środa, 7 września 2016

Placki ziemniaczane z aromatycznym sosem.

Moja rodzina uwielbia placki ziemniaczane i klopsiki, postanowiłam więc, połączyć te dwa dania w jedno i wyszło bardzo pysznie i niezwykle aromatycznie, czyli tak jak lubimy. Klopsiki przyprawiałam niezwykle aromatycznymi i moimi ulubionymi ziołami prowansalskimi od RAFEX . Zapraszam:)





Składniki:

 Na placki
1 kg ziemniaków
2 jajka
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 mała cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12 %

Klopsiki:
30 dag fileta z kurczaka
1 bułka namoczona i odciśnięta
1 cebula
1 jajko
przyprawa do dań z drobiu według uznania
pieprz ziołowy według uznania
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
10 dag koncentratu pomidorowego
gorąca woda

Dodatkowo:
olej do smażenia
bułka tarta do obtaczania klopsików

Wykonanie:

1. Klopsiki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy razem z odciśniętą bułką w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko i wsypujemy bułkę tartą i przyprawiając do smaku pieprzem czarnym, pieprzem ziołowym, przyprawą do kurczaka i solą dokładnie masę mięsną mieszamy. Następnie formujemy małe okrągłe klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron. Obsmażone przekładamy do garnka wraz z olejem na którym się smażyły. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do klopsików, zalewamy gorącą wodą, tak, żeby przykryła mięso i dusimy do miękkości mięsa i cebuli i zgęstnienia sosu. Na koniec dodajemy koncentrat, zioła prowansalskie i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę zagotowujemy.

3. Placki: Ziemniaki obieramy i myjemy, następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach, starte odciskami na gęstym sicie z nadmiaru wody. Cebulę obieramy i bardzo drobniutko kroimy. Do ziemniaczanej masy wbijamy jajka, dodajemy cebulę, śmietanę, mąkę pszenną i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

5. Na talerze nakładamy porcje placków, klopsików i sosu. Podajemy od razu gorące.

6. Życzę smacznego.

4 komentarze: