piątek, 9 listopada 2018

Orzechowo-waniliowe rożki.

 Witam cieplutko :)
Na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych ciasteczek. Proponuję Wam takie proste i szybkie w wykonaniu. Wykonacie je dosłownie w godzinkę wraz z pieczeniem. Jeżeli w domu są dzieci to można zaprosić je to formowania rożków. Na pewno z takiej pomocy będą miały wiele radości, zwłaszcza, że później mogą zjeść to co przygotowały. Osobiście bardzo lubię piec różne ciasteczka, a te które Wam proponuję znajdą się na świątecznym stole. Ciasteczka są pyszne i niezwykle kruche. Cudownie pachną orzechami i wanilią. Podczas pieczenia po całym domu rozchodzi się cudowny zapach i już nie można się doczekać kiedy będą gotowe. Koniecznie zanotujcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznego życzę :)

















Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
pół szklanki mielonych orzechów włoskich
1 cukier waniliowy ( z prawdziwą wanilią )
1 jajko
20 dag masła lub margaryny ( najlepiej użyć masło )
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki cukru pudru do obtoczenia  ciasteczek


Wykonanie pysznych kruchych ciasteczek:


1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.


2. Następnie odrywamy kawałki ciasta i formujemy takie półksiężyce.


3. Ciasteczka układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.


4. Pieczemy około 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.


5. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze pudrze.


6. Smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi trzy blaszki ciasteczek.
Najlepiej użyć cukru waniliowego takiego z prawdziwą wanilią.


czwartek, 8 listopada 2018

Piernikowo-miodowe ciasto z polewą czekoladową i orzechami.

 Witam Was cieplutko:)
W tym roku orzechów jest wyjątkowo dużo, można więc zaszaleć z wypiekami. Tym razem upiekłam bardzo proste ciasto, pachnące piernikiem i miodem z domową polewą, która zawsze mi się udaje. I w cieście i na polewie znalazły się oczywiście orzechy. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i ładnie wyrasta. Nadaje się na podwieczorek, dla gości czy na świąteczny stół. Uwielbiam takie jesienne ciasta. Jeżeli macie ochotę na takie ciasto to upieczcie koniecznie :) Polecam i smacznego życzę :)












Potrzebujemy:

Na ciasto:
2 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki dowolnego dżemu ( może być marmolada )
1 szklanka mleka
2 i pół szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
pół szklanki oleju
1 łyżka ciemnego kakao
2 łyżki prawdziwego miodu
1 przyprawa do piernika
pół szklanki orzechów włoskich posiekanych

Polewa:
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki masła lub margaryny
odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
pół szklanki orzechów włoskich posiekanych


Wykonanie pysznego miodowo-piernikowego ciasta:


1. Ciasto: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą  masę, dodajemy dżem, miód prawdziwy i olej i chwilę miksujemy, następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki: mleko, kakao, przyprawę do piernika, sodę, proszek i mąkę. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec do ciasta wsypujemy orzechy i dokładnie mieszamy.

2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy.

3. Polewa: Cukier i kakao przekładamy do garnka, dodajemy gorącej wody i mieszamy, tak żeby powstała gęsta papka. Dodajemy masło lub margarynę, gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy aż będzie gęsta i szklista.

4. Podanie: Polewę rozsmarowujemy równomiernie na cieście i posypujemy orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia polewy. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.

Kilka słów o testowanej  desce z ruchomą krawędzią:
Do tego pysznego ciasta orzechy pokroiłam na ustawieniu CLASSIC gdzie deska ma całą płaską powierzchnię, ostatnio często korzystam z tego ustawienia, ponieważ deska ma wtedy bardzo dużą powierzchnię, nic nie zsuwa mi się z deski na stół czy blat i dzięki temu zawsze mam czyste stanowisko pracy. Orzechy kroi się bardzo wygodnie. Bardzo polecam Wam tą deskę, więcej informacji znajdziecie na stronie: FORTBOARD .

















wtorek, 6 listopada 2018

Sałatka z kapusty pekińskiej i suszonych pomidorów.


 Witajcie :)
Taka sałatka doskonale sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania. Może też być samodzielną przekąską. Do wykonania dosłownie w 20 minut. Zróbcie koniecznie. Zachęcam i smacznego życzę :)






Potrzebujemy:
1 średnia kapusta pekińska
1 duża marchewka
5 suszonych pomidorów
ulubiony sos sałatkowy
3 łyżki oleju
3 łyżki zimnej wody

Wykonanie pysznej sałatki:

1. Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, następnie drobno kroimy.

2. Marchewkę obieramy, myjemy i osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.

3. Suszone pomidory drobno kroimy.

4. Sos sałatkowy mieszamy z olejem i wodą, dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.

5. Sałatkę odstawiamy na kilkanaście minut, żeby składniki ,,przegryzły się''.

6. Gotową sałatkę podajemy i smacznego życzę.

niedziela, 4 listopada 2018

Domowe placki tortilli.


 Witajcie :)

Przyznam się szczerze, że jeszcze nigdy nie użyłam kupnych placków tortilli, zawsze robię własnoręcznie, więc nawet nie wiem jak smakują te kupne. A zrobienie domowych jest tak łatwe i tanie. W tym wpisie przedstawię Wam wykonać je krok po kroku. Zapraszam :)

Ten przepis jest sprawdzony prze ze mnie wiele razy, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby placki mi się nie udały. Poniżej przedstawię Wam jak je zrobić krok po kroku, nie potrzeba wiele składników i pracy, a na pewno będą tańsze i lepsze niż te ze sklepu. Takie placki można nadziewać różnymi dodatkami, od mięsa po warzywa. Co kto lubi. Zapraszam :)



Potrzebujemy:

Ciasto na tortillę:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
około 120 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy

Wykonanie:

1. Składniki na ciasto przekładamy do miski.


2. Następnie stopniowo dolewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto, pamiętajmy, że ciasto nie może być zbyt luźne. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny.


 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części.


4. Każdą część wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, mąki do podsypania nie może być zbyt dużo, ponieważ będzie się przypalała podczas smażenia, również z placków usuwamy nadmiar mąki.


5. Na suchej dobrze rozgrzanej patelni smażymy placki po kilka chwil z każdej strony uważając, żeby ich zbytnio nie przypalić.


6. Tak wykonane placki są gotowe do podania. Nadziewamy dowolnie i podajemy. Smacznego życzę.




Smacznych inspiracji życzę.

Tortilla z kurczakiem i warzywami.


Witam Was w niedzielę:) 

Od czasu do czasu lubię przygotować taki obiad. Domowe placki tortilli, aromatyczne chrupiące mięsko i warzywa, do tego ser żółty i sos. Placki tortilli oczywiście zrobione własnoręcznie, jeszcze nigdy nie użyłam kupnych. Domowe są takie chrupiące i świeże. A jak jest u Was? Lubicie takie jedzenie? Zapraszam :)





Potrzebujemy:

Ciasto na tortillę:
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
3 łyżki oleju
około 120 ml ciepłej wody

Mięso:
50 dag fileta z kurczaka
2 łyżki oleju
przyprawa kebab-gyros według uznania

Warzywa i ser:
pół puszki kukurydzy
1 średnia cebula
1 duży pomidor
zielona sałata według uznania
20 dag sera żółtego

Sos:
5 łyżek majonezu
5 łyżek pikantnego ketchupu
słodka mielona papryka do smaku

Dodatkowo:
olej do smażenia
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie pysznej tortilli z kurczakiem i warzywami:

1. Tortille: Z podanych składników stopniowo wlewając wodę zagniatamy ciasto, ciasto nie może być zbyt luźne. Następnie formujemy kulę, przykrywamy miską i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na cienki placek, następnie placki smażymy na suchej gorącej patelni, po kilka chwil z każdej strony.

2. Mięso: Fileta dokładnie oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w paski, obtaczamy w oleju i przyprawie i odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie smażymy na rozgrzanym oleju do miękkości i zrumienienia.

3. Warzywa i ser: Warzywa myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę kroimy w cienkie plasterki, a pomidora w grube półplasterki. Sałatę dzielimy na liście, a kukurydzę odsączamy dokładnie z zalewy. Ser kroimy w grube słupki.

4. Sos: Składniki sosu dokładnie ze sobą mieszamy.

5. Podanie: Na placki tortilli nakładamy liście sałaty, pozostałe warzywa, ser, mięso i sos, zwijamy i podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wychodzi 6 porcji.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

sobota, 3 listopada 2018

Owsiane muffinki z bananem.


 Witam Was cieplutko :)
Dzisiaj zapraszam na niezwykle pyszne muffinki. Idealne na podwieczorek. Do wykonania dosłownie w kilka minut plus pieczenie. Nie używamy miksera tylko suche i mokre składniki łączymy ze sobą łyżką. Zapewniam, że udadzą się każdemu. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :)







Potrzebujemy:
2 jajka
pół szklanki mleka
1 szklanka mąki tortowej
półtorej szklanki płatków owsianych
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży banan

Wykonanie owsianych muffinek z bananem:

1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche i składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko i lekko je roztrzepujemy widelcem lub ,,rózgą''. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy banana pokrojonego w kostkę i ponownie mieszamy.

2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.

3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.

4. Podajemy, a ja smacznego życzę.


Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk muffinek.

Muffinki podałam na talerzyku, który otrzymałam od: GALERIA CUDA ŚWIATA .