie: Gotowe naleśniki podajemy. Smacznego życzę.




Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Średnica naleśników tak około 18 cm.
Z przepisu wyjdzie około 12 - 14 sztuk, w zależności jak grube usmażymy.



A tutaj produkty których użyłam do przygotowania tych pysznych naleśników: