sobota, 30 lipca 2016

Krucha tarta z kremem śmietankowo - jagodowym.

Kto chętny na kawałeczek tarty? To niech podstawia talerzyk. Nie ukrywam, że tarta wyszła pyszna. Kruche ciasto z pysznym owocowym kremem, do tego biała czekolada...pycha. Zapraszam:)





Składniki:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
330 ml śmietanki kremówki 30 %
1 szklanka borówek leśnych
cukier puder do smaku

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło lub margaryna do posmarowania foremki
bułka tarta do posypania foremki
pół szklanki borówek leśnych do dekoracji
5 dag białej czekolady do dekoracji

Wykonanie:

1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do formy na tartę posmarowaną wcześniej masłem lub margaryną i posypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem.

2. Następnie tak przygotowane ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia ( czas pieczenia tarty zależy od piekarnika ). Upieczone ciasto lekko studzimy i jeszcze ciepłe wyjmujemy z formy, następnie dokładnie studzimy.

3. Krem: Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus.
Dobrze schłodzona śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus owocowy i cukier do smaku, chwilę ubijamy do połączenia się składników.

4. Na wystudzone ciasto przekładamy krem, następnie dekorujemy borówkami i startą białą czekoladą. Tartę wstawiamy na chwilę do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie kroimy i podajemy.

5. Smacznego.

Rady:

Szklanka do odmierzania składników 250ml.

Jeżeli chcemy, żeby krem śmietanowo- jagodowy był bardziej sztywny to wtedy trzeba 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić, następnie dodać do kremu i dokładnie ubić. Tartę wtedy należy odstawić do lodówki, żeby śmietanka stężała.

środa, 27 lipca 2016

Chłodnik jagodowy z makaronem i nutką kardamonu.

Taki chłodnik można przygotować na deser, podwieczorek czy nawet na słodki obiad.  Można posłodzić do smaku jak ktoś lubi bardziej słodkie, ja nie słodziłam, więc mój chłodnik był lekko kwaśny i co za tym idzie bardzo orzeźwiający. Z kolei kardamon nadawał mu wyjątkowego aromatu. Do tego chłodnika użyłam wspaniałego, aromatycznego i ekologicznego kardamonu od ECOBLIK . Zapraszam:)







Składniki:
1 szklanka borówek leśnych
40 dag jogurtu naturalnego
cukier brązowy do smaku
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
pół łyżeczki mielonego kardamonu
sól do smaku
1 łyżka oleju

Wykonanie:

1. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Miękki odcedzamy, przelewamy zimną wodą, żeby się nie posklejał i studzimy.

2. Borówki płuczemy, osuszamy i miksujemy blenderem na gładki mus, dodajemy kardamon, cukier waniliowy i ewentualnie cukier do smaku. Dokładnie miksujemy.

3. Do miski przekładamy jogurt naturalny ( najlepiej bardzo zimny z lodówki ), następnie do jogurtu wlewamy mus jagodowy i dokładnie mieszamy ( nie miksujemy ) do połączenia się składników. Najlepiej to robić specjalną rózgą do ubijania jajek.

4. Przygotowany chłodnik rozlewamy do miseczek, nakładamy na porcje makaronu i dekorujemy borówkami. Chłodnik możemy podać od razu ( jeżeli jogurt był bardzo zimny ) lub schłodzić w lodówce.

5. Smacznego.




Pizza z pieczarkami, kabanosem i mozzarellą.

Ta pizza jest bardzo syta. Z powodzeniem można ją przygotować na obiad. Pierwszy raz do pizzy dałam kabanosy i to był dobry pomysł. Wyszło bardzo smacznie. Pizzę przyprawiłam ziołami prowansalskimi i przyprawą w której w skład wchodzą suszone pomidory z bazylią i czosnkiem od RAFEX . Zapraszam:)




Składniki:

Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
2 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
5 łyżek oleju
około 150 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
25 dag pieczarek
1 cebula
5 łyżek konserwowej kukurydzy
10 dag kabanosów
12 dag sera mozzarella
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem według uznania
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
dowolny ulubiony ketchup ( około 2-3 łyżki )



Wykonanie:

1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier, wlewamy do mąki i mieszamy razem widelcem, nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do ciasta dodajemy olej i sól, zagniatamy ciasto. Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

2. Pieczarki  i cebulę obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki z cebulą i dusimy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Studzimy.

3. Kabanosy kroimy na małe kawałki, a ser mozzarella w plasterki. Kukurydzę dokładnie osączamy z zalewy.

4. Blaszkę o średnicy 23 cm smarujemy masłem. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do blaszki. Ciasto smarujemy ketchupem, układamy pieczarki, kukurydzę i kabanosy, posypujemy ziołami.

5. Pizzę pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Pod koniec pieczenia na pizzę układamy ser i zapiekamy kilka chwil aż ser się rozpuści.

6. Podajemy i smacznego.


poniedziałek, 25 lipca 2016

Wafel z masą krówkowo - kokosową.

Gdy nie chce nam się upiec ciasta, a mamy ochotę na coś słodkiego, to polecam zrobić taki o oto wafel. Potrzeba tylko kilka składników i trochę cierpliwości aż masa się ugotuje. Potem tylko kroimy i zajadamy. Zapraszam:)




Składniki:
2 szklanki cukru
1 litr mleka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag masła lub margaryny
5 tafli wafla

Wykonanie:

1. Mleko wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia często mieszając. Gdy masa zacznie gęstnieć należy mieszać ją cały czas, żeby się nie przypaliła. Masę gotowałam półtorej godziny.

2. Do gęstej masy wsypujemy wiórki i dodajemy masło lub margarynę, dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

3. Gotową masą przekładamy tafle wafli i odstawiamy do zastygnięcia.

4. Po tym czasie wafel kroimy i podajemy.

5. Smacznego.

niedziela, 24 lipca 2016

Kawa z ajerkoniakiem i bitą śmietaną.

Pyszna, bardzo zimna kawa. Idealna na upalne dni. Ajerkoniak podkreśla jej smak, a bita śmietana dodaje słodyczy. Polecam przepis. Z przepisu wychodzi dwie porcje. Do oprószenia śmietanki użyłam wspaniałego i aromatycznego cynamonu mielonego cejlońskiego , a do dekoracji użyłam cynamonu w laskach od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:

 Składniki na 2 kawy:

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
250 ml gorącej wody
ewentualnie cukier do smaku
100 ml mleczka do kawy
1 łyżka ajerkoniaku

Dodatkowo:
150 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku
cynamon mielony według uznania
2 łyżeczki ajerkoniaku

Wykonanie:

1. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki aż będzie dobrze zimna.

2.  Do zimnej kawy wlewamy mleczko, ajerkoniak i dodajemy ewentualnie cukier do smaku. Kawę dokładnie mieszamy i rozlewamy do dwóch szklanek.

3. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

4. Ubitą śmietankę nakładamy do szklanek na kawę, oprószamy według uznania cynamonem i  polewamy po łyżeczce ajerkoniaku.

5.  Kawę podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.

6. Smacznego.






sobota, 16 lipca 2016

Ciasto ,, Jagodowa pychotka '' z miętową nutką.

Zapraszam na ciasto które jest bardzo pyszne i pachnące. Mięciutkie biszkopty przełożyłam kremem z leśnymi borówkami, do tego miętowo cytrynowa galaretka, całość dopełnia puszysta bita śmietana...czy może być coś pyszniejszego? Nie wiem tylko czemu cytrynowa galaretka zmieniła swój kolor. Zapraszam:)





Składniki:

Biszkopty:
6 jajek
6 łyżek cukru
6 łyżek mąki tortowej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
4 płaskie małe łyżeczki proszku do pieczenia

 Krem maślano - jagodowy:
20 dag masła 82 %
półtorej szklanki borówek ( u mnie leśne )
4 łyżki cukru pudru
sok z cytryny według uznania
5 łyżek wiórek kokosowych

Dodatkowo:
1 cytrynowa galaretka
kilka gałązek mięty
500 ml gorącej wody
330 ml śmietanki kremówki 30 %
cukier puder do smaku

 Wykonanie:

1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.

2. Ciasto przekładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 21 cm x 25 cm wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy koło 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone biszkopty studzimy. Z podanych składników możemy upiec jeden biszkopt i przekroić go na dwa blaty.

3. Borówki myjemy i dokładnie osuszamy.
Masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, dodajemy borówki i sok z cytryny do smaku i ucieramy aż składniki się połączą. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i mieszamy je z kremem ( już nie ucieramy ).

4. Biszkopty przekładamy kremem, smarujemy biszkopt również z wierzchu.

5. Gałązki mięty płuczemy i przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy kilka chwil, żeby woda nabrała miętowego aromatu.Następnie gorącą miętową wodę przecedzamy przez gęste sito do miski, wsypujemy galaretkę i dokładnie ją rozpuszczamy, następnie odstawiamy do lekkiego stężenia.

6. Gdy galaretka zacznie tężeć przekładamy ją na ciasto. Następnie ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.

7. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder do smaku i dokładnie ubijamy.

9. Stężone ciasto kroimy w kwadraty. Kremówkę przekładamy do szprycy i dekorujemy każdy kawałek wyciskając rozetki.

9. Ciasto jest gotowe do podania.

10. Smacznego.



Rady:

Ilość mięty zależy od tego jak miętową chcemy mieć galaretkę. Ciasto udało mi się na 12 kawałków.

czwartek, 14 lipca 2016

Zielona sałata z kukurydzą i serem mozzarella.

Wykonanie tej sałatki trwa dosłownie kilka minut. Sprawdzi się na śniadanie, kolację, przekąskę, a nawet na lekki obiad. Zapraszam:)




Składniki:
1 zielona sałata
1 puszka kukurydzy
1 kulka sera mozzarella ( około 12 dag )
ulubiony sos sałatkowy
3 łyżki wody
3 łyżki oleju
przyprawa do sałatek ( w młynku )

Wykonanie:

1. Sałatę płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie rwiemy na małe kawałki.

2. Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy.

3. Ser mozzarella wyjmujemy z zalewy i kroimy na małe kawałki.

4. Sos sałatkowy mieszamy dokładnie z wodą i olejem.

5. Następnie wszystkie składniki sałatki dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na kilka minut, żeby składniki ,, przegryzły '' się. Po tym czasie oprószamy przyprawą do sałatek i podajemy.

6. Smacznego.





wtorek, 12 lipca 2016

Pieczona cukinia z łososiem.

Gdy nie macie pomysłu na obiad polecam Wam tak oto przygotowaną cukinię. Jest ona bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu, do tego bardzo apetycznie pachnie przyprawami. Sprawdzi się również na piątkowy obiad. Możemy ją podać z ulubioną surówką. Do przyprawienia tego dania użyłam wspaniałych i aromatycznych ziół i przypraw: ziół prowansalskichbiałego pieprzu mielonego oraz Tikka Masala od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
3 małe młode cukinie
10 dag łososia w oleju w kawałkach
pół puszki kukurydzy
2 duże cebule
olej
zioła prowansalskie według uznania
przyprawa Tikka Masala według uznania
biały pieprz mielony do smaku
sól do smaku
15 dag sera żółtego

Wykonanie:

1. Cebule obieramy i kroimy w cieniutkie półplasterki, następnie dusimy na oleju do miękkości i studzimy.

2. Łososia i kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy, następnie przekładamy do wystudzonej cebuli i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przyprawą Tikka Masala.

3. Cukinie myjemy i dokładnie osuszamy, cieniutko obieramy ( jak ktoś lubi ze skórką można nie obierać ), przekrawamy na połowę i łyżką wydrążamy środek formując z cukinii łódeczki. Następnie od wewnątrz oprószamy je solą, przyprawą Tikka Masala i ziołami prowansalskimi.

4. Do cukiniowych łódeczek nakładamy farsz u układamy je w formie żaroodpornej, podlewamy odrobiną gorącej wody i oleju. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości cukinii tak około 30 minut.

5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Posypujemy nim miękką cukinię i zapiekamy kilka chwil aż się rozpuści.

6. Podajemy od razu po przygotowaniu.

7. Smacznego.








niedziela, 10 lipca 2016

Torcik biszkoptowo - borówkowy.

Sezon borówkowy trwa w pełni, zapraszam więc na bardzo pyszny i bardzo lekki torcik. Puszyste biszkopty przełożyłam pysznym kremem z borówkami i lekką pianką. Idealny na podwieczorek lub nawet dla gości. Może nie wyszedł mi tak ładny jak sobie zaplanowałam, ale zapewniam, że jest bardzo pyszny. Wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam.:)






Składniki:

Biszkopt kakaowy:
3 jajka
pół szklanki cukru
szczypta soli
200 ml mąki tortowej
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt makowy:
3 jajka
pół szklanki cukru ( 125 ml )
szczypta soli
1 szklanka suchego zmielonego maku (250 ml )
2 małe płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
12 dag mąki tortowej

Krem:
20 dag masła
250 ml borówek ( u mnie leśne )
sok z cytryny według uznania
cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

Pianka:
2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 galaretki malinowe
100 ml borówek ( u mnie leśne )
250 ml gorącej wody
ewentualnie cukier puder do smaku

Dodatkowo:
5 łyżek wiórek kokosowych



Wykonanie:
1. Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie mieszamy.
 Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 - 30 minut do zrumienienia. Ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
W ten sam sposób wykonujemy biszkopt kakaowy.
W ten sam sposób wykonujemy biszkopt kakaowy.



2. Krem: Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i dalej ucieramy ( cukier dodajemy według uznania jak słodką chcemy mieć masę, ja dałam 4 łyżki ), następnie wsypujemy borówki ( wcześniej umyte i dokładnie osuszone ), następnie ucieramy aż borówki ładnie połączą się z krem, na koniec dodajemy sok z cytryny do smaku i dokładnie ucieramy. Jeżeli okaże się, że krem jest mało słodki można dodać jeszcze cukru pudru i dokładnie utrzeć.


3. Pianka: Galaretki dokładnie rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia.
Borówki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładki mus, powinno nam go wyjść około 100 ml.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy mus i lekko tężejącą galaretkę, dokładnie miksujemy, możemy według uznania dodać cukier puder do smaku jak lubimy bardziej słodkie ( ja nie dawałam ).


4. Przekładanie: Najpierw smarujemy makowy biszkopt kremem, na krem nakładamy porcje pianki, przekładamy biszkoptem kakaowym i tak postępujemy do wykończenia składników. Ostatnim składnikiem na torcie ma być pianka.


 5. Torcik wstawiamy do lodówki do stężenia. Najlepiej na całą noc.
Po tym czasie torcik posypujemy z wierzchu wiórkami kokosowymi. Kroimy i podajemy.


6. Smacznego.



sobota, 9 lipca 2016

Pasta z sera białego, jajka i młodego jęczmienia.

Ta pasta jest bardzo zdrowa i bardzo pyszna. Młody jęczmień jest w niej lekko wyczuwalny. Polecam do świeżego pieczywa na śniadanie lub kolację. Do przygotowania tej pasty użyłam młodego jęczmienia sproszkowanego od SKWORCU . Zapraszam:)





Składniki:
25 dag sera białego
2 jajka
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól do smaku
2 łyżeczki młodego jęczmienia sproszkowanego
szczypiorek według uznania

Wykonanie:
1. Jajka gotujemy na twardo, ugotowane studzimy i obieramy ze skorupek, następnie drobno kroimy.

2. Szczypiorek płuczemy, dokładnie osuszamy i drobno kroimy.

3. Ser biały mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy jajka, szczypiorek, młody jęczmień, dokładnie mieszamy przyprawiając do smaku solą i pieprzem.

4. Pastę podajemy od razu lub schłodzoną z lodówki.

5. Smacznego.