poniedziałek, 16 lipca 2018

Zupa z młodych ziemniaków z serkiem topionym.

Uwielbiam prawie wszystkie zupy, a najbardziej te przygotowywane na warzywach smażonych na maśle. Podczas smażenie wydobywa się z nich cały smak i aromat. I takie zupy właśnie są najlepsze. Zupka jest tania, łatwa i szybka w wykonaniu. Serek topiony nadaje jej kremowej konsystencji i smaku. Dodam, że można dodać ulubiony smak serka topionego, u mnie akurat był szczypiorkowy. Macie ochotę na taką zupkę? Zróbcie koniecznie. Zachęcam :)









Składniki:
1 łyżka masła
6 średnich młodych ziemniaków
1 pietruszka
4 średnie marchewki
250 ml śmietany 18 %
1 łyżka mąki pszennej
10 dag serka topionego szczypiorkowego
pół pęczka świeżego koperku
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku


Wykonanie:

1. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek płuczemy, osuszamy i drobno siekamy.

2. W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchewkę i pietruszkę, przesmażamy kilka chwil cały czas mieszając, dodajemy ziemniaki i jeszcze chwilę przesmażamy, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości.

3. Do miski dajemy serek topiony, mąkę pszenną, śmietanę i pół szklanki gorącej wody, a następnie wszystko ze sobą rozcieramy.

4. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy do nich roztarte składniki i zagotowujemy kilka minut dodając koperek i przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

5. Gotowa zupę podajemy. Smacznego życzę.

Rady:
Z przepisu wyszło mi około 3 litry zupy.

sobota, 14 lipca 2018

Sernik na kruchym cieście z rodzynkami i kisielem.

Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny sernik z cytrynowa nutką, który smakuje obłędnie. Ma piękny cytrynowy kolor i smak. Czuć w nim nutkę gotowanego kisielu. Zawsze do serników dodawałam budyń waniliowy, ale wpadłam na pomysł, żeby dodać kisiel, postawiłam na smak cytrynowy i wyszło bardzo pysznie. Sernik ma aksamitną konsystencję i jest delikatny w smaku. Polecam. Upieczcie koniecznie :)













Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
20 dag masła lub margaryny
1 szklanka cukru pudru
2 małe jajka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 kisiele cytrynowe ( 38 g każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 szklanka rodzynek

Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do posypania stolnicy



Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy kisiele w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Wsypujemy rodzynki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej lekko mąką, wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, oprószamy bułką tartą, a następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Kisiele o wadze 38 g każdy.

Sernik podałam na talerzyku, który otrzymałam od : GALERIA CUDA ŚWIATA GORLICE







czwartek, 12 lipca 2018

Śniadaniowa kasza manna z musem truskawkowym.

Uwielbiam kaszę mannę, ale taką gęstą i z mnóstwem pysznych dodatków. Czasami przygotowuję ją na śniadanie, podwieczorek czy nawet kolację. Wiele osób nie lubi takich śniadań czy kolacji, a ja tak mam, że od czasu do czasu lubię sobie zjeść. Macie ochotę to koniecznie przygotujcie. Zachęcam i smacznego życzę.









Składniki:
3 szklanki mleka
7 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru
2 banany
3 kostki mlecznej czekolady
6 łyżek ulubionych płatków śniadaniowych
około 20 dag świeżych truskawek
ewentualnie cukier do truskawek



Wykonanie:

1. Mleko zagotowujemy, wsypujemy cukier i kaszę mannę, mieszamy energicznie i gotujemy do zgęstnienia kaszy. Gotową przekładamy do trzech miseczek.

2. Umyte, oczyszczone z szypułek i dokładnie osuszone truskawki miksujemy blenderem na gładki mus ( jeżeli chcemy mus można posłodzić, ja nie słodziłam ).

3. Banany obieramy i kroimy w plasterki. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.

4. Następnie płatki, banany, czekoladę i mus wykładamy według uznania na kaszę i podajemy.

5. Smacznego życzę.


Rady:
Z przepisu wychodzi trzy spore porcje.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

wtorek, 10 lipca 2018

Domowy dżem z czarnej porzeczki.

Nie od dziś wiadomo, że domowy dżem jest najlepszy. Warto w sezonie poświęcić trochę czasu i taki przygotować. Można go potem podać do naleśników, użyć do ciast czy tak po prostu zjeść z bułką na śniadanie. Dodam, że dżem z czarnej porzeczki jest wyjątkowo pyszny i pachnący. Polecam. Zróbcie koniecznie :)






Składniki:
 1 kg czarnej porzeczki
 1 kg cukru


Wykonanie:

1. Owoce oczyszczamy, myjemy i dokładnie osączamy z wody. Następnie przekładamy je do garnka.

2. Do porzeczek wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem ( do ziemniaków ). Tak przygotowane owoce gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Dżem powinien być gęsty i lśniący.

3. Gotowy, gorący dżem przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Gotowe słoiczki studzimy i przenosimy do spiżarni. Przed studzeniem można je odwrócić do góry dnem lub przykryć grubym ręcznikiem.

4. Smacznego życzę.

Rady:
Dżem gotowałam godzinę.
Z przepisu wyszło mi 6 słoiczków po około 200 ml każdy.

piątek, 6 lipca 2018

Jogurtowo-serowe ciasto z agrestem i borówkami.

Lato w pełni. Krzaczki uginają się od pachnących owoców. Uwielbiam ten czas. Korzystam ile mogę. A dzisiaj częstuję Was pysznym ciastem z sezonowymi owocami, takimi zerwanymi prosto z krzaczka i bardzo dojrzałymi, co za tym idzie bardzo słodkimi. Ciasto jest bardzo wilgotne i takie idealne na podwieczorek. Bardzo polecam. Upieczcie koniecznie. Smacznego życzę :)







Składniki:

Ser:
25 dag sera białego półtłustego
4 łyżki cukru trzcinowego
2 cukry waniliowe
1 budyń waniliowy
1 jajko

Ciasto:
2 jajka
pół szklanki cukru
1 cukier waniliowy
100 ml oleju
20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
półtorej szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
półtorej szklanki świeżego agrestu
pół szklanki borówek amerykańskich


Wykonanie:

1. Ser: Do miski wbijamy jajko, dodajemy oba cukry, dodajemy ser i miksujemy blenderem ręcznym na gładką masę, następnie wsypujemy budyń i chwilę miksujemy, na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.


2. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.


3. Do pieczenia: Owoce oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę o wymiarach około 25 cm x 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto wykładamy masę serową, a na koniec posypujemy owocami.


4. Pieczenie i podanie: Następnie ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 50-60 minut. Dla pewności ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.




Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.

Ciasto podałam na talerzyku od: GALERIA CUDA ŚWIATA








środa, 4 lipca 2018

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku.

Polecam pyszne kotleciki z kalafiora i zielonego groszku z dodatkiem pachnącego koperku. Można  podać je jako dodatek do drugiego dania lub solo. Doskonale sprawdzą się podane z ziemniakami i ulubionym sosem, np. koperkowym. Bardzo polecam na letni obiad. Smacznego życzę :)







Składniki:

Na kotleciki:
1 mały kalafior
1 szklanka zielonego świeżego groszku
pół pęczka koperku
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
2 łyżki bułki tartej

Dodatkowo:
masło do smażenia
bułka tarta do obtoczenia kotlecików



Wykonanie:

1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw.



2. Do warzyw wbijamy jajka, dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie przyprawiając do smaku solą i pieprzem.



3. Z masy warzywnej formujemy okrągłe kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Następnie wkładamy je do lodówki, żeby stężały.


4. Kotleciki smażymy na rozgrzanym maśle do zrumienienia po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Smacznego życzę.



Rady: 
Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
Jeśli masa jest zbyt rzadka należy włożyć ją na kilka minut do lodówki, wówczas stężeje.
Kotleciki można również usmażyć na oleju.



niedziela, 1 lipca 2018

Sernik z mleczkiem kokosowym na tartym cieście.

Witajcie :) Dzisiaj znowu częstuję sernikiem, również pysznym jak tydzień temu. Upieczonym na mleczku kokosowym, które od dłuższego czasu zalegało mi w półce kuchennej. Jeśli nie piekliście takiego sernika to bardzo polecam. Jest bardzo aksamitny i delikatny w smaku. Zrobiłam do niego bardzo cieniutkie ciasto, ponieważ nie chciałam, żeby było go za dużo. A gdy się piekł to tak cudownie w domu pachniało...może nie wierzycie, ale musiałam jeszcze ciepłego ukroić :) Bardzo polecam i smacznego życzę :)








Składniki:

Ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
15 dag masła lub margaryny
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki ciemnego kakao

Masa serowa:
1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
5 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
15 dag masła lub margaryny
1 puszka mleczka kokosowego

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy


Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser, oraz mleczko kokosowe, ale tylko białą część i dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

3. Do pieczenia: Połowę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm, następnie wykładamy delikatnie i równomiernie masę serową i na koniec ścieramy pozostałe ciasto.

4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.


Rady:
Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.
Użyłam mleczka o pojemności 400 ml.