Witam Was cieplutko :)
Dla wielbicieli muffinek mam bardzo pyszną propozycję na muffinki wykonane z dużej ilości płatków owsianych, wzbogaconych czekoladą i słodkim winogronem. Bardzo polecam takie słodkości. Czy to na podwieczorek, czy to na poczęstunek, można je zabrać do szkoły czy do pracy. Polecam upiec i smacznego życzę :) Potrzebujemy:
2 jajka
pół szklanki mleka
2 kopiaste łyżki miodu prawdziwego
2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
pół szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
5 dag mlecznej czekolady
około 20 dag jasnego winogrona
Wykonanie owsianych muffinek z winogronem i czekoladą:
1. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki. Do drugiej miski wbijamy jajka i wlewamy mleko, dodajemy płynny miód i lekko je roztrzepujemy widelcem lub ,,rózgą''. Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i dokładnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy wcześniej umyte, osuszone, pokrojone w kostkę i pozbawione pestek winogrona oraz pokrojoną w kostkę czekoladę i dokładnie mieszamy.
2. Tak wykonane ciasto przekładamy do foremki do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami.
3. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-35 minut do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone studzimy.
4. Podajemy, a ja smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 12 sztuk muffinek.