Uwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na maśle. Podczas smażenie wydobywa się z nich cały smak i aromat. I takie zupy właśnie są najlepsze. Zupka jest tania, łatwa i szybka w wykonaniu. Serek topiony nadaje jej kremowej konsystencji i smaku. Dodam, że można dodać ulubiony smak serka topionego, u mnie akurat był szczypiorkowy. Macie ochotę na taką zupkę? Zróbcie koniecznie. Zachęcam :)
Składniki:
1 łyżka masła
6 średnich młodych ziemniaków
1 pietruszka
4 średnie marchewki
250 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
10 dag serka topionego szczypiorkowego
pół pęczka świeżego koperku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Wykonanie:
1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.
2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę i pietruszkę, przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę przesmażamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.
3. Do miski dajemy serek topiony, mąkę pszenną, śmietanę i pół szklanki gorącej wody, a następnie wszystko ze sobą rozcieramy.
4. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy do nich roztarte składniki i zagotowujemy kilka minut dodając koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
5. Gotowa zupę podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wyszło mi około 3 litry zupy.
poniedziałek, 16 lipca 2018
sobota, 14 lipca 2018
Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem.
Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z cytrynowa nutką, który smakuje obłędnie. Ma piękny cytrynowy kolor i smak. Czuć w nim nutkę gotowanego kisielu. Zawsze do serników dodawałam budyń waniliowy, ale wpadłam na pomysł, żeby dodać kisiel, postawiłam na smak cytrynowy i wyszło bardzo pysznie. Sernik ma aksamitną konsystencję i jest delikatny w smaku. Polecam. Upieczcie koniecznie :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 małe jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kisiele o wadze 38 g każdy.
Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od : GALERIA CUDA ŚWIATA GORLICE
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 małe jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kisiele o wadze 38 g każdy.
Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od : GALERIA CUDA ŚWIATA GORLICE
czwartek, 12 lipca 2018
Śniadaniowa kasza manna z musem truskawkowym.
Uwielbiam kaszę mannę, ale taką gęstą i z mnóstwem pysznych dodatków. Czasami przygotowuję ją na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Wiele osób nie lubi takich śniadań czy kolacji, a ja tak mam, że od czasu do czasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę.
Składniki:
3 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru
2 banany
3 kostki mlecznej czekolady
6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych
około 20 dag świeżych truskawek
ewentualnie cukier do truskawek
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Gotową przekładamy do trzech miseczek.
2. Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić, ja nie słodziłam ).
3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Następnie płatki, banany, czekoladę i mus wykładamy według uznania na kaszę i podajemy.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi trzy spore porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Składniki:
3 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru
2 banany
3 kostki mlecznej czekolady
6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych
około 20 dag świeżych truskawek
ewentualnie cukier do truskawek
Wykonanie:
1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Gotową przekładamy do trzech miseczek.
2. Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić, ja nie słodziłam ).
3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.
4. Następnie płatki, banany, czekoladę i mus wykładamy według uznania na kaszę i podajemy.
5. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wychodzi trzy spore porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
wtorek, 10 lipca 2018
Domowy dżem z czarnej porzeczki.
Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie
poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do
naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie.
Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący.
Polecam. Zróbcie koniecznie :)
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru
Wykonanie:
1. Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.
2. Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.
3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.
4. Smacznego życzę.
Rady:
Dżem gotowałam godzinę.
Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.
Składniki:
1 kg czarnej porzeczki
1 kg cukru
Wykonanie:
1. Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.
2. Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.
3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.
4. Smacznego życzę.
Rady:
Dżem gotowałam godzinę.
Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.
piątek, 6 lipca 2018
Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.
Lato w pełni. Krzaczki uginają się od pachnących owoców. Uwielbiam ten czas. Korzystam ile mogę. A dzisiaj częstuję Was pysznym ciastem z sezonowymi owocami, takimi zerwanymi prosto z krzaczka i bardzo dojrzałymi, co za tym idzie bardzo słodkimi. Ciasto jest bardzo wilgotne i takie idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :)
Składniki:
Ser:
25 dag sera białego półtłustego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
1 jajko
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
półtorej szklanki świeżego agrestu
pół szklanki borówek amerykańskich
Wykonanie:
1. Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.
4. Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.
Ciasto podałam na talerzyku od: GALERIA CUDA ŚWIATA
Składniki:
Ser:
25 dag sera białego półtłustego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
1 jajko
Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
półtorej szklanki świeżego agrestu
pół szklanki borówek amerykańskich
Wykonanie:
1. Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
3. Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.
4. Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.
Ciasto podałam na talerzyku od: GALERIA CUDA ŚWIATA
środa, 4 lipca 2018
Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku.
Polecam pyszne kotleciki z kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem pachnącego
koperku. Można podać je jako dodatek do drugiego dania lub solo. Doskonale sprawdzą się podane z ziemniakami i ulubionym sosem, np. koperkowym. Bardzo
polecam na letni obiad. Smacznego życzę :)
Składniki:
Na kotleciki:
1 mały kalafior
1 szklanka zielonego świeżego groszku
pół pęczka koperku
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
masło do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw.
2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały.
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
Jeśli masa jest zbyt rzadka należy włożyć ją na kilka minut do lodówki, wówczas stężeje.
Kotleciki można również usmażyć na oleju.
Składniki:
Na kotleciki:
1 mały kalafior
1 szklanka zielonego świeżego groszku
pół pęczka koperku
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
masło do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotlecików
Wykonanie:
1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw.
2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem.
3. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały.
4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
Jeśli masa jest zbyt rzadka należy włożyć ją na kilka minut do lodówki, wówczas stężeje.
Kotleciki można również usmażyć na oleju.
niedziela, 1 lipca 2018
Sernik z mleczkiem kokosowym na tartym cieście.
Witajcie :) Dzisiaj znowu częstuję sernikiem, również pysznym jak tydzień temu. Upieczonym na mleczku kokosowym, które od dłuższego czasu zalegało mi w półce kuchennej. Jeśli nie piekliście takiego sernika to bardzo polecam. Jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Zrobiłam do niego bardzo cieniutkie ciasto, ponieważ nie chciałam, żeby było go za dużo. A gdy się piekł to tak cudownie w domu pachniało...może nie wierzycie, ale musiałam jeszcze ciepłego ukroić :) Bardzo polecam i smacznego życzę :)
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 puszka mleczka kokosowego
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Użyłam mleczka o pojemności 400 ml.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao
Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 puszka mleczka kokosowego
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie:
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.
2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto.
4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.
5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Użyłam mleczka o pojemności 400 ml.
Subskrybuj:
Posty (Atom)